Теми статей
Обрати теми

Ліквідація несанкціонованого сміттєзвалища

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЛІКВІДАЦІЯ НЕСАНКЦІОНОВАНОГО СМІТТЄЗВАЛИЩА

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На території сільської ради з’явилось несанкціоноване сміттєзвалище. Які документи необхідно оформити для оплати робіт із його ліквідації (завантажування, вивіз сміття)? За якими КФК та КЕКВ такі роботи оплачуються?

(Львівська обл.)

 

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про відходи» від 05.03.98 р. № 187/98-ВР забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів самостійно або за рішенням уповноважених на те органів належить до повноважень місцевих державних адміністрацій.

Діяльність місцевих державних адміністрацій регламентована Законом України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99 р. № 586-XIV (далі — Закон № 586).

Згідно з п. 5 ст. 13 цього Закону місцева державна адміністрація розробляє та затверджує схеми санітарного очищення в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці та організовує окреме збирання побутових відходів, інших видів відходів як вторинної сировини.

Крім того, відповідно до ст. 35 Закону № 586 місцеві державні адміністрації на відповідній території взаємодіють із сільськими, селищними і міськими радами, їх виконавчими органами та сільськими, селищними і міськими головами, сприяють у здійсненні ними власних повноважень місцевого самоврядування, зокрема у вирішенні питань економічного, соціального та культурного розвитку відповідних територій, зміцнення матеріальної та фінансової бази місцевого самоврядування, контролюють виконання наданих їм законом повноважень органів виконавчої влади, розглядають та враховують у своїй діяльності пропозиції депутатів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб.

Отже, для ліквідації несанкціонованого сміттєзвалища слід письмово звернутися до відповідної місцевої державної адміністрації, яка в свою чергу має вжити заходів.

Якщо в регіоні прийнята відповідна місцева програма щодо охорони навколишнього середовища, в рамках якої передбачені заходи щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, то кошти на зазначені заходи можуть бути виділені в рамках регіональної програми сільській раді. Крім того, регіональною програмою може бути передбачено планування коштів на виконання заходів програми і у сільському бюджеті.

У випадку коли несанкціоноване сміттєзвалище буде ліквідовано місцевою державною адміністрацію, для сільської ради ніякі документи не потрібні.

У випадку якщо несанкціоноване сміттєзвалище буде ліквідовано силами сільської ради, необхідно укласти договір з підприємством, яке буде безпосередньо завантажувати та вивозити сміття, та провести оплату за зазначені роботи на підставі акта виконаних робіт.

Що стосується КТКВ та КЕКВ, зазначимо наступне.

Видатки за КТКВ та КЕКВ сільською радою мають проводитись у випадку якщо несанкціоноване сміттєзвалище буде ліквідуватись нею самостійно, а не місцевою державною адміністрацією.

Так, видатки на ліквідацію несанкціонованого сміттєзвалища можуть бути проведені за КТКВ 010116 «Органи місцевого самоврядування», якщо таке сміттєзвалище знаходиться безпосередньо на території сільської ради. Якщо ж сміттєзвалище знаходиться на території інших бюджетних установ, для яких сільська рада є головним розпорядником коштів, то видатки проводяться за іншими КТКВ відповідно до діяльності установ, тобто для дошкільних закладів освіти — за КТКВ 070101 «Дошкільні заклади освіти», для загальноосвітніх навчальних закладів — за КТКВ 070201 «Загальноосвітні школи (в т. ч. школа-дитячий садок, інтернат при школі), спеціалізовані школи, ліцеї, гімназії, колегіуми», для лікарень — за КТКВ 080101 «Лікарні» тощо.

Щодо застосування КЕКВ, то якщо у регіоні затверджена відповідна програма, сільська рада має проводити видатки на ліквідацію сміттєзвалища за КЕКВ 2281 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм». У випадку, якщо сільська рада є безпосереднім виконавцем програми, то видатки на ліквідацію сміттєзвалища мають здійснюватися за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі