Теми статей
Обрати теми

Щодо встановлення надбавки за вислугу років

Редакція ББ
Лист від 15.05.2013 р. № 1/11-8290

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

Лист від 15.05.2013 р. № 1/11-8290

 

В Міністерстві розглянули <…> звернення <…> стосовно врахування до педагогічного стажу періоду викладацької роботи в обсязі 150 годин протягом 10 навчальних місяців, яку здійснює лаборант вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації, та інформуємо про таке.

Перш за все слід зазначити, що умови оплати праці працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації визначені Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти (із змінами), яка затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.05.93 р. за № 56.

Відповідно до цієї Інструкції викладацька робота педагогічних працівників здійснюється згідно з установленим навантаженням, яке затверджується у тарифікаційних списках на початок навчального року (не пізніше 5 вересня).

Згідно з пунктом 91 Інструкції працівники закладів освіти (у цьому випадку — лаборант) можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у своєму ж навчальному закладі, але при цьому навчальне навантаження не може перевищувати 480 годин на рік.

Виконання цієї роботи здійснюється в робочий час з дозволу керівника навчального закладу. За години занять їм провадиться оплата понад основний посадовий оклад у порядку, передбаченому для викладачів, тобто за тарифікацією.

Щодо встановлення надбавки за вислугу років повідомляємо, що така надбавка встановлюється педагогічним та науково-педагогічним працівникам за умови наявності у них відповідного стажу педагогічної роботи.

Згідно з пунктом 4 Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78, працівникам установ, які, крім основної роботи, займались у навчальному закладі викладацькою роботою обсягом не менше 0,25 ставки (що становить 180 годин на навчальний рік), зазначений період зараховується до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років.

Враховуючи вищезазначене та виходячи з <…> листа, лаборанту, який в цьому ж навчальному закладі здійснює викладацьку роботу обсягом 150 годин на навчальний рік (що менше ніж 180 годин на навчальний рік), період виконання цієї роботи не зараховується до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років.

 

Заступник Міністра — керівник апарату
О. Дніпров

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ЛАБОРАНТ ВЕДЕ ВИКЛАДАЦЬКУ РОБОТУ:
ЯК ОБЧИСЛИТИ СТАЖ ДЛЯ ВИПЛАТИ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

До МОН звернулися із запитанням: «Лаборант вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації викладає в обсязі 150 год. протягом 10 навчальних місяців. Як правильно обчислити педагогічний стаж для виплати йому надбавки за вислугу років?».

Нагадаємо передісторію цього запитання. Особливості обчислення педагогічного стажу в подібному випадку було розглянуто фахівцем Держфінінспекції на сторінках нашого видання (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 45, с. 30). Проте Профспілка працівників освіти мала протилежну точку зору (див. лист від 26.06.2012 р. № 41-З), що і стало приводом для звернення до МОН. Як випливає з листа, що коментується, фахівці цього Міністерства вирішили спір на користь думки фахівців Держфінінспекції. А тепер — детальніше.

Як відомо, керівні та інші працівники закладів освіти, у тому числі вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, можуть вести викладацьку роботу та заняття з гуртківцями в цьому ж закладі в межах установленої норми. Це передбачено п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Так, якщо за основною роботою вони отримують повний посадовий оклад, навчальне навантаження не може перевищувати 480 год. на рік (якщо 0,5 окладу — не більше 720 год. на рік).

При цьому згідно з п. 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Перелік № 43), педагогічна робота керівних та інших працівників навчальних закладів без зайняття штатної посади в цьому самому закладі не є сумісництвом. Виконання такої роботи здійснюється залежно від її характеру як в основний робочий час, так і за його межами (абз. 3 п. 12 Переліку № 43) і не потребує укладення окремого трудового договору (див. лист Мінпраці від 08.04.2010 р. № 347/13/84-10). Покладення на працівника додаткових обов’язків оформлюється наказом (розпорядженням) керівника. До трудового договору за основною роботою вноситься умова про те, що працівник бере на себе обов’язки виконувати разом з обумовленою трудовим договором трудовою функцією додаткову роботу.

Що стосується оплати праці, то години викладацької роботи оплачують понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому для викладачів за тарифікацією (п. 91 Інструкції № 102). Нагадаємо: порядок визначення зарплати викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації (крім педагогічних училищ) установлено п. 78 Інструкції № 102. За час роботи в період канікул оплата здійснюється з розрахунку зарплати, установленої при тарифікації, що передує початку канікул (п. 71 Інструкції № 102).

Щодо надбавки за вислугу років, то в цьому питанні керуються Порядком виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженим постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Відповідно до п. 1 цього Порядку надбавку за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти нараховують щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад
20 років — 30 %.

До стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам зараховується період роботи на посадах, передбачених Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Що стосується інших працівників, які, крім основної роботи, займаються викладацькою роботою в навчальних закладах, то для них Порядком № 78 передбачено окрему норму. Так, до педстажу для виплати таким працівникам надбавки за вислугу років зараховуються місяці, протягом яких проводилася викладацька робота обсягом не менше 180 год. на навчальний рік.

Отже, якщо працівник навчального закладу (у нашому випадку — лаборант) здійснює в цьому ж закладі викладацьку роботу обсягом 150 год. (що менше 180 год.), то період виконання такої роботи не зараховується до стажу для виплати йому надбавки за вислугу років. Цей висновок і підтвердило МОН в листі, що коментується.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі