Теми статей
Обрати теми

Тривалість «чорнобильської» відпустки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТРИВАЛІСТЬ «ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ» ВІДПУСТКИ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці

 

Працівник установи має право на додаткову відпустку згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» тривалістю 14 робочих днів.

У листі Мінпраці від 12.09.97 р. № 10/2-493 надано роз’яснення щодо переведення робочих днів у календарні у випадку, якщо тривалість робочого тижня становить 6 днів.

Якою має бути тривалість відпустки, якщо тривалість робочого тижня в установі складає 5 днів?

(Львівська обл.)

 

Згідно з п. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до категорій 1 і 2, держава гарантує надання оплачуваної додаткової відпустки тривалістю 14 робочих днів на рік.

Після набуття чинності Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) тривалість відпусток незалежно від режимів і графіків роботи всім працюючим розраховується в календарних днях, як установлено ч. 1 ст. 5 цього Закону.

У листі Мінпраці від 12.09.97 р. № 10/2-493 було надано рекомендації щодо переведення тривалості відпусток із робочих у календарні дні.

Так, переведення здійснюється за формулою:

N к. дн. = N р. дн. х 7 : 6,

де N к. дн. — тривалість відпустки в календарних днях;

N р. дн. — тривалість відпустки в робочих днях;

7 — тривалість тижня в календарних днях;

6 — тривалість тижня в робочих днях, щодо якої обчислювалася тривалість відпустки до прийняття Закону про відпустки (а не тривалість робочого тижня, установлена в конкретній установі (організації)).

Таким чином, тривалість відпустки для чорнобильців становить 16 календарних днів незалежно від режиму та графіка роботи установи (організації).

Додатково зазначимо, що такий вид відпустки не належить до щорічних відпусток, визначених п. 1 ст. 4 Закону про відпустки. Види відпусток, що розглядаються, надаються як пільга та компенсація.

Це означає, що відпустка для чорнобильців:

— не подовжується на святкові та неробочі дні, її не можна перенести та поділити, при звільненні працівника за невикористані дні такої відпустки компенсація не виплачується;

— не пов’язана з робочим процесом та надається незалежно від часу роботи в установі. Тобто її надають раз на рік повної тривалості незалежно від відпрацьованого часу в цьому році;

— на роботі за сумісництвом не надається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі