Теми статей
Обрати теми

Фінансування дитячих садків у 2015 році

Станкус Тетяна, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Чи можна у цьому році виділяти кошти сільських бюджетів на фінансування дитячих садків при тому, що вони тепер фінансуються за рахунок трансфертів з районного бюджету? Чи потрібно приймати окрему програму щодо фінансування дитячих садків? Запитання виникло у зв’язку з тим, що коштів трансфертів з районного бюджету на утримання дитячих садків не вистачає. За рахунок яких коштів погасити кредиторську заборгованість по дитячому садку, яка виникла станом на 01.01.2015 р.?

Насамперед нагадаємо: Законом України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28.12.2014 р. № 79-VIII, який набрав чинності 01.01.2015 р., були внесені зміни до Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ).

Згідно з цими змінами видатки на дошкільну освіту та культуру виключено з переліку видатків, які здійснюються з бюджетів сіл, їх об’єднань, селищ, міст районного значення. Відтепер такі видатки мають здійснюватись з бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад.

Зокрема, із зазначених бюджетів тепер здійснюються видатки на сільські, селищні та міські палаци і будинки культури, клуби, центри дозвілля, інші клубні заклади, бібліотеки та зоопарки комунальної власності.

Видатки на дошкільну освіту здійснюються повністю з бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення, районних бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад.

При цьому в п. 20 розд. VI БКУ визначено, що у 2015 році з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення можуть здійснюватися видатки, визначені:

п. 1 ч. 1 ст. 88 БКУ;

п.п. «а» п. 2 ч. 1 ст. 89 БКУ, а також п.п. «б» п. 2 ч. 1 ст. 89 БКУ в частині утримання навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад» за умови, що загальноосвітній навчальний заклад — I ступеня;

п. 5 ч. 1 ст. 89 БКУ в частині утримання сільських, селищних та міських палаців і будинків культури, клубів, центрів дозвілля, інших клубних закладів та бібліотек.

І це є цілком логічним, адже органи місцевого самоврядування планували доходи та видатки у 2014 році за нормами старої редакції БКУ і перепланування їх за новою потребує певного часу.

Якщо районна (міська) рада прийняла рішення про передачу коштів на здійснення таких видатків сільській, селищній, міській (міста районного значення) раді, у районному (міському) бюджеті затверджуються міжбюджетні трансферти з районного бюджету бюджетам місцевого самоврядування (з бюджету міста обласного значення бюджетам адміністративно підпорядкованих йому міст, сіл і селищ). При цьому обсяги зазначених міжбюджетних трансфертів визначаються за формулою, яка затверджується відповідною районною (міською) радою у додатку до рішення про місцевий бюджет, та не можуть бути меншими відповідних затверджених видатків бюджетів сіл, селищ, міст районного значення на 2014 рік.

Отже, якщо прийнято рішення, що у 2015 році дитячі садки будуть фінансуватися з сільського бюджету, то надавати цим бюджетом субвенцію районному бюджету не потрібно. Сільська рада має право спрямувати на утримання дитячих садків вільні залишки чи понадпланові надходження та самостійно фінансувати відповідні видатки.

У разі ж якщо дитячі садки будуть фінансуватися з районного бюджету, сільська рада має надати субвенцію районному бюджету.

Затвердження окремих програм для виділення коштів для дитячих садків у цьому випадку не потрібно.

Нагадаємо: будь-які субвенції надаються на договірних умовах. У договорі про надання субвенції необхідно визначити всі умови надання субвенції та напрямки її використання.

У кінці року невикористаний обсяг субвенції повертається бюджету, з якого вона була надана, якщо в рішенні про її надання не було визначено інші умови.

Також звернемо увагу на те, що такі видатки не відносяться до видатків, які можуть здійснюватися із сільських бюджетів. Зазначена норма Перехідних положень БКУ діє лише на 2015 рік.

Щодо погашення кредиторської заборгованості зазначимо таке.

Погашення кредиторської заборгованості повинно здійснюватись за рахунок коштів сільського бюджету, тобто того бюджету, з якого фінансувався дитячий садок до 2015 року. До речі, для таких видатків сільський бюджет отримував відповідні доходи, у тому числі дотацію вирівнювання.

При цьому, якщо дитячий садок фінансується з районного бюджету, тобто рішення щодо передачі фінансування не прийнято, необхідно перереєструвати заборгованість з сільського бюджету на районний бюджет, наприклад, на відділ освіти при районній держадміністрації як головного розпорядника, через який здійснюється фінансування видатків з утримання дитячого садка.

Порядок такої перереєстрації врегульовано Порядком реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженим наказом Мінфіну від 02.03.2012 р. № 309.

Після цього сільська рада передбачає районному бюджету субвенцію на погашення кредиторської заборгованості (за рахунок розподілу залишку коштів на початок року).

Саме за таких умов видатки з погашення заборгованості будуть проводитися з районного бюджету відповідно до кошторису дитячого садка.

У разі коли прийнято рішення, що дитячий садок фінансується з сільського бюджету, сільська рада приймає рішення щодо спрямування вільних залишків на погашення кредиторської заборгованості, вносить відповідні зміни до бюджету (розпису, кошторису) та погашає заборгованість.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі