Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати праці лікарів

Редакція ББ
Лист від 09.04.2013 р. № 286/13/155-13

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ОПЛАТИ ПРАЦІ ЛІКАРІВ

Лист від 09.04.2013 р. № 286/13/155-13

 

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув <…> звернення і з питань виплати надбавки за вислугу років офіційним лікарям ветеринарної, медицини та норми робочого часу головного лікаря закладу охорони здоров’я повідомляє.

Відповідно до пункту 2 Порядку встановлення надбавок за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2007 р.
№ 972 (далі — Порядок), надбавки за вислугу років установлюються спеціалістам державних установ ветеринарної медицини, які проводять лабораторно-діагностичні дослідження, ветеринарно-санітарну експертизу на ринках, лікувально-профілактичні роботи, здійснюють ветеринарно-санітарний контроль та нагляд на державному кордоні і транспорті, крім тих, що одержують надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах відповідно до законодавства.

Згідно з кваліфікаційною характеристикою офіційного лікаря ветеринарної медицини (Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 79. «Ветеринарна діяльність») до його завдань та обов’язків входить підготовка висновків щодо подальшого використання сировини технічної та продовольчої, інших продуктів тваринного походження, у тому числі харчових, та придатності їх для реалізації або переробки з дотриманням встановлених технологічних вимог; оформлення висновків та актів на забраковану продукцію; проведення контролю виконання вимог законодавства з питань ветеринарної медицини суб’єктами господарювання; здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю та контролю умов надходження, переробки й зберігання продукції; ветеринарно-санітарний контроль за дотриманням суб’єктом господарювання ветеринарно-санітарних вимог, правил та заходів під час забою тварин, переробки, зберігання, транспортування і реалізації продукції тваринного походження.

Враховуючи зазначене, на думку Мінсоцполітики, офіційний лікар ветеринарної медицини права на виплату надбавки за вислугу років згідно з Порядком не має.

Що стосується тривалості робочого часу головного лікаря закладу охорони здоров’я, то згідно з Переліком лікарських посад у закладах охорони здоров’я, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.10.2002 р. № 385, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.11.2002 р. за № 893/7181, головний лікар належить до керівників закладів охорони здоров’я.

Крім того, відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (зі змінами), назва посади «Головний лікар» (код 1210.1) належить до посад керівників закладів, установ, організацій сфери охорони здоров’я.

Тривалість робочого часу медичних працівників визначена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.05.2006 р. № 319 (далі — Наказ).

Зокрема, підпунктом 1.3 пункту 1 Наказу передбачено, що тривалість робочого тижня керівників закладів та установ охорони здоров’я становить 40 годин.

Підпунктом 1.1 пункту 1 Наказу визначено норму робочого часу 38,5 години на тиждень для керівників структурних підрозділів (відділень, відділів, лабораторій, кабінетів тощо).

Враховуючи зазначене, тривалість робочого тижня головного лікаря установи охорони здоров’я має становити 40 годин.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ЩОДО НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ
ОФІЦІЙНИМ ЛІКАРЯМ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
 ТА ТРИВАЛОСТІ РОБОЧОГО ЧАСУ ГОЛОВЛІКАРЯ

У листі, що коментується, Мінсоцполітики надало роз’яснення щодо двох запитань, які надійшли до редакції газети «Бюджетна бухгалтерія». Розглянемо їх детальніше.

 

Щодо права на надбавку за вислугу років офіційних лікарів ветеринарної медицини

Запитання. Чи виплачувати надбавку за вислугу років офіційним (уповноваженим) лікарям ветеринарної медицини згідно з постановою КМУ «Про затвердження Порядку встановлення надбавок за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини» від 25.07.2007 р. № 972?

Згідно із Законом України «Про ветеринарну медицину» від 25.06.92 р. № 2498-XII (далі — Закон № 2498) офіційним лікарем ветеринарної медицини є лікар ветеринарної медицини, уповноважений Державним департаментом ветеринарної медицини з державною інспекцією ветеринарної медицини здійснювати певні функції державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду.

Обов’язки та права офіційних лікарів ветеринарної медицини визначено Положенням про державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження, затвердженим наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 01.09.2000 р. № 45 (далі — Положення № 45).

Пунктом 2.4 цього Положення встановлено: за умовами оплати праці, матеріально-побутового забезпечення, інших видів обслуговування офіційні лікарі ветеринарної медицини прирівнюються до посад відповідних категорій працівників державних установ ветеринарної медицини.

У свою чергу, розміри посадових окладів, порядок установлення кваліфікаційних категорій та надбавок за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини визначаються Кабміном (п. 4 ст. 102 Закону № 2498).

Так, умови оплати праці працівників установ ветеринарної медицини визначено:

постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298;

постановою КМУ «Про умови оплати праці працівників підприємств, установ і організацій державної ветеринарної медицини» від 11.12.98 р. № 1960.

Порядок встановлення надбавок за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини затверджено постановою КМУ від 25.07.2007 р. № 972 (далі — Порядок № 972). Згідно з п. 2 цього Порядку надбавка за вислугу років встановлюється спеціалістам державних установ ветеринарної медицини, які проводять лабораторно-діагностичні дослідження, ветеринарно-санітарну експертизу на ринках, лікувально-профілактичні роботи, здійснюють ветеринарно-санітарний контроль та нагляд на державному кордоні і транспорті (крім тих, які отримують надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах відповідно до законодавства).

Перелік посад таких працівників наведено в додатку до Порядку № 972. Слід зауважити, що посаду «офіційний лікар ветеринарної медицини» у цьому переліку не вказано. Водночас зазначимо таке.

Згідно з кваліфікаційною характеристикою офіційного лікаря ветеринарної медицини, наведеною в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 79. «Ветеринарна діяльність», затвердженому наказом Мінагрополітики від 07.11.2006 р. № 653, до завдань та обов’язків такого працівника входять, зокрема: здійснення державного ветеринарно-санітарного нагляду й контролю умов надходження, переробки та зберігання продукції, у тому числі тієї, що надійшла за імпортом; здійснення ветеринарно-санітарного контролю дотримання суб’єктом господарювання ветеринарно-санітарних вимог, правил та заходів під час забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження.

Точніше коло завдань та обов’язків офіційних лікарів ветеринарної медицини визначене Положенням № 45. Із них можна виділити:

— контроль за санітарним станом транспортних засобів, тари, місткостей та іншого інвентарю, що використовується під час перевезення сировини або харчових продуктів тваринного походження;

— вибірковий лабораторний контроль сировини та харчових продуктів тваринного походження в разі їх сумнівної якості та безпеки, а також при порушенні ветеринарно-санітарних вимог у процесі приймання, переробки, зберігання та реалізації.

Виходячи з викладеного напрошується висновок: оскільки за умовами оплати праці офіційні лікарі ветеринарної медицини прирівнюються до посад відповідних категорій працівників державних установ ветеринарної медицини, а також за своїми посадовими обов’язками виконують окремі роботи, перелічені в п. 2 Порядку № 972, то вони мають право на надбавку за вислугу років згідно з цим Порядком.

Водночас, як видно з листа, що коментується, Мінсоцполітики дотримується іншої думки та вважає, що офіційні лікарі ветеринарної медицини права на таку надбавку не мають. Найімовірніше, ця позиція зумовлена тим, що посада «офіційний лікар ветеринарної медицини» не вказана в додатку до Порядку № 972, а також тим, що коло завдань такого працівника не повністю відповідає вказаним у п. 2 цього Порядку.

 

Щодо норми робочого часу головлікарів

Запитання. Згідно з п. 1.1 наказу МОЗ «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319 (далі — наказ № 319) для керівників закладів охорони здоров’я з числа спеціалістів з базовою і неповною вищою освітою норма робочого часу становить 38,5 год. на тиждень. Водночас відповідно до п. 1.3 цього наказу для керівників закладів охорони здоров’я норма робочого часу становить 40 год. на тиждень. Яку норму робочого часу має бути встановлено для головного лікаря, який має вищу медичну освіту?

Згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78. «Охорона здоров’я», затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117, однією з кваліфікаційних вимог, що висуваються до посади головного лікаря, є наявність повної вищої освіти (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», післядипломна спеціалізація за фахом «Організація та управління охороною здоров’я».

Норми робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я, які працюють у нормальних умовах праці, затверджено наказом № 319.

Відповідно до п. 1.3 цього наказу норма робочого часу керівників закладів та установ охорони здоров’я становить 40 год. на тиждень .

Що стосується п. 1.1 наказу № 319, то ним установлено норму робочого часу для керівників установ охорони здоров’я з числа фахівців з базовою та неповною вищою освітою (38,5 год. на тиждень), наприклад завідувачів кухні (молочної).

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі