Теми статей
Обрати теми

Щодо внесення змін до кошторису спеціального фонду бюджетної установи

Редакція ББ
Лист від 06.03.2013 р. № 17-08/548-6059

ДЕРЖАВНА КАЗНАЧЕЙСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЩОДО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО КОШТОРИСУ СПЕЦІАЛЬНОГО ФОНДУ БЮДЖЕТНОЇ УСТАНОВИ

Лист від 06.03.2013 р. № 17-08/548-6059

 

Державна казначейська служба України (далі — Казначейство) розглянула лист <…> щодо внесення змін до кошторису спеціального фонду бюджетної установи та у межах компетенції повідомляє.

Пунктом 16 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228 «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ» (далі — Порядок), зазначено, що у процесі складання та затвердження проектів кошторисів залишки бюджетних коштів за спеціальним фондом кошторисів не плануються.

У процесі формування спеціального фонду проекту кошторису планування власних надходжень бюджетних установ здійснюється з урахуванням норм, визначених пунктом 18 Порядку.

Відповідно до пункту 47 Порядку зміни до кошторису, плану асигнувань загального фонду бюджету, плану надання кредитів із загального фонду бюджету та плану спеціального фонду, плану використання бюджетних коштів, помісячного плану використання бюджетних коштів вносяться, зокрема, у разі прийняття рішення про перерозподіл видатків у межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника бюджетних коштів за бюджетними програмами.

Пунктом 49 Порядку та пунктом 3.9 Інструкції про складання і виконання розпису Державного бюджету України, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2002 р. № 57, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.02.2002 р. за № 86/6374 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 14.06.2004 р. № 386), зазначено, що установи мають право використовувати протягом поточного бюджетного періоду залишки бюджетних коштів, що утворилися на початок року на рахунках спеціального фонду, для здійснення видатків бюджету або надання кредитів з бюджету, передбачених у кошторисах на поточний рік.

Розпорядниками бюджетних коштів вносяться зміни до спеціального фонду кошторису у частині збільшення надходжень та видатків у разі, коли обсяги власних надходжень спеціального фонду кошторису фактично перевищили обсяги, враховані під час затвердження відповідного бюджету, з урахуванням залишків бюджетних коштів на початок року. Зміни вносяться на підставі розрахунків з відповідним обґрунтуванням.

 

Перший заступник Голови
О. Даневич

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ВИКОРИСТАННЯ ЗАЛИШКІВ КОШТІВ
 ЗА СПЕЦІАЛЬНИМ ФОНДОМ КОШТОРИСУ

Державна казначейська служби у листі, що коментується, надала роз’яснення щодо використання залишків бюджетних коштів за спеціальним фондом кошторису.

Нагадаємо, що залишок бюджетних коштів — це обсяг коштів відповідного бюджету, розпорядників та одержувачів бюджетних коштів цього бюджету на кінець звітного періоду.

За спеціальним фондом кошторису залишки бюджетних коштів не плануються.

Планування надходжень та видатків за спеціальним фондом кошторису здійснюється відповідно до вимог п. 18 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228).

У процесі формування спеціального фонду проекту кошторису планування власних надходжень бюджетних установ здійснюється за групами та підгрупами, визначеними Бюджетним кодексом України від 08.07.2010 р. № 2456-VI, з урахуванням того, що показники власних надходжень формуються:

— за першою групою (надходження від плати за послуги, що надаються бюджетними установами згідно із законодавством) — з урахуванням рівня їх фактичного виконання за останній звітний рік, а також очікуваного виконання таких показників за період, що передує планованому;

— за першою підгрупою другої групи (благодійні внески, гранти та дарунки) — на підставі договорів, календарних планів проведення централізованих заходів та інших документів, якими передбачено отримання таких внесків, грантів та дарунків;

— за третьою підгрупою другої групи (кошти, що отримують вищі та професійно-технічні навчальні заклади від розміщення на депозитах тимчасово вільних бюджетних коштів, отриманих за надання платних послуг, якщо таким закладам законом надано відповідне право) — за видами надходжень, які передбачається розміщувати на депозитах.

При перевиконанні чи недовиконанні запланованих показників кошторису за спеціальним фондом розпорядники бюджетних коштів вносять до нього відповідні зміни.

При цьому зміни до спеціального фонду в частини зменшення надходжень і видатків вносяться за три тижні до кінця бюджетного періоду, а в частині збільшення — протягом року, коли загальний обсяг фактичних надходжень до цього фонду разом з обсягом залишків буде більший, ніж відповідні надходження, враховані у кошторисі. Зміни вносяться на підставі розрахунків з відповідним обґрунтуванням.

Як зазначено у п. 3.9 Інструкції про складання і виконання розпису Державного бюджету України, затвердженої наказом Мінфіну від 28.01.2002 р. № 57, за наявності на рахунку головного розпорядника залишків бюджетних коштів на початок року, які можуть бути використані для здійснення видатків, передбачених розписом на поточний рік, та у разі, коли загальна сума інших надходжень спеціального фонду, які надійшли до цього фонду на відповідну мету, не перевищує передбаченої розписом на відповідний період, зміни до розпису не вносяться.

Таким чином бюджетні установи можуть протягом року використати залишки бюджетних коштів за спеціальним фондом кошторису для здійснення видатків, передбачених на поточний рік.

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі