Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення ПДВ операцій з постачання документів про освіту

Редакція ББ
Лист від 17.12.2013 р. № 17676/6/99-99-19-04-02-15

Міністерство доходів і зборів України

Щодо обкладення ПДВ операцій з постачання документів про освіту

Лист від 17.12.2013 р. № 17676/6/99-99-19-04-02-15

 

Міністерство доходів і зборів України розглянуло звернення Індустріального технікуму Державного вищого навчального закладу <…> щодо обкладення податком на додану вартість операцій з постачання документів про освіту державного зразка та повідом­ляє.

Фінансово-господарська діяльність у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах здійснюється відповідно до законів України від 23.05.91 р. № 1060-XII «Про освіту» (далі — Закон № 1060-XII), від 13.05.99 р. № 651-XIV «Про загальну середню освіту», від 10.02.98 р. № 103/98-ВР «Про професійно-технічну освіту», від 17.01.2002 р. № 2984-III «Про вищу освіту» (далі — Закон № 2984-III) та інших нормативно-правових актів.

Відповідно до статті 27 Закону № 1060-XII випуск­нику державного або іншого акредитованого (атестованого) закладу освіти видається відповідний документ про освіту встановленого зразка. Зразки документів про освіту затверджуються постановою Кабінету Міністрів України від 12.11.97 р. № 1260 «Про документи про освіту та вчені звання».

Освітня діяльність відповідно до статті 1 Закону № 2984-III визначена як діяльність, пов’язана з наданням послуг для здобуття вищої освіти, з видачею відповідного документа.

Частиною 1 статті 9 Закону № 2984-III встановлюються види документів, які засвідчують здобуття особою вищої освіти та кваліфікації за певними освітньо-кваліфікаційними рівнями:

— диплом молодшого спеціаліста;

— диплом бакалавра;

— диплом спеціаліста; диплом магістра.

В підпункті 3.12.3.5 Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти від 02.06.93 р. № 161, студенту, який захистив дипломний проект (роботу), склав державні іспити відповідно до вимог освітньо-професійної програми підготовки, рішенням державної комісії присвоюється відповідний освітній рівень (кваліфікація), видається державний документ про освіту (кваліфікацію).

Таким чином, документ про освіту (кваліфікацію) є підтвердженням здобуття вищої освіти, а його видача є складовою послуг з освітньої діяльності.

Відповідно до підпункту «ґ» підпункту 197.1.2 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) від обкладення податком на додану вартість звільняються операції з усіх видів освітньої діяльності, які постачаються вищими навчальними закладами I — IV рівнів акредитації, у тому числі для здобуття іншої вищої та післядипломної освіти.

Враховуючи зазначене, оплата студентами вартості документів про освіту є частиною оплати вартості освітніх послуг та не включається навчальним закладом до бази обкладення податком на додану вартість, оскільки операції з надання таких послуг звільняються від обкладення податком на додану вартість.

Водночас слід зазначити, що відповідно до пункту 198.4 статті 198 Кодексу якщо платник податку придбає (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, які звільнені від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

Коментар редакції

 

Видача документів про освіту звільнена від ПДВ

Зовсім скоро для певної кількості студентів закінчаться «золоті» студентські роки. Логічним кінцем такого навчання є видача відповідних документів про освіту.

Разом з тим для навчальних закладів уже зараз гаряча пора — підготувати для видачі випуск­никам відповідні документи про освіту. Зразки документів про освіту затверджені постановою КМУ «Про документи про освіту та вчені звання» від 12.11.97 р. № 1260.

Так, документами, які засвідчують здобуття особою вищої освіти та кваліфікації за певними освітньо-кваліфікаційними рівнями, є дипломи:

— молодшого спеціаліста;

— бакалавра;

— спеціаліста;

— магістра.

Додамо, що детальна характеристика освітньо-кваліфікаційних рівнів наведена у Положенні про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту), затвердженому постановою КМУ від 20.01.98 р. № 65.

Міндоходів у листі, що коментується, зазначило: документ про освіту (кваліфікацію) є підтвердженням здобуття вищої освіти, а отже, видача такого документа є складовою послуг з освітньої діяльності навчального закладу.

З цього приводу нагадаємо, що оформлення документів про освіту державного зразка в установленому законодавством порядку належить до платних послуг, які можуть надаватися державними та комунальними навчальними закладами. Це визначено у п. 8 розд. 8 Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796.

З огляду на це Міндоходів зробило висновок: оплата студентами вартості документів про освіту є частиною оплати вартості освітніх послуг. А отже, операції з надання таких послуг навчальний заклад не повинен включати до бази обкладення ПДВ.

Це пов’язано з тим, що освітні послуги зазначені у переліку операцій, звільнених від обкладення ПДВ, а саме у п.п. «ґ» п.п. 197.1.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Так, від обкладення ПДВ звільняються операції з усіх видів освітньої діяльності, які постачаються вищими навчальними закладами I — IV рівнів акредитації, у тому числі для здобуття іншої вищої та післядипломної освіти.

Разом з тим Міндоходів нагадало навчальним закладам про застосування п. 198.4 ПКУ. Тому якщо платник (тобто навчальний заклад) придбаває (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що звільнені від оподаткування, то суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту.

Для того щоб навчальні заклади успішно впоралися з видачею та обліком документів про освіту, радимо зацікавленим особам звернути увагу на консультацію фахівця Держфінінспекції, опубліковану в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2014, № 8, с. 26.

 

Вікторія МАТВЄЄВА,
економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі