Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення коду предмета закупівлі товарів і послуг

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ КОДУ ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Під час проведення попередніх переговорів із СВП «Київські теплові мережі» ПАТ «Київенерго» щодо закупівлі теплової енергії виникло питання відносно правильності визначення в договорі закупівлі предмета договору.

СВП «Київські теплові мережі» ПАТ «Київенерго» наполягає, що предметом закупівлі є товар. Серед кваліфікаційних документів, які були надані нашій установі під час проведення переговорів, є витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців, у якому зазначено, що основним видом діяльності за КВЕД-2010 є діяльність із кодом 35.30 «Постачання пари, гарячої води та кондиціювання повітря».

Разом із тим Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету визначено, що за КЕКВ 2271 здійснюється оплата послуг теплопостачання. Крім того, згідно з Класифікатором ДК 016:2010 за кодом 35.30.1 визначається предмет закупівлі «Пара та гаряча вода; постачання пари та гарячої води».

Роз’ясніть, будь ласка, як правильно зазначити в договорі закупівлі предмет договору — послуга чи товар?

(Київська обл.)

 

Одним з етапів процедури закупівлі у одного учасника є проведення переговорів з одним або декількома учасниками для вибору найоптимальнішого варіанта умов договору. Результати проведених попередніх переговорів оформлюються протоколом засідання комітету. Зразок-приклад протоколу переговорів, який може використовуватися сторонами, наведено в додатку 1 до листа Мінекономрозвитку від 31.10.2012 р. № 3301-04/40987-06 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 42).

Отже, саме на цьому етапі процедури закупівлі замовник проводить остаточні переговори з учасником щодо узгодження основних умов договору про закупівлю.

Нагадаємо, що при укладанні договору про закупівлю сторони можуть визначати зміст й істотні умови договору про закупівлю самостійно, керуючись при цьому положеннями ст. 180 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV (далі — ГКУ) та ст. 638 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV, а також вимогами нормативно-правових актів щодо істотних умов деяких договірних зобов’язань.

Зокрема, однією з істотних умов договору є предмет такого договору. Далі розберемося, що є предметом договору про закупівлю теплової енергії, згідно з яким СВП «Київські теплові мережі» ПАТ «Київенерго» надає споживачам (у нашій ситуації — бюджетній установі) послуги з постачання водяної пари та гарячої води.

Нині чинними законодавчими та нормативно-правовими актами чітко розмежовано відносини між учасниками у сфері теплопостачання (виробництво, транспортування, постачання теплової енергії) та сфері комунальних послуг.

Так, регулювання та встановлення відносин у сфері теплопостачання (виробництво, постачання, транспортування теплової енергії) здійснюється відповідно до таких основних актів законодавства: ст. 275 — 277 ГКУ; законів України «Про теплопостачання» від 02.06.2005 р. № 2633-IV (далі — Закон про теплопостачання), «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» від 09.07.2010 р. № 2479-VI, «Про природні монополії» від 20.04.2000 р. № 1682-III; Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою КМУ від 03.10.2007 р. № 1198 (далі — Правила № 1198), постанови КМУ «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» від 01.06.2011 р. № 869; постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, від 10.08.2012 р. № 276, 277, 278, якими затверджені відповідні Ліцензійні умови провадження господарської діяльності (виробництво, транспортування, постачання теплової енергії).

Регулювання та встановлення відносин у сфері надання житлово-комунальних (комунальних) послуг здійснюється відповідно до таких основних актів законодавства: законів України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 р. № 1875-IV (далі — Закон № 1875), «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР, «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99 р. № 586-XIV; Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630 (далі — Правила № 630), постанови КМУ «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» від 01.06.2011 р. № 869, Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі, зниження якості, затвердженого постановою КМУ від 17.02.2010 р. № 151.

Відповідно до ст. 1 Закону про теплопостачання теплова енергія — це товарна продукція, що виробляється на об’єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

До речі, споживачем теплової енергії є фізична особа чи юридична особа, яка використовує теплову енергію відповідно до договору, а відповідно до п. 4 Правил № 1198 користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі-продажу теплової енергії між споживачем і теплопостачальною організацією.

Відповідно до Закону № 1875 послуги з опалення належать до комунальних послуг, а не до господарської діяльності з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії.

У свою чергу, Правила № 630 регулюють відносини між суб’єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг, і фізичною та юридичною особою, яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, а відповідно до положень п. 8 цих Правил зазначені послуги надаються споживачеві згідно з договором, що оформляється на основі типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

Таким чином, чинними законодавчими та нормативно-правовими актами чітко розмежовано відносини, які регулюються договором купівлі-продажу теплової енергії, та відносини, які регулюються договором про надання житлово-комунальних послуг. Зокрема, встановлено, що відносини у сфері теплопостачання регулюються договором купівлі-продажу теплової енергії, який укладається між теплопостачальною організацією та фізичною особою, яка є власником будівлі або суб’єктом підприємницької діяльності, чи юридичною особою, яка використовує теплову енергію. Щодо відносин у сфері надання житлово-комунальних послуг, то вони регулюються договором про надання послуг з централізованого опалення, який укладається між суб’єктом господарювання, визначеним у встановленому законодавством порядку виконавцем відповідних житлово-комунальних послуг, та фізичною або юридичною особою, яка отримує або має намір отримувати зазначені послуги та є кінцевим споживачем. Такий договір укладається відповідно до Типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженого постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630.

З огляду на зазначене вище, предметом договору про закупівлю теплової енергії, який укладається між СВП «Київські теплові мережі» ПАТ «Київенерго» та бюджетною установою, є один з різновидів комунальних послуг, а саме надання послуги з опалення. Таким чином, предметом такого договору закупівлі є саме послуги з опалення. До речі, з бланком договору про закупівлю послуг з постачання теплової енергії, який СВП «Київські теплові мережі» ПАТ «Київенерго» укладає зі споживачами теплової енергії, можна ознайомитися на сайті ПАТ «Київенерго» (http://kyivenergo.ua/). Зокрема, згідно з умовами такого договору предметом договору є надання послуг з постачання водяної пари та гарячої води.

Як бачимо, підстави для того щоб вважати предметом договору про закупівлю теплової енергії, який укладається між вищезазначеними сторонами, товар, а не послуги, відсутні. Також додамо, що згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010, затвердженим наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 р. № 457, предмет закупівлі такого договору визначається за кодом 35.30.1 «Пара та гаряча вода; постачання пари та гарячої води».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі