Теми статей
Обрати теми

Не вистачає коштів на харчування дітей-інвалідів: що робити

Станкус Тетяна
У територіальному центрі обслуговування одиноких та непрацездатних громадян є відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів. У кошторисі на 2014 рік було не в повному обсязі закладено кошти на придбання харчування за загальним фондом для підопічних цього відділення. Чи маємо ми право оплатити послуги з харчування дітей-інвалідів коштами спеціального фонду, а саме за рахунок надходжень за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю, та від додаткової (господарської) діяльності?

Для того щоб визначити, чи можна такі надходження використати на харчування дітей-інвалідів, слід звернутися до ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ).

Так, у п. 4 ст. 13 БКУ визначено, що плата за послуги, які надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю, належить до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Витрачати кошти цієї підгрупи можна на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг, що надаються бюджетними установами згідно з їх основ­ною діяльністю.

Надходження від додаткової (господарської) діяльності належать до другої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Кошти цієї підгрупи можна витрачати на організацію додаткової (господарської) діяльності бюджетних установ та господарські потреби бюджетних установ, включаючи оплату комунальних послуг і енергоносіїв.

Як бачимо, БКУ не передбачає використання зазначених у запитанні груп надходжень на харчування дітей-інвалідів.

Але в цьому випадку можна керуватись черговістю витрачання коштів спеціального фонду, передбаченою п. 49 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228.

Так, відповідно до п. 23 цього Порядку видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень здійснюються у такій послідовності:

1) за встановленими напрямами використання (тобто за напрямами використання, визначеними п. 4 ст. 13 БКУ, про які йшлося вище за текстом);

2) на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондами кошторису;

3) на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Отже, як бачимо, витратити кошти спецфонду за рахунок власних надходжень на харчування дітей-інвалідів у цьому випадку можна, але в останню чергу. Тобто якщо у вас залишаться кошти після їх витрачання за напрямами використання, передбаченими п. 4 ст. 13 БКУ, та на погашення заборгованості установи, ви матимете змогу витратити їх на харчування дітей-інвалідів.

Також зауважимо, що видатки загального фонду кошторису на забезпечення продуктами харчування відповідно до ст. 55 БКУ є захищеною статтею видатків і мають забезпечуватись у повному обсязі.

Можливо, в цьому випадку була помилка в розрахунках потреби в коштах на харчування на етапі планування цих видатків, або ж така ситуація склалась у зв’язку з підвищенням цін на продукти харчування. Якщо це так, то необхідно звернутись до головного розпорядника коштів з проханням щодо виділення додаткових коштів на харчування підопічних відповідно до розрахунку, який врахує об’єктивну потребу в таких витратах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі