Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадових окладів працівникам соціального гуртожитку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ ПРАЦІВНИКАМ СОЦІАЛЬНОГО ГУРТОЖИТКУ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері

 

1. У штатному розписі соціального гуртожитку значаться: директор, головний бухгалтер, адміністратор черговий, практичний психолог, соціальний педагог, медична сестра, прибиральник службових приміщень, завідувач господарства, секретар, машиніст із прання та ремонту білизни, робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків, споруд та пристроїв, двірник.

Чи мають право працівники, які обіймають такі посади, на підвищення посадових окладів на підставі Інструкції № 102?

Чи встановлюються доплати, зокрема, за роботу в нічний час та святкові дні; за використання деззасобів; за ненормований робочий день водію; надбавки за складність і напруженість, за престижність праці та за вислугу років до посадового окладу з урахуванням підвищення?

Чи враховується новоутворений посадовий оклад при виплаті матеріальної допомоги та премії?

(м. Кривий Ріг)

 

Згідно з Типовим положенням про соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, затвердженим постановою КМУ від 08.09.2005 р. № 878, соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, — це заклад для тимчасового проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 15 до 18 років, а також осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, метою діяльності якого є створення умов для соціальної адаптації осіб, які в ньому проживають, та їх підготовки до самостійного життя (далі — соціальний гуртожиток).

Умови оплати праці працівників такого закладу визначено наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників притулків для дітей, центрів соціально-психологічної допомоги, соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, соціальних гуртожитків для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, соціальних центрів матері та дитини, центрів для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, центрів ресоціалізації наркозалежної молоді» від 15.03.2006 р. № 794.

Підпунктом 7 п. 2 цього наказу приписано застосовувати умови оплати праці для:

педагогічних працівників відповідно до умов оплати праці відповідних працівників навчальних закладів, установ освіти;

медичних працівників згідно з умовами оплати праці відповідних працівників закладів охорони здоров’я.

Оплата праці педагогічних працівників здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), та наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Підвищення посадових окладів педагогічних працівників здійснюється згідно з положеннями розд. V Інструкції № 102 та постанови КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643. На це звертало увагу Мінсоцполітики в листі від 15.11.2013 р. № 1154/13/84-12 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 3).

Згідно з п.п. «в» п. 28 Інструкції № 102 педагогічним працівникам в установах (групах) для дітей та підлітків, які мають вади у фізичному чи розумовому розвитку, потребують особливих умов виховання або тривалого лікування, у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації (класах, групах) для дітей та підлітків, які потребують особливих умов виховання або тривалого лікування (у тому числі при індивідуальному навчанні таких дітей) посадові оклади підвищуються на 20 %.

Отже, ця норма поширюється на педагогічних працівників соціального гуртожитку.

Щодо поширення на працівників із числа адміністративно-господарського та обслуговуючого персоналу п. 31 Інструкції № 102, яким передбачено підвищення посадових окладів працівникам адміністративно-господарського та обслуговуючого персоналу, які за характером роботи безпосередньо спілкуються з учнями та вихованцями спеціальних закладів, то він поширюється тільки на працівників установ освіти.

Згідно з п. 34 Інструкції № 102 при підвищенні посадового окладу (ставки заробітної плати) утворюється новий посадовий оклад (ставка заробітної плати). У результаті цього всі встановлені працівнику доплати та надбавки, а також матеріальна допомога розраховуються виходячи з такого посадового окладу. Щодо премії, то конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються в положенні про преміювання, що затверджується керівником за погодженням із профспілковим комітетом.

Оплата праці медичних працівників соціального гуртожитку здійснюється відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Підпунктом 2.4.5 цих Умов передбачено підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці. Згідно з п. 7 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 посадові оклади медичних працівників спеціальних закладів (центрів) для дітей та підлітків, які потребують особливих умов виховання, реабілітації та догляду, підвищуються на 30 %. Медичні працівники соціального гуртожитку для дітей мають право на таке підвищення. Доплати, зокрема, за роботу в нічний час та святкові дні; за використання деззасобів; за складність і напруженість та за вислугу років, а також матеріальна допомога встановлюються до посадового окладу з урахуванням підвищення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі