Теми статей
Обрати теми

Списання молока

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СПИСАННЯ МОЛОКА

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як правильно списувати молоко, що видається як спеціальне харчування?

(м. Дніпропетровськ)

 

Обов’язок роботодавців забезпечувати певні категорії своїх працівників спеціальним харчуванням передбачений ст. 166 КЗпП, в якій ідеться про те, що на роботах зі шкідливими умовами праці працівникам видаються безплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти, а на роботах з особливо шкідливими умовами праці — лікувально-профілактичне харчування.

Надання спеціального харчування працівникам, які мають право на його отримання, насамперед має бути зафіксоване у колективному договорі. Особи, відповідальні за охорону праці, складають перелік посад і робіт, за якими працівники, робітники та спеціалісти повинні отримувати спеціальне харчування, і подають його на затвердження керівництву.

Видача безкоштовного молока проводиться відповідно до вимог Порядку безкоштовної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам і службовцям, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, затвердженого постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 16.12.87 р. № 731/П-13.

Згідно з п. 1 цього Порядку підприємства (об’єднання) самостійно вирішують усі питання, пов’язані з безкоштовною видачею робітникам і службовцям молока або інших рівноцінних харчових продуктів, на основі Переліку хімічних речовин, при роботі з якими в профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рівноцінних харчових продуктів, затвердженого МОЗ СРСР від 04.11.87 р. № 4430-87 (далі — Перелік № 4430-87). При цьому слід ураховувати такі умови:

а) молоко видається по 0,5 літра за зміну незалежно від її тривалості в дні фактичної зайнятості працівника на роботах, пов’язаних з виробництвом або застосуванням хімічних речовин, передбачених у Переліку № 4430-87;

б) видача і вживання молока повинні здійснюватися в буфетах, їдальнях або в спеціально обладнаних згідно з санітарно-гігієнічними вимогами приміщеннях;

в) не можна допускати оплату молока грошима, заміну його іншими товарами і продуктами (крім рівноцінних), видачу молока за одну або декілька змін наперед, так само як і за минулі зміни, і видачу його додому ;

г) працівникам, які отримують безкоштовно лікувально-профілактичне харчування у зв’язку з особливо шкідливими умовами праці, молоко не видається.

Єдиний випадок, коли може виплачуватися грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів, — якщо робота має роз’їзний характер. Умови надання такої компенсації встановлюються колективною угодою.

Зупинимось на тому, якими саме продуктами можна замінювати молоко, щоб їх видачу можна було прирівняти до надання безкоштовного молока.

Міністерством охорони здоров’я України на сьогодні перелік таких продуктів не розроблений, тому слід керуватись тими, що були розроблені ще за часів СРСР.

Так, відповідно до листа МОЗ СРСР від 06.01.89 р. № 14-4/644-19 допускається заміна молока тільки рівноцінними за хімічним складом молочними продуктами. Замість кисломолочних продуктів (кефір, ацидофілін, кисле молоко та ін.) можна використовувати знежирене молоко і молоко зі зниженою жирністю, сухе молоко (10 г сухого молока — 100 г натурального молока), молоко консервоване стерилізоване без цукру (40 г молока стерилізованого без цукру — 100 г натурального молока).

Заміна молока сметаною не допускається, оскільки цей продукт містить в основному жири, надмірне споживання яких посилює несприятливий вплив на організм шкідливих факторів виробничого середовища.

Крім того, відповідно до листа МОЗ СРСР від 25.06.91 р. № 143-11/10-17 можлива заміна 0,5 л молока такими продуктами тваринного походження:

— кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко та ін.) — 500 г;

— сир — 100 г;

— сир 24 % жирності — 60 г;

— молоко сухе незбиране — 55 г;

— молоко згущене стерилізоване без цукру — 200 г;

— м’ясо (яловичина II категорії) сире — 70 г;

— риба нежирних сортів (сира) — 90 г;

— яйце куряче — 2 шт.

Звернемо особливу увагу на те, що за висновком НДІ гігієни харчування АМН СРСР від 13.05.92 р. заміна молока іншими рівноцінними продуктами допускається лише за умови повної відсутності його у торговій мережі , про що зазначено у листі Мінпраці від 29.06.2006 р. № 149/13/82-06.

Конкретних вимог щодо порядку списання та складання документів на списання молока як спеціального харчування чинне законодавство не містить.

Але слід пам’ятати, що згідно з п. 1.2 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88, господарські операції відоб­ражаються у бухгалтерському обліку методом їх суцільного і безперервного документування. Записи в облікових регістрах провадяться на підставі первинних документів, створених відповідно до вимог цього Положення.

Отже, радимо вам вести оперативний облік списання молока в окремій відомості чи журналі із зазначенням дати, П. І. Б. отримувача, кількості виданого молока та підпису отримувача.

На підставі цих даних раз на місяць відповідальна за видачу молока особа складає звіт і подає його до бухгалтерії для подальшого списання молока з бухгалтерського обліку. До бухгалтерії також можна подати і саму відомість із підбитими за місяць підсумками щодо кількості виданого молока, не складаючи окремого звіту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі