Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку оприлюднення інформації про закупівлі починаючи з 20.07.2014 р.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Роз’яснення від 17.07.2014 р.

Мінекономрозвитку на численні звернення замовників щодо зміни порядку роботи з веб-порталом Уповноваженого органу з питань державних закупівель (далі — веб-портал) та на підставі інформації, наданої державним підприємством «Зовнішторгвидав України», повідомляє.

Починаючи з 20.07.2014 р. подання інформації для оприлюднення на веб-порталі буде здійснюватися замовниками трьома способами: на безоплатній основі за допомогою Веб-сервісу замовника та на платній основі — за допомогою Кабінету замовника та Кабінету замовника з електронно-цифровим підписом.

За допомогою безоплатного Веб-сервісу замовника замовники матимуть можливість подавати всю інформацію, визначену законами України «Про здійснення державних закупівель» та «Про особливості здійснення закупівель у окремих сферах господарської діяльності», для її оприлюднення на веб-порталі.

Інформація, подана замовниками за допомогою безоплатного Веб-сервісу замовника, буде оприлюднюватися на веб-порталі на третій робочий день після її подання в електронному вигляді.

Зміст інформації для оприлюднення, яка подана в електронному вигляді не у формі електронних документів відповідно до законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» і «Про електронний цифровий підпис», підтверджується в письмовому вигляді.

Платні сервіси «Кабінет замовника» та «Кабінет замовника з електронно-цифровим підписом» надаватимуться на договірних засадах виключно у добровільному порядку. З умовами надання цих послуг можна ознайомитися за адресою в мережі Internet: https://tender.me.gov.ua/EDZFrontOffice/menu/uk/ (головна сторінка веб-порталу, розділ «До уваги»).

У разі виникнення запитань та ускладнень щодо порядку оприлюднення інформації про закупівлі та для отримання відповідних консультацій пропонуємо звертатися до головного редактора державного підприємства «Зовнішторгвидав України» Свиридовського Т. В. за тел. (044) 281-42-82.

Коментар редакції

Мишоловка для замовників: позиція Мінекономрозвитку

Починаючи з 20.07.2014 р. змінено порядок подання інформації про закупівлі замовниками для оприлюднення на веб-порталі. З цього питання, шановні читачі, ми вже інформували вас (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2014, № 22 та № 25). Сподіваємось, що ви встигли своєчасно ознайомитися з цією інформацією та вибрали один із запропонованих способів подання інформації для оприлюднення на веб-порталі, а саме:

— безоплатний — за допомогою Веб-сервісу замовника;

— на платних умовах — за допомогою Кабінету замовника та Кабінету замовника з ЕЦП.

Як зазначено в листі, що коментується, платні сервіси функціонують на договірних засадах виключно у добровільному порядку. Але чи варто зараз говорити про те, що Державне підприємство «Зовнішторгвидав України», яке здійснює наповнення веб-порталу, зробило все можливе для того, щоб поставити замовників перед складним вибором? Воно фактично загнало звичайних розпорядників бюджетних коштів у глухий кут, залишивши їх наодинці зі своїми проблемами.

У цій ситуації як ніколи була остання надія на Уповноважений орган у сфері державних закупівель. Та чи була можливість у Мінекономрозвитку стримати апетити Державного підприємства «Зовнішторгвидав України»? Сподіваємось, що так. До речі, позиція Мінекономрозвитку з цього питання чітко та прозоро викладена в листі, що коментується. Як свідчить зміст листа, порядок оприлюднення інформації про закупівлі та отримання будь-яких консультацій (звісно, що не за просте «дякую») повністю віддано на відкуп Державного підприємства «Зовнішторгвидав України».

Мабуть, у цій ситуації варто згадати про верховенство права та Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII
(далі — Закон). Адже цей Закон безспірно має вищу юридичну силу, ніж нормативно-правові акти та роз’яснення Уповноваженого органу.

Нагадаємо: у ч. 1 ст. 10 Закону передбачено, що замовник безоплатно подає для оприлюднення на веб-порталі інформацію про закупівлю. Як бачите, Закон передбачає тільки один спосіб подання інформації — безоплатний. При цьому будь-яких інших варіантів подання інформації про закупівлю на розсуд замовника не передбачено взагалі.

Також є ч. 2 ст. 10 Закону, яка дає право замовнику на його вибір оприлюднювати інформацію про закупівлю в інших засобах масової інформації, на веб-сайтах замовника (у разі наявності) або веб-сайтах відповідних органів влади, органів місцевого самоврядування. Але таке оприлюднення замовники можуть здійснювати додатково на свій вибір. Тобто, окрім обов’язкового оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу, можуть розмістити цю інформацію на інших сайтах. Отже, прийняття такого рішення є виключно справою замовника.

З огляду на це задекларована безоплатність оприлюднення інформації про закупівлі фактично зведена нанівець. Оскільки спритні фахівці Державного підприємства «Зовнішторгвидав України» по максимуму перевели цей процес на комерційні рейки. Адже для тих замовників, які обрали безкоштовний Веб-сервіс замовника, встановлені досить жорсткі умови для подання інформації про закупівлю. Прикро, що, звільнивши замовників від опублікування інформації про закупівлю у «Віснику державних закупівель», Мінекономрозвитку поставило перед замовниками нові більш жорсткі умови (як кажуть, з вогню та в полум’я).

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі