Теми статей
Обрати теми

Відшкодування витрат на проживання у відрядженні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВІДШКОДУВАННЯ ВИТРАТ НА ПРОЖИВАННЯ У ВІДРЯДЖЕННІ

 

Алла БРОДЕЦЬКА, начальник відділу нормативів в органах державного управління Департаменту фінансів соціальної сфери

 

Працівника направлено у відрядження до Керчі. У відрядженні він був і завдання виконав, про що свідчить відмітка у посвідченні про відрядження. Проте згідно з наданими документами проживав він у Судаку.

Чи може установа відшкодувати працівнику витрати на проживання?

(м. Сімферополь)

 

Норми Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), передбачають відшкодування відрядженим працівникам витрат на наймання житлового приміщення з розрахунку вартості одного місця в готелі (мотелі), іншому житловому приміщенні за кожну добу такого проживання. Відшкодування таких витрат здійснюється за наявності підтвердних документів (в оригіналі) у межах граничних сум витрат на наймання житлового приміщення, затверджених постановою КМУ від 02.02.2011 р. № 98. Нагадаємо: для відряджень у межах України гранична сума на наймання житлового приміщення становить 250 грн. (без ПДВ).

Слід мати на увазі, що службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника установи на визначений строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи за наявності документів, які підтверджують зв’язок службового відрядження з основною діяльністю установи (п. 1 розд. І Інструкції № 59).

Пунктом 1 розд. II Інструкції № 59 установлено, що направлення працівника у відрядження здійснюється керівником установи або його заступником та оформляється наказом (розпорядженням) із зазначенням пункту призначення, назви підприємства, куди відряджено працівника, строку та мети відрядження.

При цьому населений пункт, у якому проживає працівник у відрядженні, та пункт призначення згідно з наказом про відрядження повинні збігатися. У разі недотримання цієї умови законодавчі підстави для відшкодування витрат на проживання у відрядженні відсутні.

Нагадаємо також: відповідно до абз. 2 п. 8 розд. І Інструкції № 59 дата на транспортному квитку (убуття транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника) повинна збігатися з датою вибуття працівника у відрядження згідно з наказом про відрядження. Дата на транспортному квитку (прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) повинна збігатися з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі