Теми статей
Обрати теми

Індексація об’єктів житлового фонду, придбаних на вторинному ринку нерухомості

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ОБ’ЄКТІВ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ, ПРИДБАНИХ НА ВТОРИННОМУ РИНКУ НЕРУХОМОСТІ

 

Наталія СЕВОСТЬЯНОВА, заступник начальника Головного управління Державної казначейської служби України в Харківській області

 

Бюджетною установою у ІV кварталі 2011 року на вторинному ринку нерухомості у приватної особи придбано квартиру з набуттям права власності на неї згідно з договором купівлі-продажу.

Як правильно провести індексацію такого об’єкта житлового фонду, зважаючи на те, що придбане установою житло перебувало в експлуатації до 2011 року?

(м. Львів)

 

Під вторинним ринком житла, як правило, розуміють операції, пов’язані з купівлею, продажем, обміном та здаванням в оренду збудованого раніше житла, тобто існуючий житловий фонд виступає об’єктом вторинного ринку житла, тоді як первинний ринок житла передбачає здійснення операцій виключно з новим житлом, яке переходить від забудовника до покупця.

Однак, незалежно від того, житло придбане на первинному чи на вторинному ринку житла, такий об’єкт зараховується на баланс установи за первісною вартістю, тобто за фактичними витратами на його придбання.

Згідно з п. 1.6 Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 17.08.2000 р. № 64, зміна первісної (відновлювальної) вартості необоротних активів здійснюється у разі індексації їх первісної вартості відповідно до чинного законодавства України. Так, індексація балансової вартості об’єктів житлового фонду проводиться за Методикою визначення балансової вартості об’єктів житлового фонду, затвердженою постановою КМУ від 09.03.95 р. № 163 (далі — Методика № 163), дія якої поширюється на всі житлові будинки і належні до них будівлі та споруди незалежно від форм власності.

Пунктом 2 постанови КМУ «Про порядок індексації вартості об’єктів житлового фонду» від 31.08.96 р. № 1024 (далі — постанова № 1024) передбачено щорічне проведення індексації балансової вартості об’єктів житлового фонду до 15 лютого поточного року станом на 1 січня відповідно до індексів, що затверджуються Держбудом (Мінрегіонрозвитку) України.

Слід зазначити, що відповідно до п. 3 Методики № 163 балансова вартість об’єктів житлового фонду визначається шляхом індексування балансової вартості цих об’єктів залежно від термінів уведення їх в експлуатацію. Разом з тим згідно з постановою № 1024 основною метою проведення щорічної індексації об’єктів існуючого житлового фонду є приведення балансової вартості таких об’єктів у відповідність до реальної вартості будівництва житла.

Таким чином, зважаючи на те, що бюджетною установою придбано та оприбутковано квартиру у IV кварталі 2011 року, індексацію балансової вартості цього житла станом на 1 січня 2012 року слід проводити за коефіцієнтом індексації, передбаченим наказом Мінрегіонрозвитку від 03.05.2012 р. № 186 для об’єктів, уведених в експлуатацію у IV кварталі 2011 року — 1,0. Адже зарахування об’єкта на баланс установи було здійснено за вартістю придбання, яка фактично відображає реальну (ринкову) вартість будівництва житла на момент його оприбуткування.

У подальшому індексація балансової вартості цього житла має проводитися у відповідності до загальноприйнятого порядку індексації об’єктів житлового фонду.

Зауважимо, що індекси до балансової вартості об’єктів житлового фонду станом на 1 січня 2013 року Мінрегіонрозвитком поки що не затверджені.

Більш докладно про порядок здійснення та відображення в бухгалтерському обліку індексації балансової вартості об’єктів житлового фонду можна дізнатися зі статті «Індексація вартості об’єктів житлового фонду» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 28, с. 27).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі