Теми статей
Обрати теми

Щодо встановлення посадового окладу працівникам, які не проходили атестації

Редакція ББ
Лист від 07.11.2012 р. № 1/11-17346

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ПОСАДОВОГО ОКЛАДУ ПРАЦІВНИКАМ, ЯКІ НЕ ПРОХОДИЛИ АТЕСТАЦІЇ

Лист від 07.11.2012 р. № 1/11-17346

 

<…> Щодо встановлення тарифних розрядів педагогічним працівникам коледжу, які мають науковий ступінь та вчене звання, проте не проходили атестації як педагогічні працівники, <…> повідомляємо про наступне.

Відповідно до Переліку посад наукових та науково-педагогічних працівників, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, посади викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації (у цьому випадку — коледжу) є педагогічними.

Згідно зі статтею 54 Закону України «Про освіту» всі педагогічні працівники, у тому числі й ті, які працюють у вищих навчальних закладах III — IV рівнів акредитації, підлягають атестації. За результатами атестації визначаються відповідність працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання.

На даний момент атестація педагогічних працівників здійснюється відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників (із змінами), що затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930.

У випадку якщо працівник із вченим званням та науковим ступенем ніколи не працював на посаді педагогічного працівника, жодного разу не проходив атестацію, за результатами якої йому могла бути встановлена певна категорія, при прийнятті на посаду викладача вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації йому встановлюється посадовий оклад як викладачу без категорії. При цьому у випадку, якщо його діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем та вченим званням, такому працівнику за рішенням керівника навчального закладу встановлюються відповідні доплати.

Відповідно до пункту 1.8 раніше вказаного Типового положення такий працівник може пройти позачергову атестацію. Позачергова атестація проводиться за заявою працівника з метою підвищення кваліфікаційної категорії (тарифного розряду) або за поданням керівника чи педагогічної ради навчального закладу з метою присвоєння працівнику кваліфікаційної категорії, педагогічного звання та у разі зниження ним рівня професійної діяльності. Позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніш як через два роки після присвоєння попередньої.

 

Заступник Міністра — керівник апарату П. Куліков

 

КОМЕНТАР ФАХIВЦЯ ДЕРЖIНСПЕКЦIЇ З ПИТАНЬ ПРАЦI

 

ВИКЛАДАЧ ВНЗ III — IV РIВНІВ АКРЕДИТАЦIЇ
ПЕРЕЙШОВ НА РОБОТУ ДО КОЛЕДЖУ:
ЯКИМ БУДЕ ЙОГО ПОСАДОВИЙ ОКЛАД

У листі, що коментується, МОНмолодьспорту надало відповідь на таке запитання: «На посаду викладача коледжу прийнято за сумісництвом особу, яка працює у ВНЗ III — IV рівнів акредитації, має науковий ступінь доктора наук і вчене звання професора. За яким тарифним розрядом слід тарифікувати такого працівника?»

Перш за все слід зауважити: суть проблеми полягає в тому, що підходи до оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників різняться. Так, у вищих навчальних закладах III — IV рівнів акредитації вводять посади старшого викладача, викладача та викладача-стажиста з оплатою відповідно за 17, 16-м та 15-м тарифним розрядом. Кваліфікаційна категорія для зазначених посад нормативно-правовими актами не передбачена. А ось у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації (до яких належить і коледж) встановлюють кваліфікаційну категорію за результатами атестації, й саме від установленої категорії залежить тарифний розряд та ставка зарплати викладача. Для вчителя з вищою категорією встановлюють 12-й тарифний розряд, з першою — 11-й, з другою — 10-й, без категорії — 8-й та 9-й.

Оплата праці педагогічних працівників закладів і установ освіти здійснюється відповідно до наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Iнструкція № 102).

Як передбачено абз. 3 додатка 6 до наказу № 557, тарифні розряди спеціалістам установлюються за наслідками атестації. Такі ж вимоги встановлені і абз. 3 п. 4 Інструкції № 102, в якому говориться, що ставки заробітної плати і посадові оклади педагогічних працівників установлюються керівниками установ освіти при тарифікації за наслідками атестації.

Згідно зі ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII всі педагогічні працівники підлягають атестації. За результатами атестації визначаються відповідність працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання.

На сьогоднішній день атестація педагогічних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації здійснюється відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930).

Так, відповідно до п. 1.5 Типового положення № 930 атестація педагогічних працівників навчальних та інших закладів є обов’язковою. При цьому педагогічні працівники, які працюють у навчальних закладах за сумісництвом або на умовах строкового трудового договору, атестуються на загальних підставах. Атестація може бути черговою або позачерговою. Чергова атестація проводиться один раз на 5 років.

Як зазначило МОНмолодьспорту в листі, що коментується, якщо працівник із вченим званням та науковим ступенем ніколи не працював на посаді педагогічного працівника, жодного разу не проходив атестацію, за результатами якої йому могла бути встановлена певна категорія, то під час прийняття на посаду викладача вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації йому встановлюється посадовий оклад як викладачу без категорії, тобто 9-й тарифний розряд, що повністю відповідає вимогам чинного законодавства.

Також МОНмолодьспорту підкреслило, що відповідно до п. 1.8 Типового положення № 930 такий працівник може пройти позачергову атестацію. Позачергова атестація проводиться за заявою працівника з метою підвищення кваліфікаційної категорії (тарифного розряду) або за поданням керівника чи педагогічної ради навчального закладу з метою присвоєння працівнику кваліфікаційної категорії, педагогічного звання та у разі зниження ним рівня професійної діяльності. Позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніш як через два роки після присвоєння попередньої.

Зі свого боку додамо, що згідно з п. 4.7 Типового положення № 930 педагогічні працівники, які мають наукові ступені, вчені або почесні звання, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем, ученим (почесним) званням, атестуються без додержання послідовності в присвоєнні кваліфікаційних категорій та строку проведення позачергової атестації.

При цьому обов’язково повинні виконуватися норми п. 4.9 Типового положення № 930, а саме: працівники вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які перейшли на педагогічні посади, атестуються на присвоєння кваліфікаційної категорії «спеціаліст другої категорії» за наявності не менше двох років стажу роботи на виробництві, у сфері послуг або стажу науково-педагогічної діяльності; «спеціаліст першої категорії» — не менше п’яти років; «спеціаліст вищої категорії» — не менше восьми років.

Приклад. Викладач вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації перейшов на посаду викладача математики вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації. Стаж його науково-педагогічної діяльності складає 7 років, також він має науковий ступінь «кандидат математичних наук». При проходженні атестації на посаді викладача математики вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації вперше йому може бути встановлена кваліфікаційна категорія «спеціаліст першої категорії». Кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії» в цьому випадку присвоєна бути не може.

 

Світлана МЕРЕНКОВА,
заступник начальника відділу —
державний інспектор праці відділу контролю
 за додержанням трудового законодавства
 Територіальної державної інспекції
 з питань праці у Харківській області

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі