Теми статей
Обрати теми

Витрачання коштів, які надійшли як плата за послуги, на преміювання працівників

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИТРАЧАННЯ КОШТІВ, ЯКІ НАДІЙШЛИ ЯК ПЛАТА ЗА ПОСЛУГИ, НА ПРЕМІЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Бюджетна організація надає платні послуги.

Чи можна виплачувати працівникам премії за рахунок коштів, які надійшли як плата за послуги?

(м. Дніпропетровськ)

 

Відповідно до п. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю, відноситься до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Використовувати кошти цієї підгрупи можна на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю.

Витрачати кошти, які надійшли як плата за послуги на преміювання працівників можна у разі, коли таке преміювання передбачено у вартості платних послуг, тобто коли витрати на преміювання закладено у калькуляцію витрат і саме в тій сумі, яка у ній передбачена.

Крім того, у калькуляцію витрат може бути закладена рентабельність.

Зазначимо, що під час витрачання коштів спеціального фонду слід дотримуватись послідовності, передбаченої пп. 23 та 49 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228.

Так, видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються та витрачаються у такій послідовності:

1) за встановленими напрямами використання;

2) на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондом кошторису;

3) на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Отже, якщо при повному додержанні послідовності витрачання коштів спеціального фонду кошторису залишились кошти, то їх можна витратити на преміювання працівників.

 

Увага!

У консультації «Планування видатків на проведення спортивних заходів» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 23, с. 21) абзац 8 відповіді на запитання слід читати так:

«Фінансова підтримка громадських організацій здійснюється в межах виконання місцевих програм (наприклад, програми соціального захисту громадян похилого віку, інвалідів, розвитку фізичної культури та спорту тощо). Але при цьому слід зазначити, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 16.10.2012 р. № 5428-VI з 01.01.2014 р. до статей 87 та 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI будуть внесені зміни, згідно з якими до видатків державного та місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належатимуть видатки на фінансову підтримку громадських об’єднань на конкурсних засадах для виконання завдань державної та регіональної політики».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі