Теми статей
Обрати теми

До якого бюджету має бути зараховано державне мито

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДО ЯКОГО БЮДЖЕТУ МАЄ БУТИ ЗАРАХОВАНО ДЕРЖАВНЕ МИТО

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Державне мито, що сплачується громадянами, які звертаються до паспортного столу, суду, відділу РАЦС, нотаріуса, відділу ДАІ, МРЕВ, дозвільної системи, державного реєстратора, управління державної міграційної служби тощо, має зараховуватись до відповідного бюджету.

До якого саме бюджету: до бюджету за місцем проживання заявника чи до бюджету районного центру, де знаходяться вищеперелічені установи, має зараховуватися державне мито?

(Кіровоградська обл.)

 

Для відповіді на це запитання слід звернутись до Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ). Так, відповідно до п.п. 15 п. 1 ст. 64 БКУ державне мито в частині, що належить відповідним бюджетам, зараховується до складу доходів, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

Згідно зі ст. 2 Декрету КМУ «Про державне мито» від 21.01.93 р. № 7-93 (далі — Декрет № 7-93) державне мито справляється:

1) за вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад народних депутатів, а також за видачу дублікатів нотаріально засвідчених документів;

2) за державну реєстрацію актів цивільного стану, а також повторну видачу громадянам свідоцтв про реєстрацію актів цивільного стану та свідоцтв у зв’язку із зміною і поновленням актових записів цивільного стану;

3) за видачу документів на право виїзду за кордон і про запрошення в Україну осіб з інших країн, за продовження строку їх дії та за внесення змін до цих документів; за продовження строку дії візи для в’їзду в Україну, транзитного проїзду через її територію (перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства); за видачу або продовження строку дії посвідки на проживання в Україні іноземцям та особам без громадянства; за оформлення віз для в’їзду в Україну, транзитного проїзду через її територію, а також із заяв про прийняття до громадянства України або про вихід із громадянства України;

4) за видачу нового зразка паспорта громадянина України (крім обміну нині діючого паспорта на паспорт нового зразка); за оформлення нового зразка паспорта громадянина України для поїздки за кордон; за видачу громадянам України закордонного паспорта на право виїзду за кордон або продовження строку його дії;

5) за прописку громадян або реєстрацію місця проживання;

6) за видачу дозволів на право полювання та рибальства;

7) за операції з емісії цінних паперів, крім облігацій державних та місцевих позик, та з видачі приватизаційних паперів;

8) за реєстрацію деривативів;

9) за операції з об’єктами нерухомого майна, що здійснюються на товарних біржах, крім операцій з примусового відчуження такого майна у випадках, передбачених законами України;

10) за проведення прилюдних торгів (аукціону, тендеру) об’єктами нерухомого майна, крім операцій з примусового відчуження такого майна у випадках, передбачених законами України;

11) за видачу охоронних документів (патентів і свідоцтв) на об’єкти інтелектуальної власності, а також за дії, пов’язані з підтриманням чинності патентів на сорти рослин;

12) за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно; за державну реєстрацію іншого речового права на нерухоме майно, обтяження права на нерухоме майно.

Обчислення та справляння державного мита здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита, затвердженої наказом Мінфіну від 07.07.2012 р. № 811 (далі — Інструкція № 811).

Згідно з п. 1 розд. ІІ цієї Інструкції у всіх органах, які справляють державне мито, державне мито сплачується митними марками або через фінансові установи шляхом унесення коштів у готівковій формі або їх переказу в безготівковій формі.

Порядок зарахування державного мита до бюджету визначений у розд. ІІІ Інструкції № 811.

Відповідно до ст. 6 Декрету № 7-93 державне мито сплачується за місцем розгляду та оформлення документів і зараховується до бюджетів місцевого самоврядування на рахунки, відкриті в органах Держказначейської служби (в іноземній валюті державне мито сплачується через уповноважені банки, інші фінансові установи України, національного оператора поштового зв’язку), крім державного мита, яке зараховується до Держбюджету України.

Державне мито зараховується до Держбюджету України на рахунки, відкриті в органах казначейства, за дії, пов’язані з видачею охоронних документів (патентів і свідоцтв) на об’єкти інтелектуальної власності, і за дії, пов’язані з підтриманням чинності патентів на сорти рослин; за дії, передбачені підпунктами «б — е», «и», «к», «л» та «н» п. 6 ст. 3 Декрету № 7-93, у частині, що стосується загальногромадянських закордонних паспортів.

У випадках, коли громадяни проживають не за місцем розгляду та оформлення документів, державне мито може бути перераховано пош-товим переказом, в якому вказується, за яку дію чи документ сплачується це державне мито.

Виходячи з цього можна зробити висновок, що державне мито має бути зараховано до того місцевого бюджету, де фактично проводиться розгляд та оформлення документів, тобто вчинення відповідної дії.

До документа, щодо якого вчиняється відповідна дія, додається примірник розрахункового/касового документа (або його копія) про сплату державного мита.

Перевірки щодо правильності справляння державного мита, а також своєчасності й повноти внесення його до бюджету в усіх уповноважених органах, що його справляють, проводять Мінфін, ДПСУ, місцеві фінансові органи та органи державної податкової служби.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі