Теми статей
Обрати теми

Використання коштів, що перераховуються ПФУ установам, в яких особи перебувають на повному державному утриманні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ, ЩО ПЕРЕРАХОВУЮТЬСЯ ПФУ УСТАНОВАМ, В ЯКИХ ОСОБИ ПЕРЕБУВАЮТЬ НА ПОВНОМУ ДЕРЖАВНОМУ УТРИМАННІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У металургійному технікумі навчається студентка з числа дітей-сиріт, які перебувають на повному державному забезпеченні. Ця студентка прописана і проживає у гуртожитку технікуму. Вона отримує 50 % пенсії у зв’язку зі втратою годувальника, що зараховується на розрахунковий рахунок технікуму. Ці кошти технікум повинен витрачати на поліпшення умов проживання.

Що слід розуміти під «поліпшенням умов проживання»? Чи затверджений перелік товарів і послуг, на які можуть бути використані ці кошти? Чи можна за рахунок цих коштів оплачувати комунальні послуги, спожиті мешканцями у гурто­житку?

(Сумська обл.)

 

Під державним утриманням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа згідно зі ст. 1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342) розуміють повне забезпечення відповідно до державних соціальних стандартів матеріальними та грошовими ресурсами дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа для задоволення їх життєво необхідних потреб та створення умов для нормальної життєдіяльності.

Відповідно до п. 2 Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу, затвердженого наказом Міносвіти від 13.11.2007 р. № 1004, студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розміщуються в гуртожитку за умов відсутності в них іншого місця проживання.

При цьому слід зазначити, що витрати на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа у сім’ях опікунів, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, у державних закладах фінансуються з державного, обласних бюджетів, бюджету АР Крим, інших джерел, не заборонених законодавством (ст. 9 Закону № 2342).

Згідно з п. 4 ст. 48 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV дітям-сиротам, які перебувають на повному державному утриманні, виплачується 50 % призначеної пенсії у зв’язку з втратою годувальника та перераховується на їхні особисті рахунки у банку. При цьому частина пенсії, що залишилася після виплати суми пенсії у зв’язку з втратою годувальника, перераховується на банківський рахунок установи, де ця дитина перебуває на повному державному утриманні, і спрямовується виключно на поліпшення умов проживання дітей у цих установах.

Механізм перерахування коштів, а також їх використання визначений Порядком перерахування Пенсійним фондом України або органами праці та соціального захисту населення коштів установам (закладам), у яких особи перебувають на повному державному утриманні, та їх використання, затвердженим постановою КМУ від 04.03.2004 р. № 269 (далі — Порядок № 269).

Згідно з п. 9 цього Порядку зарахування та використання коштів, що перераховані установам, здійснюються згідно з вимогами бюджетного законодавства для поліпшення умов перебування осіб в установах. Виходячи з цього ж пункту, під поліпшенням умов перебування осіб в установі розуміють видатки на:

— забезпечення продуктами харчування, медикаментами, предметами і матеріалами, м’яким та твердим інвентарем;

— придбання обладнання і предметів довгострокового користування;

— проведення капітального ремонту приміщень житлової групи та обслуговуючих приміщень, їдальні, пральні, лазні, а також окремих вузлів і систем, які є складовою частиною таких об’єктів;

— надання ритуальних послуг.

Як зазначено у п. 9 Порядку № 269, перелік товарів, робіт і послуг, на закупівлю яких спрямовуються зазначені кошти, затверджується Мінсоцполітики. На сьогодні діючим є Перелік товарів, робіт та послуг, на закупівлю яких спрямовуються кошти, що підлягають перерахуванню Пенсійним фондом України та органами праці та соціального захисту населення установам, де особи перебувають на пов­ному державному утриманні, затверджений наказом Мінсоцполітики від 20.03.2012 р. № 150.

Цей Перелік містить виключний перелік товарів, робіт і послуг, на які можна витрачати зазначені кошти.

Витрачання таких коштів на оплату комунальних послуг, спожитих мешканцями гуртожитку, зазначеним вище Переліком не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі