Теми статей
Обрати теми

Щодо харчування у лікувально-профілактичних закладах

Редакція ББ
Лист від 18.03.2014 р. № 3.18-58/596/7247

Міністерство охорони здоров’я України

Щодо харчування у лікувально-профілактичних закладах

Лист від 18.03.2014 р. № 3.18-58/596/7247

 

Департамент реформ та розвитку медичної допомоги розглянув в межах компетенції запитання редакції газети «Бюджетна бухгалтерія» та повідом­ляє.

За інформацією головного позаштатного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності «Дієтологія» Швеця О. В., для організації лікувального харчування слід керуватись безпосередньо наказом МОЗ України від 29.10.2013 р. № 931 «Про удосконалення лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26.12.2013 р. за № 2205/24738. Додатки до наказу містять середньодобові набори продуктів харчування для хворих різних відділень у закладах охорони здоров’я.

Технологічні картки та зразки тижневого меню є довідковими матеріалами. Наказ МОЗ СРСР від 23.04.85 р. № 540 «Про поліпшення організації лікувального харчування у лікувально-профілактичних закладах» не затверджував цих матеріалів.

Пунктом 2 наказу МОЗ України від 29.10.2013 р. № 931 передбачена розробка нових технологічних карток та зразків меню, оскільки за останні роки відбулись суттєві зміни у розумінні принципів здорового харчування і відповідно мають бути змінені рецептури страв та меню. Орієнтовний термін розробки матеріалів — кінець 2014 року.

Технологічні картки та зразки тижневого меню будуть видані у вигляді довідника. Тому їх розповсюдження не буде безкоштовним. З питань отримання технологічних карток та зразків тижневого меню можна буде звернутись до зазначених у пункті 2 наказу МОЗ України від 29.10.2013 р. № 931 установ.

До публікації оновлених карток та зразків меню можуть використовуватись попередні їх версії.

Середньодобові набори продуктів харчування можна отримати за наступним посиланням: httр://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20131029_0931.html

Питання використання надлишків продуктів, закуплених до набрання чинності наказом МОЗ України від 29.10.2013 р. № 931, не належить до компетенції МОЗ України.

 

Директор Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги М. Хобзей

Коментар редакції

 

Надавати харчування хворим слід за новими нормами

Після прийняття нового наказу «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» від 29.10.2013 р. № 931 (далі — наказ № 931), який набрав чинності 04.02.2014 р., у лікувально-профілактичних закладів виникла низка запитань, зокрема:

1. Якими нормативними документами керуватись при організації харчування хворих у період, коли наказ № 931 набрав чинності, наказ Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в лікувально-профілактичних закладах» від 23.04.85 р. № 540 (далі — наказ № 540) втратив чинність, але середньодобові набори продуктів харчування, зразки тижневого меню та технологічні картки ще не розроблені та не затверджені?

2. До якої саме установи чи підприємства, перелічених у п. 2 наказу № 931, слід звертатись лікувально-профілактичним закладам за середньодобовими наборами продуктів харчування, зразками тижневого меню та технологічними картками? Чи можна отримати перелічені документи безкоштовно?

3. Закупівля багатьох продуктів харчування в лікувально-профілактичних закладах на 2014 рік вже відбулась за старими нормами. Але ж деякі норми продуктів харчування в новому наказі № 931 менше попередніх у 6 разів. Що робити з продуктами харчування, які закуплені в більшому розмірі, ніж передбачено наказом № 931?

Ці запитання редакція нашої газети надіслала до Міністерства охорони здоров’я України та отримала відповіді, які наведені у листі, що коментується.

Розглянемо їх.

Важливо! З дати набрання чинності (04.02.2014 р.) наказом № 931 усі лікувально-профілактичні заклади мають додержуватись норм використання продуктів харчування, затверджених цим документом.

При цьому, як зазначив МОЗ, середньодобові набори продуктів харчування містяться у додатках до наказу № 931.

Що стосується технологічних карток та зразків тижневого меню, то до їх видання (приблизно кінець 2014 року), лікувально-профілактичні заклади мають право використовувати попередні картки і меню. Нових технологічних карток та зразків меню невдовзі слід чекати у вигляді довідників, які можна буде придбати за бажанням.

Як зазначив МОЗ у листі, що коментується, придбати такі довідники можна буде в установ, наведених у п. 2 наказу № 931. Перелічимо ці установи:

— Департамент реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України;

— Управління громадського здоров’я;

— Державна установа «Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України»;

— Державне підприємство «Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України».

Що стосується надлишків продуктів харчування, які були придбані виходячи з попередніх норм, то МОЗ, на жаль, не надав пояснення з цього приводу. Що ж робити?

Вважаємо, що у ситуації, яка склалася, панікувати не слід. Порадимо вам два варіанти вирішення проблеми:

1) реалізувати надлишки продуктів харчування;

2) передати їх бюджетній організації, в якої є в них потреба.

У першому випадку доходи від реалізації продуктів харчування повністю залишаться у вашому розпорядженні. Підстава — відповідно до п. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI такі доходи належать до четвертої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ. Використати кошти цієї підгрупи можна на ремонт, модернізацію чи придбання нових необоротних активів та матеріальних цінностей, покриття витрат, пов’язаних з організацією збирання і транспортування відходів і брухту на приймальні пункти, господарські потреби бюджетних установ, включаючи оплату комунальних послуг і енергоносіїв. Цей варіант, звичайно, більш вигідний для бюджетної організації.

У другому випадку доцільно звернутись до головного розпорядника бюджетних коштів з проханням знайти у його мережі організацію, в якої є потреба в продуктах харчування. При цьому нагадаємо, що безоплатна передача майна, яке є державною власністю, здійснюється згідно з вимогами постанови КМУ «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» від 21.09.98 р. № 1482.

Порядок безоплатної передачі комунального майна має встановлювати відповідний орган місцевого самоврядування, оскільки згідно зі ст. 327 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

 

Тетяна СТАНКУС, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі