Теми статей
Обрати теми

Працівника позбавили надбавки за високі досягнення у праці на один місяць: як індексувати його зарплату

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРАЦІВНИКА ПОЗБАВИЛИ НАДБАВКИ ЗА ВИСОКІ ДОСЯГНЕННЯ У ПРАЦІ НА ОДИН МІСЯЦЬ: ЯК ІНДЕКСУВАТИ ЙОГО ЗАРПЛАТУ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності

 

Держслужбовцю на постійній основі виплачувалася надбавка за високі досягнення у праці. У січні 2013 року його було позбавлено цієї надбавки в повному розмірі тільки на один місяць (січень). У лютому 2013 року виплату надбавки відновлено в колишньому розмірі.

Чи вважати в такому разі лютий 2013 року базовим місяцем?

(м. Київ)

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), з урахуванням постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення» від 13.06.2012 р. № 526.

Загальний підхід до визначення базового місяця викладено в п. 5 Порядку № 1078. У ньому зазначено: базовим для проведення індексації є місяць підвищення грошового доходу за рахунок виплат, визначених у п. 2 цього Порядку, тобто тих, що мають постійний характер.

Право встановлювати надбавки та доплати працівникам надано керівнику відповідного органу. Тому підставою для встановлення надбавки (скасування, відновлення її виплати, зменшення або збільшення її розміру) є відповідний наказ керівника.

Якщо згідно із законодавством оплата праці працівників передбачає виплату надбавки за високі досягнення у праці, то місяць її встановлення, а також місяць, у якому збільшується її розмір порівняно з попереднім періодом, вважається базовим для проведення індексації.

Якщо ж надбавку було встановлено, потім вона певний час не виплачувалася, а через деякий час було встановлено в колишньому розмірі, то це не є підставою вважати місяць виплати надбавки базовим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі