Теми статей
Обрати теми

Укладено договір без застосування процедури закупівлі: чи порушено закон

МАТВЄЄВА ВІКТОРІЯ
Районним управлінням Пенсійного фонду на початку 2012 року проведено процедуру закупівлі поштових послуг (виплата та доставка пенсій, допомоги на поховання та інших виплат) за рахунок коштів бюджету Пенсійного фонду. Була проведена процедура закупівлі в одного учасника та укладено договір про закупівлю. Вже в травні 2012 року було проведено перерахунок пенсій, але на початку 2012 року при плануванні закупівель на 2012 рік неможливо було об’єктивно передбачити такі обставини. У результаті цього розмір пенсій суттєво збільшився, відповідно збільшились поштові витрати на виплату та доставку таких пенсій. Тому суми, зазначеної в договорі про закупівлю, до кінця 2012 року не вистачило для оплати пош­тових послуг. У грудні 2012 року виникла додаткова необхідність у тому ж предметі закупівлі, по якому було проведено основну процедуру закупівлі. Для цього з Пенсійного фонду було додатково виділено кошти в розмірі 30 тис. грн. Оскільки вартість цієї закупівлі не перевищувала 100 тис. грн., то управління уклало договір без застосування процедури закупівлі. Просимо роз’яснити, чи правомірно установа уклала такий договір без застосування процедури закупівлі? Чи є порушення у наших діях?

Відразу зазначимо, що у такій ситуації дії установи були цілком правильними. Тепер пояснимо, чому саме.

Ситуація, описана у запитанні, виникає в багатьох бюджетних установах. При цьому установи-замовники при отриманні протягом року додаткових бюджетних асигнувань стикаються з проблемою правильної класифікації таких додаткових закупівель.

Зазначимо, що питання щодо здійснення закупівель за додаткові кошти Мінекономрозвитку розглядало у своїх роз’ясненнях від 25.10.2011 р. № 3303-25/13247-07 та від 09.12.2011 р. № 3302-25/14839-08.

Так, Мінекономрозвитку зазначало, що вибір процедури закупівлі замовником на додатково отримані кошти здійснюється виходячи з очікуваної вартості такої закупівлі, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 100 тис. грн., а робіт — 300 тис. грн. Це пов’язане з тим, що додаткова закупівля є новим предметом договору про закупівлю.

Отже, під час надходження додаткових коштів бюджетна установа — замовник повинна визначити таку закупівлю як окремий предмет закупівлі та проводити процедуру закупівлі згідно із Законом України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI (далі — Закон № 2289)*.

* У той період діяв саме цей Закон.

У нашій ситуації сума додатково виділених кош­тів (бюджетних асигнувань) не перевищує 100 тис.
грн.
, тобто не перевищує граничних сум, установлених у ч. 1 ст. 2 Закону № 2289. Це означає, що до такої процедури закупівлі не застосовуються вимоги цього Закону.

Таким чином, управління Пенсійного фонду при отриманні додаткових коштів (30 тис. грн.) на закупівлю поштових послуг цілком правомірно уклало прямий окремий договір з виконавцем таких послуг, а не оформило доповнення до первинного договору, укладеного на початку 2012 року.

Також Мінекономрозвитку у своїх роз’ясненнях звертало увагу на такий момент. У разі отримання замовником додаткових коштів на закупівлю товарів, робіт і послуг, які замовник об’єктивно не міг передбачити на початку року або на момент здійснення первинної закупівлі, здійснення закупівель за рахунок таких коштів можливе лише після вчинення замовником дій, передбачених ч. 1 ст. 4 Закону № 2289. Зокрема, після внесення змін до річного плану.

Отже, інформацію про закупівлю поштових послуг, очікувана вартість яких не перевищує 100 тис. грн., замовник (управління Пенсійного фонду) повинен був зазначити у змінах до додатка до річного плану. Такий предмет закупівлі слід було відобразити у додатку окремим рядком, а в колонці «Примітки» доцільно було зазначити причину, з якої виникла необхідність проводити додаткову закупівлю таких поштових послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі