Теми статей
Обрати теми

Прізвище у квитку зазначено з помилкою: чи відшкодовувати витрати на проїзд

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРІЗВИЩЕ У КВИТКУ ЗАЗНАЧЕНО З ПОМИЛКОЮ: ЧИ ВІДШКОДОВУВАТИ ВИТРАТИ НА ПРОЇЗД

 

Алла БРОДЕЦЬКА, начальник відділу нормативів в органах державного управління Департаменту фінансів соціальної сфери

 

При продажу квитка на поїзд у прізвищі відрядженого працівника було зроблено дві помилки. Укрзалізниця приймає такі квитки для посадки в поїзд (допускається максимум три помилки).

Чи може установа відшкодувати витрати на проїзд відрядженому працівнику на підставі такого квитка?

(м. Харків)

 

Ні , відшкодовувати витрати на проїзд за таким проїзним квитком не можна. Розповімо детальніше чому.

Основним документом, що регулює питання, пов’язані з направленням у службові відрядження держслужбовців, а також інших осіб установ (організацій), що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, є Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59).

Як випливає з п. 1 розд. І цієї Інструкції, службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника установи на визначений строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв’язок службового відрядження з основною діяльністю установи).

Статтею 121 КЗпП передбачено, що працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати з наймання житлового приміщення в порядку та розмірах, що встановлюються законодавством.

Так, згідно з Інструкцією № 59 витрати на проїзд до місця відрядження і назад (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) відшкодовуються відрядженому працівнику:

— у розмірі вартості проїзду, зокрема, залізничним транспортом, з урахуванням усіх витрат, пов’язаних з придбанням проїзних квитків та користуванням постільними речами в поїздах, страхових платежів на транспорті;

— тільки за наявності документів в оригіналі, що підтверджують суму таких витрат.

Документом, що підтверджує витрати на проїзд залізничним транспортом, є оригінал проїзного документа.

З 16.04.2013 р. оформлення проїзних документів на проїзд залізничним транспортом здійснюється з унесенням до нього прізвища та імені пасажира. Так, згідно з п. 2.35 Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, затверджених наказом Мінтрансу від 27.12.2006 р. № 1196 (далі — Правила № 1196), оформлення у квитковій касі проїзних документів, у тому числі електронних, здійснюється з унесенням до проїзних документів прізвища та імені пасажира зі слів особи, яка здійснює оплату проїзного документа. При отриманні проїзного документа пасажир повинен, не відходячи від каси, перевірити правильність зазначених у ньому відомостей, у тому числі прізвища та імені (п. 2.49 Правил № 1196).

Стосовно допущення у проїзному квитку трьох помилок у прізвищі та імені пасажира, то дійсно, відповідно до п. 7.3 Правил № 1196 це допускається, щоправда, тільки відносно можливості посадки на поїзд.

Що стосується відшкодування витрат на проїзд, то оскільки на сьогодні квитки на проїзд у поїзді іменні, прізвище працівника, зазначене у квитку, повинне збігатися з прізвищем відрядженого працівника, яке вказано в наказі про направлення у відрядження. У разі недотримання цієї умови законодавчі підстави для відшкодування витрат на проїзд відсутні.

Тому установи, направляючи своїх працівників у відрядження, повинні акцентувати їх увагу на тому, щоб при оформленні в залізничних касах проїзного документа вони перевіряли правильність зазначених у ньому відомостей, у тому числі прізвища та імені.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі