Теми статей
Обрати теми

Майстру виробничого навчання додаткова відпустка за ненормований робочий день не надається

Редакція ББ
Відповідь на запитання

МАЙСТРУ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА ЗА НЕНОРМОВАНИЙ РОБОЧИЙ ДЕНЬ НЕ НАДАЄТЬСЯ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці

 

Міносвіти листом від 11.03.98 р. № 1/9-96 надано Орієнтовний перелік посад працівників з ненормованим робочим днем, де зазначені посади майстрів.

Чи мають право майстер виробничого навчання та старший майстер професійно-технічного навчального закладу на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день?

(м. Суми)

 

Ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці у цьому випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов’язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням). Установлення ненормованого робочого дня повинно здійснюватися з дотриманням Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7 (далі — Рекомендації № 7).

Відповідно до ст. 28 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР (далі — Закон № 103/98) робочий час викладача, майстра виробничого навчання, інструктора виробничого навчання професійно-технічного навчального закладу визначається згідно з обсягом навчального навантаження та позаурочної навчально-методичної, організаційної та виховної роботи серед учнів, слухачів.

Граничні обсяги навчального навантаження та позаурочної навчально-методичної, організаційної та виховної роботи у професійно-технічних навчальних закладах визначає спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері професійно-технічної освіти за погодженням з центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики, Мінфіном та Мінпраці.

Статтею 47 Закону № 103/98 визначено, що держава забезпечує педагогічним працівникам професійно-технічних навчальних закладів та установ професійно-технічної освіти щорічну основну відпустку тривалістю не менше 42 календарних днів у порядку, затвердженому Кабміном.

Розділом ІV «Вищі навчальні заклади, заклади післядипломної освіти, професійно-технічні навчальні заклади» Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346, майстру виробничого навчання та старшому майстру, які працюють у професійно-технічному навчальному закладі, установлена щорічна основна відпустка тривалістю 42 календарних дні.

З огляду на вищенаведене, немає підстав для встановлення таким працівникам ненормованого робочого дня і відповідно додаткової відпустки за ненормований робочий день.

Згідно з п. 6 Рекомендацій № 7 міністерства та інші центральні органи виконавчої влади за погодженням з відповідними галузевими профспілками можуть затверджувати орієнтовні переліки робіт, професій і посад працівників з ненормованим робочим днем.

На виконання цієї норми Міносвіти розробило Орієнтовний перелік посад працівників з ненормованим робочим днем, який було надано листом від 11.03.98 р. № 1/9-96. Підкреслимо, що у цьому Переліку зазначена саме посада майстра, а не майстра виробничого навчання чи старшого майстра, який працює у професійно-технічному навчальному закладі.

Відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, посада «майстер» належить до начальників (інших керівників) та майстрів виробничих дільниць (підрозділів) у промисловості (код 1222.2), а посада «майстер виробничого навчання» — до фахівців у галузі освіти (код 3340).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі