Теми статей
Обрати теми

Щодо плати за утримання дитини у школі-інтернаті

ГОМІЛКО ІРИНА
Чи звільняється від плати за утримання дитини у школі-інтернаті вдова, яка працює і отримує пенсію у зв’язку із втратою годувальника, якщо дитина в інтернаті не проживає, а лише приходить на навчання?

Постановою КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних закладів» від 26.08.2002 р. № 1243 визначено: батьки (особи, які їх замінюють) щомісяця вносять плату в розмірі 20 % середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім’ї за утримання одного вихованця, зокрема, у загальноосвітній школі-інтернаті.

Відповідно до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом МОН від 21.11.2002 р. № 667, прийнятого на виконання зазначеної постанови, директору закладу разом із заявою подаються документи, необхідні для визначення розміру батьківської плати (довідки про доходи кожного члена сім’ї за минулі шість календарних місяців, видані за місцем отримання доходів, та довідки про склад сім’ї, видані житлово-комунальними організаціями, сільськими (селищними) радами).

Від плати за утримання дітей в інтернатних закладах звільняються батьки (особи, які їх замінюють)
із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III. Підставою для звільнення є довідка про призначення такої допомоги, видана органами праці та соціального захисту населення.

Від плати також звільняються одинокі матері (батьки), які виховують дитину без батька (матері). Відповідно до ст. 135 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III одинокими матерями (батьками) вважаються ті, які не перебували в зареєстрованому шлюбі і походження дитини яких визначається за заявою матері та батька дитини, або за заявою чоловіка, що вважає себе батьком дитини, або за рішенням суду. При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за вказівкою матері.

Важливо! Чинним законодавством не передбачено звільнення від згаданої плати вдів (вдівців) та розлучених осіб.

Розмір плати за перебування дітей в інтернатних навчальних закладах зменшується на 20 % батькам учнів загальноосвітніх шкіл-інтернатів, які проживають у сім’ях, але харчуються та одягаються за рахунок держави.

Засновники (власники) інтернатних навчальних закладів можуть у виняткових випадках звільняти батьків від плати за утримання дітей у цих закладах повністю або частково (до 50 %) у межах 25 % від загальної кількості вихованців, які мають батьків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі