Теми статей
Обрати теми

Зарахування періоду роботи на посаді старшої піонервожатої до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАРАХУВАННЯ ПЕРІОДУ РОБОТИ НА ПОСАДІ СТАРШОЇ ПІОНЕРВОЖАТОЇ ДО СПЕЦІАЛЬНОГО СТАЖУ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

 

Марія ТІМА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

 

Чи зараховується період роботи на посаді старшої піонервожатої загальноосвітнього навчального закладу з 1 січня 1992 року по 25 жовтня 1995 року до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років?

(м. Львів)

 

Відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятим на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років , затверджений постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909.

Згідно з приміткою 3 до зазначеного Переліку до стажу для призначення пенсії за вислугу років зараховується робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах до 1 січня 1992 р., яка давала право на пенсію за вислугу років відповідно до раніше діючого законодавства, у тому числі на посаді старшої піонервожатої.

Водночас інформуємо, що у 1991 році згідно з листом Міністерства народної освіти Української РСР від 03.01.91 р. № 1/9-3 та постановою колегії Міністерства праці Української РСР «Про умови оплати праці та розміри ставок заробітної плати й посадових окладів працівників народної освіти в Українській РСР» від 29.03.91 р. № 25 посада старшої піонервожатої вже не була передбачена. У загальноосвітніх навчальних закладах замість цієї посади з 1 квітня 1991 року вводилась посада педагога-організатора, а працівники з посади старшої піонервожатої переводились на посаду педагога-організатора, про що необхідно було внести запис до трудової книжки працівника.

Слід зазначити, що основним документом, який підтверджує спеціальний стаж для призначення пенсії за вислугу років, є трудова книжка. У разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу виправлення здійснюється власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі