Теми статей
Обрати теми

Нагодуємо учнів ліцею

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Нагодуємо учнів ліцею

 

Тетяна СТАНКУС, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

До грудня 2013 року ліцей автотранспорту забезпечував учнів безкоштовним гарячим харчуванням (обіди) за рахунок обласного бюджету. У 2014 році коштів на безкоштовне харчування учнів в обласному бюджеті не передбачено.

Ліцей розташований на околиці міста, підприємств громадського харчування поблизу не знай-ти, тому питання забезпечення учнів гарячими обідами постало дуже гостро.

Ліцей має на балансі їдальню з усім необхідним обладнанням, холодильними камерами, виробничим та складським приміщеннями. У штаті ліцею є шеф-кухар, два кухарі та підсобний робітник.

Яким чином ліцей може організувати гаряче харчування учнів за їх кошти?

(Донецька обл.)

 

Як то кажуть, війна війною, а обід за розкладом. Звичайно кожен керівник, що поважає себе та навчальний заклад, який він очолює, не залишить своїх учнів без харчування. Таке опікування є похвальним, але забезпечення учнів навчальних закладів харчуванням залежить не лише від керівника закладу.

Згідно з чинними нормативно-законодавчими актами організація харчування дітей та молоді у державних навчальних закладах покладається на центральні і місцеві органи виконавчої влади, в навчальних закладах, які належать територіальним громадам, — на органи місцевого самоврядування, а у приватних закладах — на їх власників.

Дійсно, відповідно до ст. 25 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII організація та відповідальність за харчування у державних навчальних закладах покладається на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади, керівників навчальних закладів і здійснюється за рахунок бюджетних асигнувань.

Також зверніть увагу: згідно з п. 6 ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить організація харчування у закладах освіти, які знаходяться у власності територіальних громад або передані їм.

Організацію харчування учнів у навчальних закладах регламентує Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений спільним наказом МОЗ та Міносвіти від 01.06.2005 р. № 242/329 (далі — Порядок № 242/329).

Зазначимо, що відповідальними за організацію харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, за матеріально-технічний стан харчоблоку (їдальні, буфету), додержання вимог санітарного законодавства є засновники (власники), керівники цих закладів та організації (підприємства), що забезпечують харчування дітей (п. 4 Порядку № 242/329).

Харчування учнів професійно-технічних та загальноосвітніх навчальних закладів, студентів вищих навчальних закладів організовується за місцем навчання в закладах незалежно від форм їх власності за наявності у них спеціального дозволу на торговельну діяльність у сфері ресторанного господарства.

Для того щоб вирішити проблему з харчуванням учнів, ваш навчальний заклад може піти двома шляхами:

1) організувати платне харчування самостійно;

2) надати в оренду приміщення їдальні та харчоблоку спеціалізованому підприємству, яке має право надавати послуги з громадського харчування.

Проаналізуємо кожний з цих варіантів.

Насамперед слід з’ясувати, чи можуть заклади освіти самостійно надавати платні послуги з громадського харчування.

Відразу відповімо — можуть. Але спочатку пропонуємо здійснити невеличкий екскурс в історію цього питання.

Важливо! Заклади освіти можуть надавати тільки ті види платних послуг, які дозволені до надання чинним законодавством.

Раніше для вирішення питання щодо того, які платні послуги можна надавати, навчальні заклади користувались Переліком платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженим постановою Кабміну від 20.01.97 р. № 38 (далі — Перелік № 38).

До 14.04.2009 р. цей Перелік не містив послуг у сфері громадського харчування.

Постановою Кабміну «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 14.04.2009 р. № 369 були внесені зміни до Переліку № 38, згідно з якими навчальним закладам було дозволено надавати платні послуги з харчування. Тобто до 14.04.2009 р. навчальні заклади не мали права самостійно надавати платні послуги з харчування.

Лише з 14.04.2009 р. у п.п. 12 п. 9 Переліку № 38 було зазначено, що навчальні заклади мають право на надання послуг у сфері громадського харчування та ресторанного господарства (виробництво, реалізація та організація споживання кулінарної продукції).

Повернемось до сьогоднішньої ситуації. Зараз перешкод до надання таких послуг навчальні заклади не мають. Навчальні заклади, інші установи та заклади системи освіти можуть надавати платні послуги з виробництва та реалізації продукції громадського харчування, організації її споживання. Про це свідчить п.п. 5 п. 8 Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796.

Сумно, що в деяких регіонах ще й досі не знають про таке право навчальних закладів. Саме через таку неосвідченість виникають перешкоди для надання послуг з громадського харчування освітянами. Виникає навіть відчуття, що органам влади зовсім байдуже, як буде забезпечено харчування дітей в деяких навчальних закладах, і про це має опікуватись лише сам заклад.

Для організації процесу надання платних послуг з харчування вам стане в нагоді Порядок надання інших платних послуг державними та комунальними навчальними закладами, затверджений спільним наказом Міносвіти, Мінекономіки та Мінфіну від 23.07.2010 р. № 736/902/758 (далі — Порядок № 736). Саме цей Порядок допоможе визначити, як правильно розрахувати плату за послуги з харчування.

Запам’ятайте: навчальний заклад самостійно визначає калькуляційну одиницю за кожною платною послугою, щодо якої здійснюється розрахунок вартості.

Складовими витрат є:

— витрати на оплату праці працівників;

— нарахування на оплату праці відповідно до законодавства;

— безпосередні витрати та оплата послуг інших організацій;

— капітальні витрати;

— індексація заробітної плати, інші витрати відповідно до чинного законодавства (п. 2.2 Порядку № 736).

Кошти, отримані навчальним закладом від надання платних послуг, зараховуються на відповідні рахунки, відкриті в органах Держказначейства, та використовуються згідно із затвердженим кошторисом навчального закладу з урахуванням вимог законодавства.

Також нагадаємо, що Порядком № 736 не передбачено врахування прибутку у вартості платних послуг, які надають навчальні заклади. Тому підстав для включення до вартості послуг з харчування прибутку немає. Про це йшлось у консультації «Використання торговельної націнки» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 47, с. 20).

Іншим варіантом забезпечення учнів харчуванням є здавання приміщення в оренду суб’єктам господарської діяльності у сфері громадського харчування.

Між засновником (власником) і організаціями (підприємствами), які здійснюють харчування, укладаються угоди за погодженням з територіальною установою санітарно-епідеміологічної служби (п. 11 Порядку № 242/329).

Харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах забезпечується безпосередньо у закладі. Через відсутність їдальні, харчоблоку дітей харчують у закладі громадського харчування або ж готові страви поставляє підприємство громадського харчування.

Якщо харчування учнів здійснюється організацією (підприємством громадського харчування), працівників харчоблоку (їдальні, буфету) не включають до штатного розпису навчального, оздоровчого закладу. Отже, у такому разі у вашому штатному розписі не повинно бути працівників кухні і їдальні.

Також звернемо увагу на те, що граничні рівні торгівельної надбавки підприємств громадського харчування регулюються місцевими державними адміністраціями.

Так, повноваження органів виконавчої влади щодо регулювання цін визначені постановою КМУ «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» від 25.12.96 р. № 1548.

Відповідно до п. 12 додатка до цієї постанови Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації регулюють (встановлюють), зокрема:

граничні рівні рентабельності та торговельні надбавки на дитяче харчування;

граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах.

Ураховуючи всі особливості двох описаних варіантів, ви зможете вибрати, який з них підходить вам найбільше. Але виходячи з вашого запитання вважаємо, що для вас більш прийнятний перший варіант, тобто надання платних послуг з харчування самостійно, адже у вас є і матеріальна база, і відповідні посади у штатному розписі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі