Теми статей
Обрати теми

Розрахунковий період для виплати матеріальної допомоги держслужбовцю

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОЗРАХУНКОВИЙ ПЕРІОД ДЛЯ ВИПЛАТИ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЮ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, заступник начальника відділу — державний інспектор праці відділу контролю за дотриманням трудового законодавства Територіальної державної інспекції з праці в Харківській області

 

Держслужбовцю надається щорічна основ­на відпустка з 03.06.2013 р. тривалістю 20 календарних днів. За три дні до початку відпустки (тобто у травні) йому виплачено відпускні та матеріальну допомогу для оздоровлення при виході в щорічну відпустку в розмірі середньомісячної зарплати.

Крім того, згідно із заявою працівника у травні йому виплачено матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячної заробітної плати.

Якими будуть розрахункові періоди для обчислення цих видів матеріальної допомоги?

(Харківська обл.)

 

Згідно зі ст. 35 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII щорічна відпустка державним службовцям надається з виплатою допомоги для оздоровлення в розмірі посадового окладу.

Згідно з п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 керівники відповідних органів мають право надавати працівникам у межах затвердженого фонду оплати праці матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та матеріальну допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Це одна і та сама допомога, що є обов’язковою виплатою. Залежно від наявності коштів вона може бути виплачена в мінімальному розмірі — у розмірі посадового окладу працівника, або в максимальному — у розмірі його середньомісячної зарплати. Матеріальна допомога для оздоровлення надається тільки при виході в щорічну основну відпустку. Тобто подією, у зв’язку з якою призначається матеріальна допомога для оздоровлення, є щорічна основна відпустка.

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань є разовою виплатою, яка надається працівнику в разі настання непередбачених обставин (наприклад, у разі складного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою, у зв’язку із сімейними обставинами тощо). Рішення про надання такої допомоги у кожному конкретному випадку приймає керівник відповідного органу виходячи з обставин, викладених у заяві працівника, та за наявності фонду оплати праці. Виплата матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань може бути здійснена в будь-який час і до виходу працівника в щорічну відпустку не прив’язана.

Розрахунок середньомісячної зарплати для виплати матеріальної допомоги для оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань здійснюють згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Середньомісячна заробітна плата визначається шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді (п. 8 Порядку № 100).

Відповідно до п. 2 Порядку № 100 середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

У цьому випадку виплата матеріальної допомоги для оздоровлення пов’язана безпосередньо із щорічною відпусткою, яка почнеться в червні 2013 року, тому розрахунковим періодом будуть 2 місяці, що передують червню, а саме квітень
і травень
.

Що ж до матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, то вона не пов’язана з наданням щорічної відпустки, отже, розрахунковим періодом будуть 2 місяці, що передують місяцю нарахування такої допомоги, а саме березень і квітень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі