Теми статей
Обрати теми

Надання соціальної відпустки працівникам, які мають дітей

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПУСТКИ ПРАЦІВНИКАМ, ЯКІ МАЮТЬ ДІТЕЙ

 

Тетяна СТАШКІВ, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу умов та режимів праці, нормування та професійної класифікації

 

Працівниця прийнята на роботу 10.11.2010 р. На той момент вона мала двох дітей віком до 15 років, одна з яких — інвалід. У липні 2011 року жінка народила ще одну дитину та з 07.09.2011 р. перебуває у відпустці для догляду за цією дитиною.

01.03.2013 р. працівниця вийшла на роботу з неповним робочим днем, перебуваючи при цьому у відпустці для догляду за дитиною.

Правом на додаткову соціальну відпустку на дітей працівниця ще не скористалася. На скільки днів такої відпустки вона має право на сьогодні?

(Полтавська обл.)

 

Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) передбачено надання додаткових соціальних відпусток працівникам, які мають дітей.

Так, відповідно до ст. 19 цього Закону жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матерів в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Так, у нашому випадку жінка виховує трьох дітей віком до 15 років, одна з яких — інвалід. Отже, соціальна відпустка надається їй за двома підставами (17 календарних днів): як «жінці, яка має двох та більше дітей віком до 15 років» та «жінці, яка виховує дитину-інваліда».

Оскільки зазначена додаткова відпустка є соціальною і не належить до виду щорічних, вона має бути повної тривалості і надаватися в будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після цієї дати (див. лист Мінсоцполітики від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

Крім того, слід зазначити, що законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку на дітей. Тому якщо працівниця з якихось причин не скористалася цим правом і не використала відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, вона має право її використати, а в разі звільнення, незалежно від підстав, їй має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпустки згідно зі ст. 24 Закону про відпустки.

Таким чином, працівниця має право на додаткову соціальну відпустку за 2010, 2011 та 2013 роки тривалістю 17 календарних днів кожна.

Що стосується 2012 року, протягом якого працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, то за цей рік вона не може скористатися відпусткою на дітей, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років (на підставі медичного висновку — до 6 років). Це випливає з норми ст. 19 Закону про відпустки, відповідно до якої для отримання відпустки на дітей жінці недостатньо мати відповідний статус, вона ще повинна працювати (виконувати свої трудові обов’язки). Право на отримання відпустки на дітей у працівниці настає після фактичного її виходу на роботу (див. лист Мінпраці від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

Отже, на сьогодні працівниця має право на 51 календарний день додаткової соціальної відпустки — по 17 календарних днів за 3 роки (2010, 2011 та 2013).

Також нагадаємо: додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки, передбачені ст. 6, 7 і 8 Закону про відпустки, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному ст. 11 цього Закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі