Теми статей
Обрати теми

Уведення посади головного бухгалтера до штату сільської ради

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УВЕДЕННЯ ПОСАДИ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА ДО ШТАТУ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У штаті сільської ради є дві штатні одиниці спеціалістів з бухгалтерського обліку першої та другої категорій. Спеціаліст першої категорії виконує обов’язки головного бухгалтера.

Чи має право сесія сільської ради своїм рішенням скоротити посаду цього спеціаліста і ввести до штату сільської ради посаду головного бухгалтера? Якими нормативними актами сесія повинна при цьому керуватись? Яким буде рівень заробітної плати для головного бухгалтера при чисельності населення села 3200 осіб?

(Полтавська обл.)

 

Пунктом 1 постанови КМУ «Про фінансове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування» від 03.12.97 р. № 1349 (далі — постанова № 1349) рекомендовано головам обласних, Київської та Севастопольської міських, районних, районних у містах рад (у разі їх створення), міським, селищним і сільським головам під час підготовки пропозицій щодо структури виконавчого апарату обласних, районних, районних у містах рад, виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, районних у містах рад (крім міст Києва та Севастополя), загальної чисельності апарату рад та їх виконавчих комітетів дотримуватися типових штатів згідно з додатками 1 — 5 до цієї постанови.

Виходячи з цього, постанова № 1349 носить рекомендаційний характер.

Ураховуючи зазначене, вважаємо, що за наявності гострої необхідності та відповідних коштів до штатних розписів можуть вводитись і додаткові необхідні посади, не визначені штатними нормативами, наведеними в постанові № 1349. Така необхідність повинна бути обґрунтована, і сільска рада повинна мати відповідні асигнування на такі цілі.

Нагадаємо, що згідно з п. 1 ст. 51 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI керівники бюджетних установ утримують чисельність працівників, військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату (грошове забезпечення), включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах
фонду заробітної плати
(грошового забезпечення), затвердженого для бюджетних установ у кошторисах.

Таким чином, сільська рада може прийняти рішення на сесії щодо скорочення посади бухгалтера та введення посади головного бухгалтера в межах наявного фонду оплати праці.

Посадові оклади працівників сільської ради визначаються відповідно до постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Так, відповідно до додатка 54 до постанови № 268 посадовий оклад головного бухгалтера сільської ради виходячи з чисельності населення села від 3 до 7,5 тисяч осіб та з урахуванням всіх передбачених збільшень установлюється від 1295 грн. до 1358 грн.

Ці розміри визначені таким чином: відповідно до додатка 54 до постанови № 268 оклад головного бухгалтера встановлюється в межах від 595 грн. до 624 грн., потім з 01.02.2008 р. посадові оклади керівних працівників, спеціалістів і службовців, розміри яких затверджено постановою № 268, підвищено на 45 % згідно з постановою КМУ «Про внесення зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 06.02.2008 р. № 34. Крім того, у подальшому посадові оклади зазначених працівників збільшено ще на 50 % згідно з постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268» від 27.05.2009 р. № 504.

Також зазначимо, що у спільному листі Мінпраці та Мінфіну від 19.08.2003 р. № 03-3/5236-018-15, № 31-03174-01-13/837 рекомендовано округляти посадові оклади у такий спосіб: якщо результатом розрахунку є посадовий оклад у гривнях з копійками до 0,5 грн., розмір посадового окладу зменшується до цілої гривні, від 0,5 і вище — збільшується до цілої гривні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі