Теми статей
Обрати теми

Обліковуємо скляну тару

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЛІКОВУЄМО СКЛЯНУ ТАРУ

 

Дарина ДАВИДЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Для підопічних стаціонарного відділення територіального центру соціального обслуговування одиноких та непрацездатних громадян був придбаний фруктовий сік у трилітрових скляних банках.

Як потрібно обліковувати таку скляну тару і що з нею робити у подальшому?

(Полтавська обл.)

 

Вважаємо, що відповідь на це запитання буде корисною і цікавою не тільки для територіальних центрів соціального обслуговування одиноких та непрацездатних громадян, а й для інших бюджетних організацій, які здійснюють харчування певного контингенту (хворі, учні, працівники тощо).

Отже, давайте розберемось, як обліковувати тару, зокрема склотару.

Перш за все зверніть увагу: тара є двох видів: разова та багатооборотна.

Тара, призначена для одноразового використання, називається разовою. До неї належить більшість видів споживчої тари, а також транспортна тара, що підлягає утилізації після використання.

Багатооборотна тара (поворотна, обмінна) призначена для багаторазового використання при поставках товарів.

У Плані рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затверджених наказом Мінфіну від 26.06.2013 р. № 611, виділено обмінну та поворотну тару.

Так, на субрахунку 236 «Тара» обліковується поворотна тара, обмінна тара (бочки, бідони, ящики, банки скляні, пляшки тощо), як порожня, так і та, що вміщує матеріальні цінності.

Обліковувати тару поворотну або обмінну (бочки, бідони, ящики, банки скляні, пляшки і т. п.), як вільну (порожню), так і таку, в якій знаходяться продукти харчування, слід відповідно до Інструкції з обліку продуктів харчування в лікувально-профілактичних та інших установах охорони здоров’я, які перебувають на Державному бюджеті СРСР, затвердженої наказом МОЗ СРСР від 05.05.83 р. № 530 (далі — Інструкція № 530). Ця Інструкція застаріла, але вона продовжує свою дію на підставі постанови КМУ «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII*.

* Цією постановою визначено, що до прийняття відповідних актів законодавства України на її території застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, які не врегульовані законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.

Інших нормативних актів з обліку продуктів харчування та тари на сьогоднішній день не існує, тому Інструкцію № 530 можна взяти за основу обліку не тільки у сфері охорони здоров’я, а й в інших галузях бюджетної сфери, що ми і зробимо у нашому випадку.

Повна матеріальна відповідальність за приймання, зберігання та відпуск продуктів харчування і тари покладається на завідувача складу (комірника), з яким керівник установи укладає договір про повну матеріальну відповідальність.

Якщо ж у штаті установи немає посади завідувача складу (комірника), то відповідальність за приймання, зберігання та відпуск продуктів харчування і тари покладається наказом по установі на працівника, з яким укладено договір про повну матеріальну відповідальність.

При цьому відмітимо, що посади працівників, з якими можуть бути укладені договори про повну матеріальну відповідальність, визначені Переліком посад і робіт, що заміщуються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатись письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, які були передані їм для зберігання, обробки, продажу (відпуску), перевезень або застосування в процесі виробництва, затвердженим постановою Держкомпраці СРСР та Секретаріату ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24.

Матеріально відповідальні особи повинні зберігати продукти харчування і тару в спеціально обладнаних і пристосованих продуктових складах (коморах), овочесховищах, що забезпечують повну безпеку, дотримання санітарних норм і правил.

Матеріально відповідальні особи, які приймають продукти харчування, зобов’язані одночасно прий-няти і тару (п. 18 Інструкції № 530).

Тара, яка надходить на склад (до комори), оприбутковується на підставі тих самих документів, що і продукти харчування. У супровідних документах постачальників окремим рядком повинні бути вказані найменування тари, її кількість, ціна і сума.

Облік тари на складі (у коморі) ведеться матеріально відповідальною особою в Книзі складського обліку (ф. № З-9), форма якої визначена Інструкцією про складання типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 18.12.2000 р. № 130 (далі — наказ № 130).

Надходження тари окремо відображається в Накопичувальній відомості з надходження продуктів харчування (ф. № 3-12), типова форма якої також затверджена наказом № 130.

При прийманні тари перевіряється її кількість, відповідність якості діючим стандартам і технічним умовам та наявність маркування.

На всі розбіжності складаються відповідні акти.

Оскільки тара належить до запасів, її облік також регламентовано Інструкцією з обліку запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 08.12.2000 р. № 125 (далі — Інструкція № 125).

Як вже зазначалось вище, тара повинна обліковуватись на субрахунку 236 «Тара», що підтверджується і п. 29 Інструкції № 125.

Обліковувати тару слід за цінами, які зазначені в рахунках постачальників. При поверненні або реалізації тари різниця між ціною придбання і ціною, за якою тара реалізована, необхідно віднести на фактичні видатки (п. 46 Інструкції № 125).

Обмінна тара , як правило, не ідентифікується, тому при укладанні договорів на поставку товарів можна провести одночасний обмін такої тари. Звернемо увагу на те, що у цьому разі вартість тари до рахунків на оплату товарів не входить.

Якщо ж склотара є поворотною, то вона належить до повторних матеріальних ресурсів і підлягає повторному використанню шляхом або безпосереднього продажу постачальникам, або здавання тарозбиральній організації.

Таким чином, ви можете вчинити такі дії щодо використання склотари:

1) якщо тара обмінна — повернути її постачальнику та отримати взамін тару з матеріальними цінностями;

2) якщо тара поворотна, то її можна продати постачальнику або спеціальній тарозбиральній організації та стати трохи «багатішими».

Згідно з п. 18 Інструкції № 530 повернення тари оформляється документами у встановленому порядку. Тарозбиральні організації на прийняту тару виписують накладні, які є документами для розрахунків за повернуту тару.

Звернемо увагу: якщо при надходженні продуктів харчування вартість тари окремо не визначена, то поворотну тару необхідно оцінити, оскільки в подальшому очікується отримання економічної вигоди від її реалізації.

Це може зробити постійно діюча комісія зі списання матеріальних цінностей, затверджена керівником установи.

Розглянемо основні бухгалтерські проведення щодо оприбуткування та реалізації склотари таро-збиральній організації на умовному прикладі.

Приклад. Після використання соку в установі залишилось 20 трилітрових банок, які були оцінені комісією по 3,00 грн. кожна (за даними тарозбиральної організації). За продані банки установа отримала на свій спеціальний рахунок від тарозбиральної організації 60 грн.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Оприбутковано скляні трилітрові банки для подальшої реалізації*

236

364

60,00

2

Скляну тару передано тарозбиральній організації

364

236

60,00

3

Отримано грошові кошти від тарозбиральної організації

323

711

60,00

* До органів Держказначейської служби не потрібно подавати Довідку про надходження в натуральній формі, оскільки передбачається реалізація склотари.

 

Також нагадаємо: доходи від реалізації майна, в тому числі тари, відповідно до п. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI належать до четвертої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Витратити кошти цієї підгрупи відповідно до ст. 13 цього Кодексу можна на:

— ремонт, модернізацію чи придбання нових необоротних активів та матеріальних цінностей;

— покриття витрат, пов’язаних з організацією
збирання і транспортування відходів і брухту на приймальні пункти;

— господарські потреби бюджетних установ, включаючи оплату комунальних послуг і енергоносіїв.

Резюмуємо: скляна тара не повинна бути в установі безгосподарною, її потрібно обліковувати та в подальшому обмінну тару повертати постачальникам, а поворотну тару реалізовувати постачальникам або спеціальній тарозбиральній організації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі