Теми статей
Обрати теми

Обчислення стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЧИСЛЕННЯ СТАЖУ ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ ДЛЯ ВИПЛАТИ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

 

Владислав СТАНКУС, завідувач сектора інспектування установ та організацій, які фінансуються з бюджету, Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Чи включається до стажу для виплати надбавки за вислугу років викладачу музичної школи період навчання в середньому спеціальному навчальному закладі (училищі мистецтв) з 21.07.84 р. по 20.06.88 р. на підставі п. 2 постанови Ради Міністрів СРСР від 17.12.59 р.
№ 1397? До початку навчання та після закінчення навчального закладу вона працювала викла­дачем.

(м. Сімферополь)

 

Згідно зі ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII надбавка за вислугу років є обов’язковою виплатою, гарантованою державою педагогічним та науково-педагогічним працівникам. Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963).

Надбавку за вислугу років нараховують щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Спеціальним документом , що регулює умови виплати надбавки за вислугу років, є Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Дія цього Порядку поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком № 963 та на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Підкреслимо: у питаннях установлення надбавки за вислугу років, у тому числі обчислення стажу педагогічної роботи, слід керуватися виключно вимогами Порядку № 78.

Згідно з Порядком № 78 до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується період роботи на посадах, передбачених Переліком № 963. Крім того, у п. 2 Порядку № 78 наведено додатковий перелік посад, робота на яких зараховується до педагогічного стажу.

Уключення до стажу для встановлення надбавки за вислугу років періодів навчання у середніх спеціальних навчальних закладах Порядком № 78 не передбачено. Отже, уключити період навчання в такому закладі до стажу для виплати надбавки за вислугу років викладачу музичної школи не можна.

Що стосується постанови Ради Міністрів СРСР від 17.12.59 р. № 1397, то цей документ свого часу регулював порядок обчислення стажу для призначення пенсій за вислугу років працівникам освіти та охорони здоров’я.

 

Чи включаються до стажу для виплати надбавки за вислугу років педагогічному працівнику періоди роботи на посаді педагога-організатора в:

1. житлово-експлуатаційній конторі житлово-експлуатаційного управління (з 01.03.93 р. по 30.09.93 р.);

2. обласному театрі ляльок (з 01.07.81 р. по 30.08.83 р.)?

(м. Луганськ)

 

Слід зауважити, що дія Порядку № 78 (згідно з п. 2 постанови КМУ від 31.01.2001 р. № 78) поширюється виключно на працівників, умови оплати праці яких відповідають умовам оплати праці в навчальних закладах та установах освіти.

До стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується період роботи на посадах, передбачених Переліком № 963. Крім того, у п. 2 Порядку № 78 наведено додатковий перелік посад, робота на яких зараховується до педагогічного стажу.

Таким чином, для зарахування до стажу педагогічної роботи важливим є факт роботи на посадах, визначених Переліком № 963 і п. 2 Порядку № 78, та умови оплати праці працівників, а не робота в конкретному закладі.

Посада педагога-організатора передбачена Переліком № 963, отже, вона належить до педагогічних посад.

Тому, якщо оплата праці педагога-організатора у зазначених закладах здійснювалася за нормативно-правовими документами Міністерства освіти (про що є письмове підтвердження, надане працівником), то стаж його роботи на цій посаді зараховується до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі