Теми статей
Обрати теми

Щодо внесення змін до річного плану закупівель

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО РІЧНОГО ПЛАНУ ЗАКУПІВЕЛЬ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У грудні 2012 року обласною державною лабораторією ветеринарної медицини, що є бюджетною організацією, затверджено річний план закупівель на 2013 рік. На початку 2013 року виникла необхідність унести зміни до річного плану закупівель на 2013 рік.

Які органи потрібно повідомити про такі зміни? Чи обов’язково зміни до річного плану закупівель має бути оприлюднено на офіційному веб-порталі?

(Сумська обл.)

 

Дійсно, протягом року бюджетна установа може не один раз зіткнутися з необхідністю внесення змін до річного плану закупівель.

Наприклад, необхідність унесення змін до річного плану закупівель на 2013 рік виникла в тих бюджетних установ, які при складанні такого документа керувалися Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016-97, затвердженим наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 30.12.97 р. № 822 (докладно це питання розглядалося в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 7, с. 8 — 10). Форму річного плану закупівель та Інструкцію щодо його заповнення затверджено наказом Мінекономіки від 26.07.2010 р. № 922.

У цьому випадку процедура внесення змін до річного плану закупівель здійснюється замовниками аналогічно порядку затвердження річного плану закупівель та врегульована положеннями ч. 1 ст. 4 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI (далі — Закон № 2289).

Так, зміни до річного плану закупівель замовник (бюджетна установа) повинен направити протягом 5 робочих днів із дня їх затвердження:

органу Держказначейства*;

Мінекономрозвитку.

До речі, торік Мінекономрозвитку в листі від 13.02.2012 р. № 3305-07/4911-07 нагадало замовникам про необхідність складання річних планів та просило надсилати їх у друкованому та електронному вигляді Мінекономрозвитку за електронною адресою: UDrachuk@me.gov.ua у строки, установлені Законом № 2289.

Зміни, унесені протягом року до річного плану закупівель, затверджуються комітетом з конкурсних торгів (підписуються головою та секретарем) і оформляються протоколом.

Оскільки в бюджетних установ протягом року може неодноразово виникати необхідність унесення змін до річного плану закупівель, рекомендуємо особливо уважно ставитися до дотримання цих строків. Річ у тім, що на це питання звертають увагу фахівці органів Держфінінспекції при проведенні перевірок державних закупівель. Тому рекомендуємо замовникам мати в наявності підтвердження того, що вимоги Закону № 2289 ними було виконано в установлені строки.

Також ч. 1 ст. 4 Закону № 2289 передбачено, що річний план та зміни до нього має бути оприлюднено замовником на власному веб-порталі або за його відсутності на веб-порталі головного розпорядника бюджетних коштів протягом 5 робочих днів із для їх затвердження.

Оскільки далеко не в усіх замовників — розпорядників бюджетних коштів є можливість отримати бюджетні кошти на створення власного веб-порталу, вони можуть розмістити річний план закупівель, а також зміни до річного плану закупівель на веб-порталі головного розпорядника бюджетних коштів. Наприклад, сільська рада може розмістити таку інформацію на веб-порталі районної чи обласної ради. Строк розміщення цієї інформації на сайті головного розпорядника бюджетних коштів — протягом 5 робочих днів із дня затвердження комітетом з конкурсних торгів.

При цьому Мінекономрозвитку в листі від 31.10.2012 р. № 3301-04/40987-06 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 42) звертало увагу на те, що річний план закупівель та додаток до нього не підлягають оприлюдненню у «Віснику державних закупівель» та на веб-порталі Мінеконом­розвитку за адресою www.tender.me.gov.ua

Водночас описаний вище порядок оприлюднення змін до річного плану закупівель не стосується тих замовників, які здійснюють закупівлі відповідно до вимог Закону України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності» від 24.05.2012 р. № 4851-VI. Про порядок оприлюднення такої інформації Мінекономрозвитку повідом­ляло в листі від 09.07.2012 р. № 3305-07/25866-06 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 28).

 

* Зауважимо, що необхідність подання органу Держказначейства річного плану закупівель (у тому числі змін до річного плану закупівель), а також додатків до річного плану передбачена Методичними рекомендаціями щодо переліку підтвердних документів, які надаються розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів на стадії реєстрації зобов’язань та оплати рахунків, затвердженими наказом Держказначейства від 14.09.2010 р. № 330.

Крім того, згідно з вимогами п. 2.1 Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Мінфіну від 02.03.2012 р. № 309, розпорядники бюджетних коштів подають відповідному органу Казначейства річний план державних закупівель та додаток до нього (зміни до річного плану закупівель та додаток до нього).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі