Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

ІНДЕКС ІНФЛЯЦІЇ ЗА КВІТЕНЬ — 100,0%

За повідомленням Держслужби статистики, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у квітні 2013 року відносно березня 2013 року становив 100,0 %.

 

ПРО ЗАКУПІВЛЮ ТА ВИКОРИСТАННЯ ОБОВ’ЯЗКОВОЇ ДІЛОВОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

МОН у листі від 26.04.2013 р. № 1/9-306 нагадав, що відповідно до п. 106 Положення про загально-освітній навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 778, порядок діловодства в загальноосвітньому навчальному закладі визначається законодавством, нормативно-правовими актами МОН та інших центральних органів виконавчої влади, до сфери управління яких належать заклади.

Інструкцією з ведення ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах І — ІІІ ступенів, затвердженою наказом МОН від 23.06.2000 р. № 240 , установлено правила документування діяльності загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від їх підпорядкування, типів та форм власності. Зокрема, п. 4 цієї Інструкції визначено перелік обов’язкової ділової документації.

Наказом МОНмолодьспорту від 10.05.2011 р. № 423 затверджено єдині зразки обов’язкової ділової документації для загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та форм власності (далі — єдині зразки обов’язкової ділової документації). Відповідно до п. 4 зазначеного наказу МОН АР Крим, управління освіти обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій забезпечують при проведенні закупівлі обов’язкової ділової документації за кошти державного та місцевих бюджетів, дотримання вимог щодо наявності в учасників конкурсних торгів свідоцтв про визнання відповідності педагогічним вимогам на продукцію, що закуповується.

Із метою уникнення порушень вимог законодавства щодо недопущення використання в загальноосвітніх навчальних закладах ділової документації, що не відповідає педагогічним вимогам, відповідно до єдиних зразків обов’язкової ділової документації та СОУ 22.2-02477019-17:2011 рекомендується звертатися до державних підприємств, що належать до сфери управління МОН, які реалізують продукцію, що має свідоцтва про визнання відповідності педагогічним вимогам засобів навчання та обладнання навчального та спеціального призначення для дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема ДП «Об’єднання по торгівлі та постачанню», Івано-Франківське державне підприємство з торгівлі, Тернопільське державне підприємство з торгівлі та Волинське державне підприємство з торгівлі та постачання.

За інформацією щодо підприємств, організацій та установ, які мають чинні свідоцтва про визнання відповідності педагогічним вимогам засобів навчання та обладнання навчального і спеціального призначення для дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів на обов’язкову ділову документацію загальноосвітніх навчальних закладів можна звертатись до державної наукової установи «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти» МОН.

 

ЯКЩО ПОСАДОВИМИ ОБОВ’ЯЗКАМИ ПРАЦІВНИКА ПЕРЕДБАЧЕНО ПОСТІЙНІ ПОЇЗДКИ, ТО ТАКІ ПОЇЗДКИ НЕ Є ВІДРЯДЖЕННЯМИ

Мінфін у листі від 22.03.2013 р. № 31-07230-16-27/9358 розглянув питання щодо оформлення поїздок працівників як службових відряджень.

Так, якщо працівник структурного підрозділу, який згідно з трудовим договором (контрактом) є місцем його постійної роботи, для виконання службового доручення їде до іншого підприємства або до іншого структурного підрозділу свого підприємства, розташованого в іншому населеному пункті, така поїздка може бути оформлена як службове відрядження. При цьому має бути дотримано всі вимоги направлення у таке відрядження — видано відповідний наказ про відрядження, оплачено добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення та назад і витрати на наймання жилого приміщення в порядку та розмірах, установлених законодавством.

Разом із тим, якщо до обов’язків працівника належить виконання роботи, яка передбачає постійні поїздки на певній території, то, на думку Мінфіну, такі поїздки не є службовими відрядженнями. Причому витрати працівника, зумовлені такими поїздками, можуть компенсуватися в порядку, визначеному постановою КМУ «Про відшкодування окремим категоріям працівників бюджетних установ та організацій витрат на проїзд у пасажирському транспорті у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків» від 22.08.97 р. № 922.

Ураховуючи зазначене вище, рішення про оформлення поїздки працівника як службове відрядження приймається керівником виходячи з посадових обов’язків працівника, мети поїздки тощо .

 

ПРАЦІВНИКУ НЕ ДОПЛАТИЛИ СУМИ ІНДЕКСАЦІЇ: ПОЗОВ ПРО СТЯГНЕННЯ НЕ ОБМЕЖУЄТЬСЯ СТРОКОМ ДАВНОСТІ

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у листі від 07.05.2013 р. № 708/0/4-13 повідомив: якщо працівнику не доплачено суму індексації зарплати, то він має право звернутися з позовом до суду без обмеження будь-яким строком.

Це зумовлено тим, що суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, входять до складу фонду додаткової зарплати згідно з п.п. 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5. У свою чергу, ч. 2 ст. 233 КЗпП установлено, що в разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі