Теми статей
Обрати теми

Відпускні за минулий рік: як урахувати під час розрахунку нових відпускних

Синько Неля, начальник відділу оплати праці в небюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці
Працівник іде у відпустку у грудні 2014 року. Розрахунковий період для виплати відпускних: грудень 2013 року — листопад 2014 року. У грудні 2013 року він перебував у відпустці, але відпускні йому нараховані та виплачені в листопаді 2013 року. Чи враховувати тепер їх при розрахунку відпускних?

Основою для визначення суми заробітку, що підлягає нарахуванню за час відпустки, є середньоденна зарплата. Її визначають згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (ср. ) (далі — Порядок № 100).

Принцип розрахунку такий: сумарний заробіток за останні перед початком відпустки 12 місяців (або за менший фактично відпрацьований період) ділять на відповідну кількість календарних днів року (або меншого відпрацьованого періоду) за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством.

При обчисленні сумарного заробітку в розрахунковому періоді враховують виплати, зазначені в п. 3 Порядку № 100.

Увага! Виплати за період, протягом якого працівнику зберігали середній заробіток, зокрема за час попередньої щорічної відпустки, уключають до розрахунку (абз. 4 п. 3 Порядку № 100).

При цьому лише премії включають до зарплати того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю (абз. 1 п. 3 Порядку № 100). Решту виплат враховують у доході того місяця, за який вони здійснені. Це підтверджується і листом Мінсоцполітики від 09.12.2011 р. № 1105/13/81-11.

Отже, відпускні (а також допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах та інші виплати) для розрахунку відпускних мають бути віднесені до заробітку того місяця, за який вони нараховані, тобто враховують лише ту суму відпускних, лікарняних і декретних, яка припадає на розрахунковий період.

 

Приклад. Працівнику надається щорічна відпустка у грудні 2014 року. Розрахунковий період: грудень 2013 року — листопад 2014 року. Минулого року працівник перебував у відпустці з 25.11.2013 р. по 08.12.2013 р. Уся сума відпускних нарахована та виплачена в листопаді 2013 року. При розрахунку відпускних до заробітку за грудень 2013 року мають бути включені зарплата за відпрацьовані дні грудня та сума відпускних, яка нарахована в листопаді 2013 року, але припадає на 8 календарних днів грудня 2013 року. Відповідно ці дні також включають до розрахункового періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі