Теми статей
Обрати теми

Від орендаря надійшла компенсація витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна: чи виписувати податкову накладну

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Від орендаря надійшла компенсація витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна: чи виписувати податкову накладну

Як орендодавцем — бюджетною установою виписується податкова накладна при отриманні коштів, що надійшли від орендаря у вигляді компенсації витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, оплату комунальних послуг і енергоносіїв?

 

Відповідно до п.п. «б» п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), об’єктом обкладення ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін (у разі здійснення контрольованих операцій — не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ), з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

До бази оподаткування враховується вартість товарів/послуг, які постачаються за будь-які кошти (за винятком суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету та/або суми відшкодування орендодавцю — бюджетній установі витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна та оплату комунальних послуг і енергоносіїв), та вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові податку безпосередньо отримувачем товарів/послуг або будь-якою третьою особою як компенсація вартості товарів/послуг, поставлених таким платником податку (п. 188.1 ст. 188 ПКУ).

Враховуючи викладене, кошти, що надійшли орендодавцю — бюджетній установі у вигляді компенсації витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, оплату комунальних послуг і енергоносіїв від орендаря, до бази оподаткування ПДВ не включаються та податкова накладна не виписується.

 

За матеріалами,
 розміщеними на загальнодоступному
 інформаційно-довідковому ресурсі
 Міністерства доходів і зборів України
 (zir.minrd.gov.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі