Теми статей
Обрати теми

Питання оплати праці тренерів-викладачів позашкільних установ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ТРЕНЕРІВ-ВИКЛАДАЧІВ ПОЗАШКІЛЬНИХ УСТАНОВ

 

Оксана ЛЕВЧЕНКО, головний спеціаліст сектору нормування оплати праці працівників бюджетної сфери, фінансового планування та економічного аналізу діяльності державних підприємств фінансово-економічного управління

 

Штатним розписом Палацу дитячої та юнацької творчості (позашкільний навчальний заклад) передбачено посади тренерів-викладачів.

На підставі яких нормативних документів установлюється посадовий оклад та надбавка за вислугу років працівникам, які обіймають такі посади, проводиться їх атестація? Якою є тривалість їх щорічної відпустки?*

(м. Харків)

 

* Також із цього питання див. лист МОН від 23.01.2013 р. № 1/11-582, опублікований на с. 16 цього номера.

 

1. Умови оплати праці працівників навчальних закладів визначено, зокрема, Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Слід зауважити, що умови оплати праці тренерів-викладачів позашкільних закладів неспортивного профілю цією Інструкцією не встановлено. Утім, згідно з п. 2 Інструкції № 102 умови оплати праці керівників, спеціалістів, службовців та робітників структурних підрозділів та окремих працівників установ, закладів і організацій освіти, що не передбачені цією Інструкцією, установлюються відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей народного господарства і виробництв.

Умови оплати праці тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл визначено наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097).

Так, відповідно до схеми тарифних розрядів посад тренерів-викладачів та інших фахівців, передбаченої додатком 6 до наказу № 2097, тарифний розряд тренера-викладача визначається:

а) виходячи з кваліфікаційної категорії тренера-викладача, а саме:

— вища категорія — 12-й тарифний розряд;

— І категорія — 11-й тарифний розряд;

— ІІ категорія — 10-й тарифний розряд;

б) виходячи з рівня освіти тренера-викладача (якщо йому не присвоєна кваліфікаційна категорія):

— вищий навчальний заклад ІІI — IV рівнів акредитації — 9-й тарифний розряд;

— вищий навчальний заклад І — IІ рівнів акредитації — 8, 9-й тарифні розряди;

— без наявності спеціальної освіти за умови наявності спортивного звання («майстер спорту», «майстер спорту міжнародного класу», «заслужений майстер спорту») — 9-й тарифний розряд;

— без наявності спеціальної освіти та спортивного звання — 8-й тарифний розряд.

При цьому норма навчально-тренувальної роботи тренера-викладача, що відповідає одній ставці заробітної плати, становить 24 академічні години на тиждень (до розрахунку для оплати береться тільки час проведення занять — без перерв).

Додаткові виплати (підвищення ставки заробітної плати, доплати, надбавки, можливість вибору іншої форми оплати праці, за якої рівень зарплати тренера-викладача залежить від кількості учнів, які входять до складу національних збірних команд України), про які йдеться у примітці до додатка 6 до наказу № 2097, стосуються тільки тренерів-викладачів спортивних шкіл та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю.

Виняток становлять:

1) підвищення ставки заробітної плати за роботу з інвалідами та дітьми, які мають вади в розумовому та фізичному розвитку, — ставка заробітної плати тренера-викладача (незалежно від установи, у якій він працює) підвищується до 20 %. У цьому випадку мається на увазі робота зі спеціальною групою таких дітей;

2) доплата за досягнення спортсменами високих результатів на головних змаганнях, що виплачується тренеру-викладачу за кожного спортсмена та за зайняте ним місце згідно з таблицею, наведеною в п. 9 додатка 6 до наказу № 2097.

Крім того, тренери-викладачі незалежно від місця роботи можуть розраховувати на виплати, що не є специфічними для галузі «Фізична культура і спорт» і передбачені в наказах інших галузевих міністерств:

1) надбавки:

— за високі досягнення у праці, виконання особливо важливої роботи, складність, напруженість у роботі — до 50 % ставки заробітної плати;

— за почесне та спортивне звання — 10 %, 15 %, 20 % (залежно від звання);

2) доплати:

— за науковий ступінь — 15 % за ступінь кандидата наук, 25 % за ступінь доктора наук;

— за виконання роботи тимчасово відсутніх працівників, суміщення професій (посад) — до 50 % ставки заробітної плати;

3) матеріальна допомога, у тому числі на оздоровлення (не більше ніж ставка заробітної плати на рік), крім матеріальної допомоги на поховання (за рішенням керівництва чи згідно з колективним договором);

4) премія — відповідно до положення про преміювання, затвердженого керівником установи.

Щодо надбавки за вислугу років зазначимо таке. Порядок виплати щомісячної надбавки за вислугу років окремим категоріям працівників спортивних шкіл всіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю затверджено наказом Держкомітету з питань фізкультури і спорту від 29.12.2002 р. № 2850. Однак згідно з п. 1 цього Порядку його дія поширюється на окремі категорії працівників (зокрема, тренерів-викладачів) спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю. Отже, на тренерів-викладачів палаців дитячої та юнацької творчості ця виплата не поширюється.

Заробітна плата розраховується за алгоритмом, наданим у п. 6.1 додатка 6 до наказу № 2097, а також відображеним у тарифікаційному списку, форму якого наведено в додатку 20 до цього наказу, а саме в такому порядку:

1) згідно з кваліфікаційною категорією або рівнем освіти тренера-викладача визначається тарифний розряд та ставка заробітної плати на місяць;

2) якщо тренер-викладач відповідно до умов, передбачених наказом № 2097, має право на підвищення посадового окладу, визначається розмір такого підвищення (сума розмірів підвищень) та розмір ставки заробітної плати з урахуванням підвищень;

3) від ставки заробітної плати з урахуванням підвищень визначається розмір надбавок та доплат (доплати за науковий ступінь, надбавок за почесне, спортивне звання), на які має право тренер-викладач;

4) розраховується ставка заробітної плати з урахуванням підвищень, доплат та надбавок.

І вже від цієї суми розраховується розмір зарплати з розрахунку за місяць, виходячи з фактичного обсягу навчально-тренувального навантаження.

2. 5 жовтня 2012 року набрав чинності Порядок проведення атестації тренерів (тренерів-викладачів), затверджений наказом МОНмолодьспорту від 19.07.2012 р. № 829, яким визначено механізм проведення атестації тренерів (тренерів-викладачів) установ фізичної культури та спорту. Цим Порядком можна користуватися і з метою атестації тренерів-викладачів інших установ, якщо вони відповідають усім вимогам, що висуваються зазначеним вище документом.

Для цього керівник установи, в якій працює тренер-викладач, повинен подати клопотання до відповідного структурного підрозділу з фізичної культури та спорту (обласної, міської тощо держадміністрації) про розгляд територіальною атестаційною комісією матеріалів, необхідних для атестації тренера-викладача, а саме:

— заяви про проходження атестації;

— характеристики тренера-викладача;

— копії паспорта, трудової книжки, диплома, посвідчень про почесне або спортивне звання, свідоцтв про підвищення кваліфікації;

— листа-подання установи, в якій працює тренер-викладач;

— відомостей про результативні показники спортсменів, які виховуються, за останні 4 роки та копії наказу про зарахування цих спортсменів до складу груп, які веде тренер-викладач (або завіреної керівником установи виписки зі списку складу національних збірних команд України).

3. Щодо тривалості щорічної відпустки. Відповідно до ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) щорічна відпустка складається з основної відпустки (ст. 6) та додаткових відпусток за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці (ст. 7), за особливий характер праці (ст. 8), інших щорічних додаткових відпусток, передбачених законодавством.

Згідно зі ст. 6 Закону про відпустки тривалість щорічної основної відпустки тренера-викладача має становити 24 календарні дні.

Щорічні додаткові відпустки, передбачені ст. 7 і п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки, надаються за Списками, що затверджуються Кабміном.

Постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 затверджено Список виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці (додатки 1 і 2 до постанови).

Проте слід зауважити: тільки тренери-викладачі дитячо-юнацьких спортивних (спортивно-технічних) шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву, спеціалізованих дитячо-юнацьких (спортивно-технічних) шкіл та училищ олімпійського резерву мають право на додаткову щорічну відпустку за особливий характер праці, пов’язаний із підвищеними нервово-емоційними та інтелектуальними навантаженнями (позиція 35 розд. XVI «Діяльність у сфері організації відпочинку, розваг, культури та спорту» Списку, наведеного в додатку 2 до постанови). Для тренерів-викладачів інших закладів надання такої відпустки не передбачено.

Водночас відповідно до п. 2 ст. 8 Закону про відпустки тренеру-викладачу може бути надано додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю до 7 календарних днів у разі, якщо його посада значиться у відповідному списку, затвердженому колективним договором.

Конкретна тривалість додаткової відпустки в такому разі встановлюється колективним договором залежно від зайнятості працівника в таких умовах.

Таким чином, максимальна тривалість відпустки тренера-викладача Палацу дитячої та юнацької творчості може становити 31 календарний день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі