Теми статей
Обрати теми

Облік велосипедів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЛІК ВЕЛОСИПЕДІВ

 

Марина ЄРМОЛЕНКО, головний бухгалтер Державної фінансової інспекції в Харківській області

 

Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) придбано для соціальних працівників велосипед.

За яким КЕКВ здійснюються видатки на його придбання та на якому субрахунку (113 чи 105) обліковувати велосипед, якщо його вартість становить 650 грн.?

(Харківська обл.)

 

Відповідно до п.п. 6 п. 11 Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417 (далі — Типове положення), у кошторисі витрат територіального центру можуть бути передбачені кошти на придбання для виробничих потреб спецодягу, взуття, велосипедів, проїзних квитків (або грошової компенсації за їх придбання). При цьому розпорядження коштами, призначеними на здійснення вище перелічених видатків, покладається на директорів терцентрів.

Також нагадаємо, що згідно з п. 5 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, установи мають право брати бюджетні зобов’язання витрачати бюджетні кошти на цілі та в межах, установлених затвердженими кошторисами, планами асигнувань загального фонду бюджету, планами надання кредитів із загального фонду бюджету. Таким чином, використання коштів на придбання велосипедів для соціальних працівників терцентру можливе лише у разі, якщо видатки на відповідні цілі заплановано у кошторисі установи, зокрема, за загальним фондом кошторису (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 9, с. 17). Але перш ніж відповісти на запитання, за яким саме КЕКВ слід планувати та здійснювати видатки на придбання велотранспорту, спочатку необхідно з’ясувати, яким чином такий транспорт слід обліковувати.

Так, згідно з п. 2.1 Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 17.07.2000 р. № 64, до основних засобів належать матеріальні активи, які використовуються установою багаторазово і безперервно в процесі виконання основних функцій, надання послуг, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких становить більше одного року і вартість яких без податку на додану вартість та інших платежів перевищує 1000 грн. за одиницю (комплект).

З одного боку, велосипед є транспортним засобом, який як очікується буде використовуватися для виконання основних функцій установи протягом терміну, що перевищує один рік, але з другого, — вартість такого транспортного засобу менша, ніж 1000 грн. Здавалося б, з урахуванням цього, велосипед вартістю до 1000 грн. не належить до об’єктів основних засобів і має обліковуватися на суб­рахунку 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

Але у цьому питанні потрібно також ураховувати норми Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Головного управління Держказначейства від 10.12.99 р. № 114 (далі — Порядок № 114). Зокрема, відповідно до цього Порядку виробничий транспорт (у тому числі велосипеди) обліковується у складі основних засобів — у четвертій підгрупі субрахунку 105 «Транспортні засоби». Більше того, Порядком № 114 передбачено, що на цьому суб­рахунку відображаються усі види засобів пересування, що призначені для переміщення людей і вантажів незалежно від їх вартості.

Ураховуючи вищезазначене, видатки, пов’язані з купівлею велосипедів для соціальних працівників терцентру, слід здійснювати за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування», який відповідно до п.п. 4.1.1 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, призначений для відоб­раження видатків на придбання усіх видів засобів пересування, призначених для переміщення людей і вантажів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі