Теми статей
Обрати теми

Щодо правильної класифікації матеріальних цінностей

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ПРАВИЛЬНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ

 

Марина ЄРМОЛЕНКО, головний бухгалтер Державної фінансової інспекції в Харківській області

 

Бюджетною установою придбано 10 свердел за ціною 1 грн. за штуку. Вони були оприбутковані на субрахунок 113 до складу малоцінних необоротних матеріальних активів.

Знаємо, що при введенні таких об’єктів в експлуатацію необхідно нарахувати знос. Як правильно розрахувати суму зносу?

(м. Харків)

 

Насамперед необхідно розібратися, чи правильно було класифіковано матеріальні цінності, придбані бюджетною установою. Для цього звернемося до Положення з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженого наказом Мінфіну від 26.06.2013 р. № 611 (далі — Положення), та Інструкції з обліку запасів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 08.12.2000 р. № 125 (далі — Інструкція № 125). Саме цими документами передбачені критерії віднесення активів до однієї з груп: чи то до необоротних активів, чи то до складу запасів.

Так, відповідно до п. 2.1 Положення основними критеріями для віднесення активів до малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА) є:

строк експлуатації — понад один рік;

первісна вартість за одиницю — не перевищує 2500 грн. (без урахування ПДВ).

Таким чином, якщо вартість матеріальних цінностей, придбаних бюджетною установою, менше 2500 грн. за одиницю і строк їх експлуатації перевищує 365 днів, то такі цінності установа може віднести до складу МНМА.

Оскільки в ситуації, що розглядається, придбані матеріальні цінності (свердла) не відповідають зазначеним вище критеріям (строк їх експлуатації не перевищує одного року), то установа повинна була їх оприбутковувати до складу запасів (наприклад, на субрахунок 234 «Господарські матеріали і канцелярське приладдя»). Також слід звернути увагу, що на такі матеріальні цінності знос не нараховується. Основні вимоги до оприбутковування, обліку та списання таких матеріальних цінностей, як запаси, установлені Інструкцією № 125.

У зв’язку з тим, що установа неправильно оприбутковувала зазначені матеріальні цінності, таку помилку необхідно виправити. Для цього потрібно оформити бухгалтерську довідку про неправильне оприбутковування матеріальних цінностей та відкоригувати (методом сторно) відповідний запис. Бухгалтерська довідка складається згідно з вимогами Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

У цьому випадку помилка (сума, кореспонденція рахунків) записується червоним чорнилом, пастою кулькових ручок тощо або зі знаком «мінус», а правильний запис (сума, кореспонденція рахунків) — чорнилом, пастою кулькових ручок тощо темного кольору. У результаті внесення цих даних до облікового регістру в місяці, в якому виявлено помилку, ліквідується неправильний запис і відображаються правильна сума та кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку.

У довідці мають бути зазначені причина помилки, посилання на документи та облікові регістри, в яких допущена помилка. Така довідка підписується працівником, який складає довідку, і після її перевірки — головним бухгалтером.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі