Теми статей
Обрати теми

Надання щорічної відпустки суміснику

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ СУМІСНИКУ

 

Тетяна СТАШКІВ, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу умов та режимів праці, нормування та професійної класифікації

 

Скільки днів щорічної відпустки належить медичній сестрі спеціалізованого будинку дитини, яка працює внутрішнім сумісником, якщо її відпустка за основним місцем роботи (працює на повну ставку) становить 49 календарних днів?

(м. Харків)

 

Законодавчі підстави для укладення працівниками, поряд з основним трудовим договором, трудових договорів на роботу за сумісництвом дає ст. 21 КЗпП. Порядок роботи сумісників та оплата їх праці регламентуються:

постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245);

Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Згідно з п. 1 Положення № 43 сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від роботи час на тому ж (внутрішнє сумісництво) або іншому підприємстві, установі, організації (зовнішнє сумісництво).

При роботі за сумісництвом з працівником укладається трудовий договір, у якому відображаються умови роботи за сумісництвом. Стороною трудового договору про роботу за сумісництвом на стороні власника (установи, організації) може бути як інший власник (установа, організація), так і той же власник (підприємство, установа, організація), з яким працівник уклав трудовий договір про основ­ну роботу. У останньому випадку трудові договори юридично не пов’язані між собою (див. лист Мінсоцполітики від 28.09.2011 р. № 697/18/155-11). До трудових договорів про роботу за сумісництвом пред’являються ті ж вимоги, що і до трудових договорів за основним місцем роботи.

Тому надання відпусток сумісникам відбувається залежно від обійманої ними посади.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) щорічна відпустка складається з основної відпустки (ст. 6 Закону про відпустки) та додаткових відпусток за роботу із шкідливими і важкими умовами праці (ст. 7 Закону про відпустки), за особливий характер праці (ст. 8 Закону про відпустки), інших щорічних додаткових відпусток, передбачених законодавством.

Щодо тривалості щорічної відпустки за основ­ним місцем роботи . Відповідно до ст. 6 Закону про відпустки тривалість щорічної основної відпустки сестри медичної має становити 24 календарних дні.

Щорічні додаткові відпустки, передбачені ст. 7 і п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки, надаються за списками, затверджуваними Кабінетом Міністрів України.

Постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 затверджено Списки виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників у яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці (додатки 1 і 2 до постанови).

Медичні сестри дитячих будинків для розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки, які безпосередньо зайняті обслуговуванням хворих, мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 25 календарних днів згідно з поз. 42 розділу XVII «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога» Списку (додаток 2).

Статтею 8 Закону про відпустки передбачено, що конкретна тривалість відпусток за особливий характер праці встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Таким чином, медична сестра спеціалізованого будинку дитини має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні та щорічну додаткову відпустку тривалістю до 25 календарних днів на умовах, визначених колективним договором.

Щодо тривалості щорічної відпустки за сумісництвом. Право працівників, які працюють за трудовим договором (у тому числі сумісників), на відпустку визначено ст. 2 Закону про відпустки, де сказано, що громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, мають право на відпустку.

Частиною 3 ст. 56 КЗпП визначено, що робота на умовах неповного робочого часу (в тому числі робота сумісників, які працюють неповний робочий день) не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівника.

Тобто до стажу, що дає право на щорічну відпустку за сумісництвом, зараховуються відпрацьовані працівником-сумісником дні, незалежно від тривалості зайнятості працівника протягом робочого дня (зміни). При цьому сумісник має право на щорічну відпустку повної тривалості.

Таким чином, тривалість щорічної основної відпустки сестри медичної, яка працює за сумісництвом, має становити 24 календарних дні.

Відповідно до пп. 6 і 7 Порядку застосування зазначеного вище Списку, затвердженого наказом Мінпраці від 30.01.98 р. № 16, додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу . У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Облік часу, відпрацьованого в умовах, передбачених Списками, здійснюється власником або уповноваженим ним органом.

Отже, якщо працівник зайнятий в умовах, передбачених Списком, менше половини робочого часу, щорічна додаткова відпустка за особ­ливий характер праці йому не надається. Аналогічні роз’яснення надані у листі Мінпраці від 24.05.2007 р. № 154/13/116-07.

Право на відпустку за особливий характер праці мають працівники, які працюють на 0,5 ставки та більше.

Таким чином, тривалість щорічної додаткової відпустки сестри медичної, яка працює за сумісництвом, має становити до 25 календарних днів за умови, якщо вона працює на 0,5 ставки та більше.

Додамо, що відповідно до п. 6 постанови № 245, п. 3 Положення № 43 відпустка на роботі за сумісництвом має надаватися одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі