Теми статей
Обрати теми

Надбавка за вислугу років працівникам установ соціального захисту населення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ПРАЦІВНИКАМ УСТАНОВ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері

 

1. Чи мають право на надбавку за вислугу років на підставі наказу Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239 такі працівники територіального центру:

завідувач відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів, який отримує пенсію за вислугу років;

культорганізатор відділення соціально-побутової адаптації?

2. Чи має право на надбавку за вислугу років медсестра терцентру згідно з постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418, якщо вона отримує пенсію за вислугу років?

(Дніпропетровська обл.)

 

1. Згідно з п. 1 Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417, територіальний центр створюється для здійснення соціального обслуговування та надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання, в умовах стаціонарного, тимчасового або денного перебування.

З 1 вересня 2011 року наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239 окремим працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення встановлено надбавку за вислугу років та затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення (далі — Порядок № 239).

Надбавка за вислугу років установлюється працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення незалежно від підпорядкування, оплата праці яких регулюється Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Надбавка за вислугу років виплачується (п. 3 Порядку № 239):

— керівникам установ соціального захисту населення та їх заступникам за основним видом діяльності;

керівникам структурних підрозділів та їх заступникам із соціальної, психологічної, педагогічної, фізичної, медичної, трудової, професійної реабілітації, надання соціальних (соціально-медичних) послуг (допомоги), соціального обслуговування, медичного супроводу, спостереження, забезпечення стаціонарного проживання тощо, крім тих, які мають право на виплату надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах;

— інструкторам з трудової адаптації;

— методистам з професійної реабілітації;

організаторам культурно-дозвіллєвої діяльності;

— фахівцям із соціальної роботи (із соціальної допомоги вдома, з фізичної реабілітації);

— соціальним працівникам.

Надбавка встановлюється працівникам, якщо вони мають необхідний стаж, обчислений відповідно до п. 4 Порядку № 239. Так, до стажу роботи включається час роботи в державних та комунальних установах, закладах і організаціях, незалежно від підпорядкування, на посадах, визначених у п. 3 Порядку № 239, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється згідно з умовами оплати праці працівників державних та комунальних установ соціального захисту населення.

Як керівник структурного підрозділу із соціальної роботи, завідувач відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів територіального центру має право на надбавку за вислугу років незалежно від отримання ним пенсії за вислугу років.

Що стосується культорганізатора, то зазначимо таке. Змінами № 2 до Класифікатора професій ДК 003:2005, затвердженими наказом Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 29.01.2007 р. № 4 (далі — Зміни № 2), професійну назву роботи «Культорганізатор» з кодом «3474» змінено на «Організатор культурно-дозвіллєвої діяльності» зі збереженням коду.

У чинному Класифікаторі професій ДК 003:2010 (діє з 01.11.2010 р.) передбачено професійну назву роботи «Організатор культурно-дозвіллєвої діяльності».

Оскільки посаду «Організатор культурно-дозвіллєвої діяльності» включено до п. 3 Порядку № 239, працівники, які обіймають таку посаду, мають право на надбавку за вислугу років згідно з цим Порядком.

При цьому враховуючи, що Змінами № 2 було змінено тільки назву професії без зміни кваліфікаційних вимог та трудових функцій, період роботи культорганізатором у територіальних центрах та інших установах соціального захисту населення включається до стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років.

2. Постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок № 1418).

Дія цього Порядку поширюється на медичних працівників, умови оплати праці яких визначаються відповідно до Умов № 308/519.

Згідно з п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII право на призначення пенсії за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення за наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років за переліком, що затверджується в порядку, який визначається КМУ, незалежно від віку. Згідно зі ст. 7 цього Закону пенсія за вислугу років призначається при залишенні роботи, що дає право на цю пенсію.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909. Територіальні центри соціального обслуговування населення цим переліком не передбачені.

Отже, медичні працівники територіального центру, які отримують пенсію за вислугу років, мають право на встановлення надбавки за вислугу років (див. також лист Мінпраці від 15.03.2010 р. № 269/13/84-10).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі