Теми статей
Обрати теми

Як списати картоплю за нормами природного убутку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Як списати картоплю за нормами природного убутку

 

Тетяна СТАНКУС, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

Чи має право психоневрологічний інтернат списати картоплю за нормами природного убутку за осінньо-зимовий період? Якщо таке право інтернат має, то за якими нормативно-правовими документами слід визначити норми природного убутку картоплі? Чи може інтернат списати картоплю за весь осінньо-зимовий період, чи її слід списувати щомісячно?

(Київська обл.)

 

Почнемо з того, що у своїй діяльності психоневрологічний інтернат насамперед керується Типовим положенням про спеціальний будинок-інтернат, затвердженим наказом Мінсоцполітики від 09.11.2011 р. № 432.

Так, відповідно до п.п. 2.2.3 цього Положення мешканці будинку-інтернату забезпечуються харчуванням, у тому числі і дієтичним, з урахуванням стану здоров’я осіб, які проживають у будинку-інтернаті, відповідно до натуральних добових норм харчування, затверджених постановою КМУ «Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства праці та соціальної політики» від 13.03.2002 р. № 324 (далі — постанова № 324).

Отже, при визначенні норм використання продуктів харчування психоневрологічний інтернат має керуватись постановою № 324. Але цим нормативним документом, на жаль, не визначені норми природного убутку продуктів харчування.

Окремого нормативного документа, що визначав би норми природного убутку продуктів харчування для психоневрологічних інтернатів, на сьогодні не існує.

При цьому чинним є такий нормативний документ, як наказ Мінторгівлі СРСР «Про затвердження норм природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування» від 02.04.87 р. № 88 (далі — наказ № 88). Вважаємо, що психоневрологічні інтернати при визначенні норм природного убутку продуктів харчування можуть за основу взяти норми, визначені цим наказом.

До речі, фахівці Держфінінспекції при визначенні результатів інвентаризації та меж природного убутку продуктів харчування користуються саме цим наказом (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 39, с. 23).

Зауважимо, що під нормами природного убутку слід розуміти гранично допустиму величину безповоротних втрат матеріалів, які виникають при транспортуванні і зберіганні товарно-матеріальних цінностей унаслідок зміни фізико-хімічних та біологічних властивостей матеріалів.

У наказі № 88 норми природного убутку овочів визначені за порами року — літо, осінь, зима, весна.

Відповідно до розділу «Овочі та плоди свіжі» норма природного убутку картоплі пізньої у осінній період становить 0,17 %, в зимовий — 0,10 %, у весняний — 0,18 %, у літній — 0,17 %.

Тобто картоплю за нормою природного убутку можна списати навесні за весь осінньо-зимовий період без врахування місяців.

Наведемо приклад.

 

Приклад. У бюджетній установі на початок осені (1 вересня 2013 року) було заготовлено 750 кг картоплі. За осінньо-зимовий період (вересень — лютий) використано на харчування підопічних 420 кг картоплі, яка була списана за фактом використання з урахуванням діючих норм використання картоплі.

Визначимо норму природного убутку картоплі за осінньо-зимовий період: 420 кг х ((0,17 % + 0,10 %) : 100) = 1,13 кг. Саме 1,13 кг можна списати як природний убуток картоплі.

Таким чином, залишок картоплі на 1 березня має складати: 750 кг - 420 кг - 1,13 кг = 328,87 кг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі