Теми статей
Обрати теми

Роз’яснення щодо змін у порядку відкриття рахунків клієнтів

Редакція ББ
Лист від 24.01.2013 р. № 17-10/237-2324

ДЕРЖАВНА КАЗНАЧЕЙСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ

РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ЗМІН У ПОРЯДКУ ВІДКРИТТЯ РАХУНКІВ КЛІЄНТІВ

Лист від 24.01.2013 р. № 17-10/237-2324

 

У зв’язку з набранням чинності з 17.12.2012 р. Законом України від 24.05.2012 р. № 4839-VI <…> (далі — Закон № 4839), повідомляємо.

Відповідно до змін, внесених Законом № 4839 до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про державну реєстрацію), документом для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, або фізичної особи — підприємця під час провадження господарської діяльності та відкриття рахунку в банку визначено виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — виписка з Єдиного державного реєстру).

Частиною четвертою статті 21 Закону про державну реєстрацію встановлено перелік відомостей, які зазначаються у виписці з Єдиного державного реєстру, зокрема ідентифікаційний код юридичної особи або відокремленого підрозділу юридичної особи, відомості, отримані в порядку взаємного обміну інформацією з відомчих реєстрів органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, а саме, дата та номер запису про взяття та зняття з обліку.

Порядком формування Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.12.2011 р. № 1691 <…> (далі — Наказ № 1691), передбачено, що разом з Реєстраційною карткою розпорядниками бюджетних коштів та одержувачами бюджетних коштів надаються довідка про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України або копія цієї довідки, засвідчена органом, що її видав (далі — довідка про включення до ЄДРПОУ).

Згідно з розділами 3 та 5 Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.06.2012 р. № 758 <…> (далі — Наказ № 758), для відкриття бюджетних рахунків надаються, зокрема, копії документів, що підтверджують взяття клієнта на облік в органах ДПС та Пенсійного фонду України, для відкриття небюджетних рахунків підприємства, установи, організації надають довідку про включення до ЄДРПОУ; копію повідомлення про взяття клієнта на облік у відповідному органі Пенсійного фонду України як платника єдиного внеску, засвідчену органом, що його видав, або у нотаріальному порядку та копію документа, що підтверджує взяття підприємства, установи, організації на облік в органі ДПС, засвідчену органом, що видав документ, або у нотаріальному порядку.

Враховуючи вищезазначене, до внесення змін до Наказу № 1691 та Наказу № 758 при поданні Реєстраційної картки та відкритті бюджетних та небюджетних рахунків юридичним особам та фізичним особам — підприємцям, державна реєстрація яких у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців відбулась з 17 грудня 2012 року, органам Казначейства необхідно керуватися таким.

Разом з Реєстраційною карткою розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних кош­тів (далі — Реєстраційна картка) замість довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України або копії цієї довідки, засвідченої органом, що її видав, надається виписка з Єдиного державного реєстру.

Під час відкриття бюджетних рахунків копії документів, що підтверджують взяття клієнта, відокремленого підрозділу розпорядника бюджетних коштів на облік в органах ДПС та Пенсійного фонду України (якщо юридична особа або її відокремлений підрозділ є платником єдиного внес­ку на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) не подаються, оскільки ця інформація міститься у виписці з Єдиного державного реєстру.

Якщо виписка з Єдиного державного реєстру надавалась з Реєстраційною карткою, то при відкритті рахунка зазначена виписка не надається.

Для відкриття небюджетних рахунків довідка про включення до ЄДРПОУ, копії повідомлення про взяття клієнта на облік у відповідному органі Пенсійного фонду України та органі ДПС, засвідчені органами, що їх видали, або у нотаріальному порядку, до органів Казначейства не подаються.

Інші документи подаються до органів Казначейства згідно з переліком, встановленим розділами 3 та 5 Наказу № 758.

 

Перший заступник Голови
О. Даневич

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ПОДАННЯ ДЕЯКИХ ДОКУМЕНТІВ
РОЗПОРЯДНИКАМИ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ

У листі, що коментується, Держказначейська служба звернула увагу на зміни, які були унесені до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі — Закон № 755).

Так, Законом № 755 передбачено, що з метою ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, або фізичної особи — підприємця під час провадження господарської діяльності та відкриття рахунку в банку надається виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — виписка з Єдиного держреєстру).

Перелік інформації, що зазначається у виписці з Єдиного держреєстру, визначено у ст. 21 Закону № 755. Зокрема, до такої інформації належать найменування, ідентифікаційний код, місцезнаходження юридичної особи, відомості, отримані в порядку взаємного обміну інформацією з відом­чих реєстрів органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України: дата та номер запису про взяття та зняття з обліку, назва та ідентифікаційні коди органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, у яких юридична особа перебуває на обліку, тощо.

Разом з тим, у таких документах, як Порядок формування Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів, затверджений наказом Мінфіну від 22.12.2011 р. № 1691 (далі — Порядок № 1691), та Порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 22.06.2012 р. № 758 (далі — Порядок № 758), передбачено, що розпорядники бюджетних кош­тів надають довідку про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України або копію цієї довідки, засвідчену органом, що її видав (далі — довідка про включення до ЄДРПОУ), а не виписку з Єдиного держреєстру.

З огляду на це, Держказначейська служба, у листі, що коментується, звертає увагу на такі моменти:

1) разом з Реєстраційною карткою розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів (далі — Реєстраційна картка), яка подається для реєстрації в Єдиному реєстрі розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів, замість довідки про включення до ЄДРПОУ або копії цієї довідки, засвідченої органом, що її видав, надається виписка з Єдиного держреєстру;

2) під час відкриття бюджетних рахунків копії документів, що підтверджують взяття клієнта, відокремленого підрозділу розпорядника бюджетних коштів на облік в органах ДПС та Пенсійного фонду (якщо юридична особа або її відокремлений підрозділ є платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) не подаються, оскільки ця інформація міститься у виписці з Єдиного держреєстру;

3) у разі якщо виписка з Єдиного держреєстру надавалась з Реєстраційною карткою, то при відкритті рахунку зазначена виписка не надається;

4) для відкриття небюджетних рахунків довідка про включення до ЄДРПОУ, копії повідомлення про взяття клієнта на облік у відповідному органі Пенсійного фонду та органі ДПС, засвідчені органами, що їх видали, або у нотаріальному порядку, до органів Казначейства не подаються;

5) що стосується інших документів, то вони подаються до органів Казначейства згідно з переліком, визначеним у розд. 3 та 5 Порядку № 758.

Отже, цими роз’ясненнями необхідно керуватися до того часу, поки не будуть унесені відповідно зміни до Порядку № 1691 та Порядку № 758.

 

Вікторія МАТВЄЄВА,
економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі