Теми статей
Обрати теми

Оприбуткування медикаментів, що надійшли від страхової компанії

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПРИБУТКУВАННЯ МЕДИКАМЕНТІВ, ЩО НАДІЙШЛИ ВІД СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Державний заклад — відділкова лікарня залізниці надає медичну допомогу застрахованим особам з числа працівників залізниці та пенсіонерів, які раніш працювали на залізниці. За період стаціонарного лікування страхова компанія забезпечує застраховану особу медикаментами, які постачає в лікарню асистуюча компанія. Розрахунки за надані медикаменти з асистуючою компанією проводить страхова компанія.

Чи треба проводити процедуру закупівлі цих медикаментів за державні кошти згідно із Законом України «Про здійснення державних закупівель»?

Як потрібно оприбуткувати ці медикаменти: на позабалансовий рахунок чи на балансовий? Якщо на балансовий, то який код класифікації доходів бюджету треба зазначити у Довідці про надходження в натуральній формі (25010100 «Плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю» або 25020200 «Кошти, що отримують бюджетні установи від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів»)?

(м. Одеса)

 

Страхування — це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних осіб та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичними особами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.

Відносини у сфері страхування регулює Закон України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР (далі — Закон про страхування).

Добровільне страхування відповідно до ст. 6 цього Закону — це страхування, яке здійснюється на підставі договору між страхувальником і страховиком. Загальні умови і порядок здійснення добровільного страхування визначаються правилами страхування, що встановлюються страховиком самостійно відповідно до вимог Закону про страхування.

Видами добровільного страхування, зокрема, є медичне страхування (безперервне страхування здоров’я), страхування здоров’я на випадок хвороби та страхування медичних витрат.

У лікувальних установах, що обслуговують працівників-залізничників, вже давно існує практика лікування за договорами добровільного медичного страхування. При цьому укладається декілька видів договорів, а саме:

— договір про добровільне медичне страхування між працівником та страховою компанією;

— договір про надання стаціонарної або амбулаторної медичної допомоги застрахованим особам між медичним закладом та страховою компанією;

— договір про постачання медикаментів та виробів медичного призначення між страховою компанією та асистуючою компанією.

Виходячи з умов договорів та виду страхової програми деякі працівники отримують відшкодування всіх витрат на лікування, проведення обстежень, медикаменти, харчування тощо, інші — лише медикаменти для свого лікування.

Асистуюча компанія здійснює постачання медикаментів до лікарні, тобто лікарня отримує медикаменти у натуральному вигляді.

При цьому такі медикаменти надходять не для забезпечення першочергових потреб лікарні, а для лікування хворих, які є застрахованими особами. Тобто медикаменти, що надходять від асистуючої компанії за договором страхування, мають своїх конкретних набувачів.

Ураховуючи зазначене, доцільно вважати такі медикаменти цільовою благодійною допомогою.

При надходженні матеріальних цінностей у натуральній формі, яке в цьому випадку має місце, оформлюється Довідка про надходження у натуральній формі, форма якої наведена у додатку 22 до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938.

Оскільки медикаменти, отримані для медичного обслуговування громадян за договорами добровільного медичного страхування, мають цільове призначення, то їх вартість підлягає відображенню у складі доходів лікарні за кодом класифікації доходів бюджету 25020200 «Кошти, що отримують бюджетні установи від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів, у тому числі заходів з відчуження для суспільних потреб земельних ділянок та розміщених на них інших об’єктів нерухомого майна, що перебувають у приватній власності фізичних або юридичних осіб». Такі медикаменти підлягають оприбуткуванню на субрахунок 233 «Медикаменти і перев’язувальні засоби». Також відмітимо, що згідно з п. 35 Інструкції з обліку запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 08.12.2000 р. № 125, бухгалтерією та матеріально відповідальними особами облік запасів, отриманих як благодійна допомога, ведеться за загальним порядком, але окремо від запасів, придбаних установою за раху-нок коштів загального або спеціального фондів кошторису доходів та видатків.

Про вищезазначене також ішлось у консультації фахівця Держказначейства «До якого коду доходів належать інші джерела власних надходжень» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 22, с. 10).

Що стосується проведення закупівель медикаментів відповідно до вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI, то у цьому випадку немає такої необхідності, адже лікарня сама не закуповує медикаменти. Медикаменти закуповує страхова компанія, тому лікарня не повинна дотримуватися вимог зазначеного Закону.

Крім того, звернемо увагу на наступне.

Пунктом 21 розд. І Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138, передбачено надання медичними установами такої платної послуги як медичне обслуговування за договорами із суб’єктами господарювання, страховими організаціями (в тому числі з Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України).

Отже, надання медичних послуг за договорами зі страховими організаціями може бути оформлено як платна послуга, але для цього слід дотримуватися певних умов, які у випадку, описаному у запитанні дописувача, не дотримані.

Насамперед лікарня має визначити вартість платних послуг, для цього скласти калькуляцію витрат. До такої калькуляції необхідно включити всі витрати, які мають відношення до надання платної медичної послуги, а саме: витрати на оплату праці медичних працівників, які безпосередньо беруть участь у наданні платних послуг, вартість медикаментів та виробів медичного призначення, вартість харчування, комунальні послуги тощо.

Це обумовлено тим, що плата за послуги, які надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю, відповідно до п. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) належить до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ, які мають використовуватись на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг.

Отже, усі витрати, які закладені до калькуляції платної послуги, мають покривати всі фактичні витрати, які пов’язані з наданням певної платної послуги.

З прикладом складання калькуляції вартості платних медичних послуг можна ознайомитись у консультації фахівця Держфінінспекції «Надання платних послуг установами охорони здоров’я» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 6, с. 15).

У такому випадку договірні відносини із пацієнтами мають бути оформлені іншим, ніж описано у запитанні, чином, а саме, шляхом укладання договору про надання платних медичних послуг, які будуть оплачені страховою компанією.

Також звернемо увагу на те, що розрахунки за надані платні послуги здійснюються лише у грошовій формі, адже п. 6 ст. 45 БКУ визначено, що забороняється проведення розрахунків з бюджетом у негрошовій формі, у тому числі шляхом взаємозаліку, застосування векселів, бартерних операцій та зарахування зустрічних платіжних вимог у фінансових установах, за винятком операцій, пов’язаних з державним боргом, та випадків, передбачених законом про держбюджет.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі