Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати надбавки за вислугу років лікарю стоматологу-ортопеду

Редакція ББ
Лист від 30.11.2012 р. № 1238/13/84-12

МІНICTEPCТВО СОЦІАЛЬНОї ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ВИПЛАТИ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ЛІКАРЮ-СТОМАТОЛОГУ-ОРТОПЕДУ

Лист від 30.11.2012 р. № 1238/13/84-12

(витяг)

 

<…>

Щодо виплати надбавки за вислугу років лікарю-стоматологу-ортопеду, який працює за відрядною системою оплати праці.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 № 1418 (зі змінами) затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок).

Дія зазначеного Порядку поширюється на медичних та фармацевтичних працівників, які працюють на зазначених у пункті 3 цього Порядку посадах у будь-яких державних та комунальних установах, закладах, організаціях незалежно від підпорядкування і умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Пунктом 6 Порядку зазначено, що надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу (з підвищенням) працівника без урахування інших надбавок і доплат. Зазначена норма поширюється на працівників, які працюють за погодинною системою оплати праці.

Пунктом 5.3. Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519 (далі — Умови), передбачена можливість застосування відрядної системи оплати праці.

Суть відрядної системи оплати праці полягає в тому, що розмір оплати праці працівника визначається кількістю одиниць виготовленої ним продукції (або обсягом виконаної роботи) певної якості з врахуванням кваліфікації та умов праці.

Оплата праці працівників-відрядників провадиться за відрядними розцінками і залежить від рівня виконаних норм виробітку.

Згідно з Умовами відрядна оплата праці може вводитись у межах фонду заробітної плати працівників, для яких вона застосовується. Відрядні розцінки встановлюються, виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) за відповідною посадою (професією) кваліфікацією, а тим, хто працює за міжгалузевими єдиними нормами виробки або прогресивнішими нормами трудових затрат, — з підвищенням вказаного окладу (ставки) на 10 відсотків.

У випадку застосування на підприємстві відрядної форми оплати праці, розмір основної заробітної плати працівника визначається обсягом виконуваної роботи, на яку і нараховується надбавка за вислугу років.

<…>

 

Заступник директора Департаменту —
начальник відділу А. Литвин

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ
ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ
ЛІКАРЮ-СТОМАТОЛОГУ-ОРТОПЕДУ

У листі, що коментується, Мінсоцполітики надало відповідь на таке запитання: «Лікар-стоматолог-ортопед працює на 0,5 ставки. В одному з місяців він здав нарядів більше, ніж потрібно на 0,5 ставки. Як у цьому випадку нараховувати надбавку за вислугу років: залежно від виконання норми виробітку чи від 0,5 ставки?».

Питання оплати праці медичних працівників урегульовано Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) або залежно від виконання норм виробітку та відрядних розцінок з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених чинним законодавством. Заробітна плата працівника граничними розмірами не обмежується (п. 1.5 Умов № 308/519).

Згідно з п. 5.3 Умов № 308/519 з метою зміцнення зацікавленості працівників у зростанні продуктивності праці та підвищення рівня її нормування, якості виконуваних робіт, керівники закладів та установ за умовами, що передбачені колективним договором, можуть уводити відрядну оплату праці.

Відрядна оплата праці може вводитись у ме­жах фонду заробітної плати працівників, для яких вона застосовується. Відрядні розцінки встановлюються виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) за відповідною посадою (професією) і кваліфікації, а тим, хто працює за міжгалузевими єдиними нормами виробітку або прогресивнішими нормами трудових витрат — з підвищенням вказаного окладу (ставки) на 10 %.

Суть відрядної оплати праці полягає в тому, що розмір оплати праці працівника визначається кількістю одиниць виготовленої ним продукції (обсягом виконаної роботи) певної якості з ураху­ванням кваліфікації та умов праці.

Згідно з примітками до п. 3.8 Нормативів надання медичної допомоги дорослому населенню в амбулаторно-поліклінічних закладах за спеціальністю «ортопедична стоматологія», затверджених наказом МОЗ від 28.12.2002 р. № 507, лікар-стоматолог-ортопед повинен виконувати за зміну 6 умовних одиниць трудомісткості (УОТ) при п’ятиденному робочому тижні або 5 УОТ при шестиденному (тобто 126 УОТ за місяць).

Відповідно до Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418), медичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я з 1 січня 2010 року встановлюється надбавка за вислугу років у розмірі від 10 до 30 % посадового окладу залежно від стажу роботи (понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 % понад 20 років — 30 %).

Пунктом 6 Порядку № 1418 визначено, що надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу (з підвищеннями) працівника без урахування інших надбавок і доплат. Як підкреслило Мінсоцполітики в листі, що коментується, ця норма поширюється також на працівників, які працюють за погодинною системою оплати праці.

Надбавка за вислугу років виплачується щомісячно за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи та за сумісництвом (п. 7 Порядку № 1418).

Таким чином, якщо лікар-стоматолог-ортопед у зв’язку з виробничою необхідністю в межах робочого часу перевиконав свою норму виробітку, то йому нараховується заробітна плата за фактично відпрацьований час залежно від виконання норм виробітку та відрядних розцінок.

Відповідно надбавка за вислугу років нараховується згідно з п. 7 Порядку № 1418 за фактично відпрацьований час.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА,
економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі