Теми статей
Обрати теми

Чи можливий взаємозалік по розрахунках за електроенергію

Станкус Тетяна
Чи має право бюджетна організація провести взаємозалік з електропередавальною організацією? Справа в тому, що бюджетна організація винна їй пеню за несвоєчасну оплату послуг у зв’язку з несвоєчасним фінансуванням, а електропередавальна організація винна бюджетній організації кошти за розрахунки з перетікання реактивної електроенергії.

Взаємовідносини, які виникають у процесі продажу і купівлі електричної енергії між постачальниками електричної енергії та її споживачами, регулюють Правила користування електричною енергією, затверджені постановою НКРЕ від 31.07.96 р. № 28 (далі — Правила № 28).

Спочатку розберемося, що таке перетікання реактивної електроенергії.

Відповідно до Правил № 28 під перетіканням реактивної електричної енергії розуміють складову фізичних процесів передачі, розподілу та споживання активної електричної енергії, яка спричиняє додаткові технологічні втрати активної електричної енергії та впливає на показники якості активної електричної енергії.

Плата за перетікання реактивної електроенергії — це плата за послуги, які електропередавальна організація або власник технологічних електричних мереж змушені надавати споживачу, якщо він експлуатує електромагнітно незбалансовані електроустановки.

Основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав і обов’язків сторін, є договір про постачання електричної енергії.

Зауважимо, що споживання електричної енергії без договору не допускається.

Відповідно до п.п. 9 п. 5 Правил № 28 істотними і обов’язковими умовами договору, зокрема, є порядок обліку перетікання реактивної електричної енергії та порядок розрахунків за перетікання реактивної електричної енергії (у разі приєднання електроустановок споживача безпосередньо до мереж постачальника електричної енергії за регульованим тарифом).

Величина плати за перетікання реактивної електроенергії на межі розділу електромереж визначається електропередавальною організацією відповідно до Методики обчислення плати за перетікання реактивної електроенергії між елект­ропередавальною організацією та її споживачами, затвердженої наказом Мінпалива та енергетики від 17.01.2002 р. № 19, та зазначається у відповідному договорі між електропередавальною організацією та споживачем, електроустановки якого приєднані до електричних мереж електропередавальної організації.

Відмітимо, що Правилами № 28 затверджено Типовий договір про технічне забезпечення елект­ропостачання споживача (далі — Типовий договір).

У п. 4.1 цього Типового договору визначено, що споживач зобов’язується здійснювати оплату за перетікання реактивної електричної енергії на межі балансової належності електромереж згідно з додатком до договору «Порядок розрахунків за перетікання реактивної електричної енергії».

Тепер розглянемо, за якими КЕКВ слід проводити видатки на сплату електричної енергії, а також на сплату за перетікання електричної енергії та на сплату пені. Для цього звернемося до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333.

Відповідно до вимог цієї Інструкції сплату штрафів, пені тощо, у тому числі за несвоєчасну сплату податків, збитків від інфляції, слід здійснювати за КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки».

Плату за електроенергію (у тому числі за освітлення вулиць), включаючи оплату послуг з її транспортування, слід здійснювати за КЕКВ 2273 «Оплата електроенергії». За цим же кодом, вважаємо, слід здійснювати плату за перетікання реактивної електричної енергії.

Отже, підіб’ємо висновок: взаємозалік між електропередавальною організацією та бюджетною організацію — споживачем за сплату пені та плату за перетікання реактивної електричної енергії зробити не можна у зв’язку з тим, що такі плати проводяться за різними КЕКВ.

У той же час слід відмітити, що оплата за споживання електроенергії та оплата за перетікання реактивної електричної енергії здійснюються за одним і тим самим КЕКВ 2273, тому вважаємо, що електропередавальна організація може зменшити суму плати за спожиту електроенергію на суму плати за перетікання реактивної електроенергії, яку вона заборгувала.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі