Теми статей
Обрати теми

Відпустка за ненормований робочий день у разі роботи на різних посадах

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВІДПУСТКА ЗА НЕНОРМОВАНИЙ РОБОЧИЙ ДЕНЬ У РАЗІ РОБОТИ НА РІЗНИХ ПОСАДАХ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці

 

У лікувальному закладі працівник за основним місцем роботи працює на 0,75 ставки техніка та за сумісництвом на 0,25 ставки інженера. Усього працівник працює щодня по 8 годин.

Чи має він право на відпустку за ненормований робочий день за обома посадами?

(м. Суми)

 

Установлення ненормованого робочого дня має здійснюватися з дотриманням Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7 (далі — Рекомендації № 7).

Згідно з п. 1 цих Рекомендацій ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, що встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. За необхідності ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці в цьому випадку визначається не лише тривалістю робочого часу, а й колом обов’язків та обсягом виконаних робіт (навантаженням).

Інакше кажучи, працівники, яким установлено ненормований робочий день, можуть залучатися до роботи понад нормальну тривалість робочого часу. При цьому години, відпрацьовані понад нормальну тривалість робочого часу за такого режиму роботи, не відображаються в табелі обліку та додатково не оплачуються.

Список професій і посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день, визначається колективним договором (п. 7 Рекомендацій № 7).

Ненормований робочий день може застосовуватися для керівників, спеціалістів та робітників, а саме (п. 5 Рекомендацій № 7):

— осіб, праця яких не піддається точному обліку часу;

— осіб, робочий час яких за характером роботи поділяється на частини невизначеної тривалості (сільське господарство);

— осіб, які розподіляють час роботи на свій розсуд.

Ненормований робочий день може застосовуватися для працівників, яким установлено неповний робочий тиждень, а для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем, — ні (п. 2 Рекомендацій № 7).

Згідно з п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день та повного робочого дня у вихідний. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половину місячної норми робочого часу. Отже, підстав для встановлення сумісникам ненормованого робочого дня немає (див. також лист Мінпраці від 05.06.2008 р. № 5305/0/14-08/06). Це твердження справедливе як для зовнішніх, так і для внутрішніх сумісників.

Таким чином, ненормований робочий день може бути встановлено тільки за основним місцем роботи.

При цьому оскільки в нашому випадку за основним місцем роботи працівник працює на 0,75 ставки в режимі неповного робочого дня, то підстав для встановлення ненормованого робочого дня за основним місцем роботи немає.

Пунктом 3 Рекомендацій № 7 передбачено надання відпустки за ненормований робочий день. Нагадаємо: додаткова відпустка за ненормований робочий день належить до щорічних відпусток та надається на підставі ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР. Згідно зі ст. 8 цього Закону та п. 3 Рекомендацій № 7 максимальна тривалість відпустки за ненормований робочий день — 7 календарних днів. Конкретна тривалість відпустки встановлюється колективним договором щодо кожного виду робіт, професій та посад або трудовим договором.

Виходячи з викладеного, працівник не має права на додаткову відпустку за ненормований робочий день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі