Теми статей
Обрати теми

Використання державної соціальної допомоги інваліду з дитинства

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИКОРИСТАННЯ ДЕРЖАВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ІНВАЛІДУ З ДИТИНСТВА

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

 

У вищому навчальному закладі І-ІІ рівнів акредитації навчається на повному державному забезпеченні студентка-сирота, інвалід з дитинства. Управління праці та соціального захисту населення перераховує на рахунок установи державну соціальну допомогу інваліду з дитинства.

За цією студенткою закріплена кімната у гуртожитку, але вона вийшла заміж і на сьогодні проживає в квартирі чоловіка.

Чи може установа самостійно (без згоди студентки) використовувати ці кошти на ремонт кімнати у гуртожитку, яка закріплена за інвалідом, ремонт кухні, коридорів, інших місць загального користування, придбання меблів для облаштування кімнати, придбання продуктів та медикаментів? Або ж ці кошти слід перераховувати на картковий рахунок студентки-сироти, інваліда з дитинства?

(Сумська обл.)

 

Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів держбюджету та їх соціальну захищеність встановлює Закон України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» від 16.11.2000 р. № 2109-III.

Відповідно до ст. 1 цього Закону право на державну соціальну допомогу мають інваліди з дитинства і діти-інваліди віком до 18 років.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, з питань сім’ї та дітей, організовує роботу щодо призначення та виплати державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

Умови та порядок надання зазначеної допомоги регламентує Порядок надання державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, затверджений спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та МОЗ від 30.04.2002 р. № 226/293/169 (далі — Порядок № 226).

Згідно з п. 1.2 цього Порядку державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам призначається управліннями праці та соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві і Севастополі державних адміністрацій, структурними підрозділами з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад.

Як визначено у п. 4.8 Порядку № 226, дітям-інвалідам із числа сиріт за період перебування на повному державному утриманні державна соціальна допомога виплачується в повному розмірі та перераховується на їх особисті рахунки у банку.

Іншим дітям-інвалідам, які перебувають у будинках-інтернатах, навчальних закладах, інших стаціонарних установах (закладах) на повному державному утриманні, призначена державна соціальна допомога виплачується в розмірі 50 % та перераховується на їх особисті рахунки у банку. При цьому частина державної соціальної допомоги, що залишилася після виплати суми державної соціальної допомоги, перераховується на банківський рахунок установи (закладу) за місцем перебування дитини і спрямовується виключно на поліпшення умов проживання дітей.

У разі тимчасового вибуття з установи (закладу) у зв’язку із хворобою або за особистими мотивами (без виключення із списку підопічних) призначена державна соціальна допомога виплачується в повному розмірі за весь період відсутності у закладі (установі) з дати вибуття до дати повернення включно. Виплата у вказаний період проводиться на підставі наказу (витягу з наказу) установи (закладу) про зняття з матеріального забезпечення, копія якого надсилається органу праці та соціального захисту населення за місцезнаходженням установи (закладу), який видає розпорядження про припинення перерахування установі (закладу) частини державної соціальної допомоги дитині-інваліду.

Таким чином, у зв’язку з тим, що студентка-сирота вибула із гуртожитку за особистими мотивами, державна соціальна допомога має перераховуватись на її особистий рахунок в повному розмірі.

Отже, отримані навчальним закладом 50 % допомоги за час відсутності такої студентки слід перерахувати на її картковий рахунок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі