Теми статей
Обрати теми

Відсутній розрахунковий період: як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВІДСУТНІЙ РОЗРАХУНКОВИЙ ПЕРІОД: ЯК РОЗРАХУВАТИ КОМПЕНСАЦІЮ ЗА НЕВИКОРИСТАНУ ВІДПУСТКУ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці

 

Працівника прийнято на роботу 04.02.2013 р., а звільняється він 22.03.2013 р. Як розрахувати компенсацію за 3 календарні дні невикористаної відпустки, якщо в такого працівника відсутній розрахунковий період?

(м. Львів)

 

Обчислення середньої зарплати для виплати компенсації за невикористану відпустку здійснюється згідно з п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати такої компенсації.

Працівнику, який пропрацював менше року , середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, у якому виплачується компенсація за невикористану відпустку (абз. 2 п. 2 Порядку № 100).

Інакше кажучи, розрахунковий період обчислюється з 1-го числа місяця, наступного за місяцем прийняття на роботу, до 1-го числа місяця, в якому виплачується компенсація.

Для виконання цієї норми працівником має бути відпрацьовано повністю мінімум один календарний місяць (з 1-го по 1-ше число). У нашому ж випадку ця умова не виконується. Тобто розрахункового періоду, виходячи з виплат за який необхідно обчислити середню зарплату, у наведеній ситуації немає.

Якщо у працівника відсутній розрахунковий період (відсутній повністю відпрацьований місяць),
середня зарплата обчислюється відповідно до абз. 3 п. 4 Порядку № 100 виходячи з установлених йому у трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу на момент здійснення обчислення середньої зарплати.

Пунктом 7 Порядку № 100 передбачено, що розрахунок суми компенсації за невикористану відпустку здійснюється шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед виплатою компенсації 12 календарних місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року або меншого відпрацьованого періоду, за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством (ст. 73 КЗпП). Отриманий результат помножується на кількість календарних днів невикористаної відпустки.

Інакше кажучи, сума компенсації за невикористану відпустку (К) у цьому випадку розраховується так:

К = 3 к. дн. х 1147,00 грн. х 12 міс. : (365 к. дн. - 10 к. дн.) = 116,32 грн.,

де 3 к. дн. — кількість календарних днів невикористаної відпустки, які підлягають компенсації;

1147,00 грн. — посадовий оклад працівника на момент обчислення середньої зарплати;

12 міс. — умовний розрахунковий період: березень 2012 року — лютий 2013 року;

365 к. дн. — кількість календарних днів за розрахунковий період;

10 к. дн. — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі