Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати грошової допомоги випускнику-сироті

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ВИПЛАТИ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ ВИПУСКНИКУ-СИРОТІ

 

Людмила Кунгурцева, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

 

Який розмір допомоги повинен отримати випускник навчального закладу з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування?

(м. Київ)

 

Статтею 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV визначено, що випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи у порядку, встановленому Кабміном, одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

Така норма виплати визначена і постановою КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226.

Зазначимо, що на сьогодні порядку виплати одноразової грошової допомоги за умови працевлаштування учням, студентам і курсантам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчалися у навчальних закладах, немає.

Однак одноразова грошова допомога повинна виплачуватись учням з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчалися у загальноосвітніх навчальних закладах, учням, студентам і курсантам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням та студентам, які в період навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, за умови працевлаштування.

Виплата одноразової грошової допомоги (далі — допомога) повинна здійснюватись у готівковій (грошовій) формі районними (міськими) відділами (управліннями) освіти, навчальними закладами, що самостійно ведуть бухгалтерський облік, професійно-технічними та вищими навчальними закладами усіх рівнів акредитації, які закінчили особи.

Для отримання допомоги необхідно написати заяву, до якої додати копії паспорта, ідентифікаційного номера та трудової книжки, завірені в установленому порядку, або довідку про працевлаштування.

Допомога надається також учням з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчалися у загальноосвітніх навчальних закладах, учням, студентам і курсантам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням та студентам, які в період навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, незалежно від їх працевлаштування, з таких поважних причин:

1) встановлення інвалідності 1 або 2 групи, внаслідок чого випускник не може виїхати на роботу за призначенням;

2) якщо випускник — вагітна жінка, жінка, яка має дитину у віці до трьох років, або дитину, яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею шестирічного віку);

3) проходження строкової військової служби або військової служби за контрактом у Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, Державної спеціальної служби транспорту, а також рядового і молодшого начальницького складу органів внутрішніх справ та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;

4) особам, які закінчили навчальний заклад, та звернулися за сприянням у працевлаштуванні до державної служби зайнятості і зареєстровані як такі, що шукають роботу, тощо.

Розмір допомоги становить шість прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку на момент отримання допомоги.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» від 06.12.2012 р. № 5515-VI прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць установлено у таких розмірах: з 1 січня — 1108 грн., 1 грудня — 1176 грн. та для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, зокрема, дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня — 1210 грн., 1 грудня — 1286 грн.; працездатних осіб: з 1 січня — 1147 грн., 1 грудня — 1218 грн.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI особи віком від 16 років, які проживають на території України і за станом здоров’я здатні до активної трудової діяльності, відносяться до працездатних осіб.

Ураховуючи зазначене та з метою упорядкування виплати одноразової грошової допомоги в розмірі шести прожиткових мінімумів, слід застосовувати прожитковий мінімум для працездатних осіб, тобто з 1 січня — 1147 грн., 1 грудня — 1218 грн.

Крім допомоги при працевлаштуванні, видаються одяг, взуття, м’який інвентар і обладнання:

— учням, студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, які навчалися або виховувалися в навчально-виховних та вищих навчальних закладах і перебували на повному державному утриманні, на суму, не менш як 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн.);

— дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, що перебували під опікою (піклуванням), — на суму не менш як 16 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (272 грн.).

Однак, за бажанням, випускникам навчальних закладів може бути виплачена грошова компенсація у розмірі, необхідному для придбання одягу, взуття.

Слід зауважити, що відповідальність за подання інформації щодо права отримання допомоги покладається на керівників навчальних закладів, у яких навчаються вищезазначені категорії осіб.

Крім того, контроль за виплатою допомоги повинні здійснювати керівник навчального закладу та органи управління освіти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі