Теми статей
Обрати теми

Виконання педагогічної роботи за межами основної посади

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИКОНАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ ЗА МЕЖАМИ ОСНОВНОЇ ПОСАДИ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Викладачу музичної школи (основне місце роботи) установлено педагогічне навантаження в розмірі 33 годин на тиждень. Крім того, він працює:

— за сумісництвом у сільській школі вчителем музики (8 годин на тиждень);

— у гімназії веде гурткову роботу (2 години на тиждень);

— у міському будинку культури керівником духового оркестру на 1 ставку (18 годин на тиждень) на контрактній основі.

Чи правомірно це? Яке максимальне педагогічне навантаження може бути встановлено за основним місцем роботи та за сумісництвом?

 

Відповідно до п. 6 Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433, музичні школи належать до профільних позашкільних навчальних закладів.

Оплата праці педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів здійснюється згідно з Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, відповідно до п. 63 цієї Інструкції обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується.

Таким чином, установлення викладачу педагогічного навантаження за основним місцем роботи в обсязі 33 годин на тиждень не суперечить чинному законодавству.

Що ж до педагогічної діяльності за сумісництвом, зазначимо таке.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від роботи час у тій самій (внутрішнє сумісництво), або іншій установі, організації (зов­нішнє сумісництво).

Законодавчі підстави для укладення працівниками разом з основним трудовим договором трудових договорів на роботу за сумісництвом дає ст. 21 КЗпП.

Порядок роботи сумісників та оплата їх праці регламентуються постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Для працівників бюджетних, установ, організацій установлено обмеження на роботу за сумісництвом. Зокрема, згідно з п. 2 постанови № 245 тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день та повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу.

Варто зауважити, що згідно з п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, наведеного у додатку до Положення № 43, педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік не є сумісництвом.

Відповідно до п. 1 ст. 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III норма годин на одну тарифну ставку керівників гуртків, секцій, студій, клубів, творчих об’єднань позашкільного навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу та форми власності, а також педагогічних працівників початкових спеціалізованих художніх навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) становить 18 навчальних годин на тиждень.

Таким чином, педагогічний працівник (незалежно від педагогічного навантаження за основним місцем роботи) на посаді вчителя або керівника гуртка має право працювати на 0,5 ставки, тобто в обсязі 9 годин на тиждень за сумісництвом, крім того, вести педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік. Виконання такої роботи має відбуватися виключно у вільний від роботи час. Виконання педагогічного навантаження не за основним місцем роботи в більшому обсязі суперечитиме чинному законодавству, тобто в цьому випадку педагогічний працівник порушував вимоги чинного законодавства.

Також варто зауважити, що згідно з абз. 2 п. 90 Інструкції № 102 керівникам гуртків (секцій, студій та інших форм гурткової роботи), для яких робота в освітніх закладах не є основною, заробітна плата визначається виходячи з фактичної кількості годин занять з гуртківцями та годинної ставки, визначеної шляхом ділення місячної ставки заробітної плати на 76,2 години (середньомісячна норма годин на ставку). Аналогічно відбуватиметься і оплата за години викладання за сумісництвом на посаді вчителя (п. 73 Інструкції № 102).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі